Health

Pět rad od výživové specialistky, které pomohou zmírnit projevy syndromu dráždivého tračníku

Syndrom dráždivého tračníku (IBS) je častou poruchou trávicího systému, která postihuje tlusté střevo. Může se projevovat různě — od nadýmání přes zácpu nebo průjem až po změny nálad. Britská výživová specialistka Rosemary Ferguson ví, jak vyjmenované obtíže zmírnit (a také jak zařídit, aby se vás již příště netýkaly).
Foto: Don Arnold/WireImage via Getty images
Montana Cox, Bambi Northwood-Blyth, Georgia Fowler a Tahnee Atkinson
V první řadě je třeba přiznat, že syndrom dráždivého tračníku není životu nebezpečný, avšak značně znepříjemňuje život milionům lidí z celého světa. Přesná příčina není známá, ale je jisté, že jde o kombinaci různých faktorů, včetně:
  • Abnormálnosti ve střevních, nervových či svalových tkáních nebo celkovém chodu imunitního systému, případně přehnanou reakcí na konkrétní jídlo. To vše dokáže zapříčinit netypické stahy tlustého střeva.
  • Změny ve střevním mikrobiomu, které mohou být způsobeny stresovými situacemi, užíváním antibiotik, konzumací průmyslových potravin...
  • Intolerance laktózy nebo alergie na lepek.
  • Stres a úzkost — obojí může celkový problém ještě více zhoršit.
  • Genetická predispozice — zeptejte se, jestli někdo z blízkých příbuzných náhodou netrpí stejnými potížemi.
Každý jedinec má s IBS své vlastní zkušenosti, takže pro jeho léčbu neexistuje univerzální řešení. Existuje ale pár rad, které mohou projevy syndromu dráždivého tračníku zmírnit. Zkuste se každou z nich řídit zhruba po dobu jednoho měsíce — a sledovat, co dobrého vám přinese, doporučuje redaktorka a výživová specialistka Rosemary Ferguson.

Hlídejte si čerstvou a vyváženou stravu

Konzumace pestré stravy zahrnuje ovoce, zeleninu, dostatek proteinů a zdravých tuků a je za všech okolností prospěšná. A i když vláknina dokáže zpočátku vyvolat nadýmání, vězte, že postupně se situace zlepšuje a dochází k budování zdravého, funkčního mikrobiomu. Důležitá rada? Snažte se co nejvíce vyhýbat průmyslově zpracovaným potravinám.

Identifikujte spouštěče svého problému

Zásadní je vždy zjistit, které konkrétní potraviny IBS způsobují. Spouštěče potíží můžou být ale u každého jiné. Mezi nejběžnější z nich patří mléčné výrobky, lepek nebo potraviny s vysokým obsahem FODMAP (specifické druhy cukrů, pozn. redakce). Vyloučení těchto potravin na určitou dobu a současné užívání vhodných doplňků stravy (vyhledejte si ty, které obsahují látky jako glutamin nebo jilm kluzký) pomůžou k opravě střevní výstelky, pokud je to nutné. Postupem času můžete inkriminované potraviny do stravy opět zavést.
Foto: Don Arnold/WireImage via Getty images
Montana Cox, Bambi Northwood-Blyth, Georgia Fowler a Tahnee Atkinson

Opravdu máte zdravý mikrobiom?

Zdravý střevní mikrobiom je klíčový pro celkové zdraví. Fermentované potraviny, jako je kimči nebo kombucha, jsou přímo ideální, proto je neváhejte zařadit do své každodenní stravy. Alternativou může být i užívání kvalitních probiotik nebo bylinek či potravin s antimikrobiálními účinky (oregánový olej).

Naučte se zvládat stres

Stres a úzkost příznaky IBS prokazatelně — a nepřekvapivě — zhoršují. Pokuste se tedy najít způsoby, jak stres v životě eliminovat. Relaxační metody typu meditace, jóga, procházky či praktikování hlubokého dechu mohou až zázračně zafungovat.

Nastartujte správnou funkci trávení

Užívejte doplňky s trávicími enzymy, zařaďte do svého jídelníčku potraviny hořké chuti (mandle, brokolice, salát) a hlídejte si pitný režim. Tím vším si zlepšíte trávení. Anebo začněte před každým jídlem užívat jablečný ocet s trochou vody — díky tomuto triku bude vaše tělo efektivněji rozkládat potravu.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.