Health

6 zdravých návyků, které jsem si osvojila na Havaji

Můžete v Čechách žít stejně zdravě jako na Havaji? Jasně, podnebí neovlivníte, ale pár návyků zdravých Havajanů si zvládnete osvojit i vy. Tady jsou.
Foto: Don Stouder/ Unsplash
Havaj stojí na prvním místě v žebříčku nejzdravějších států v USA. Lidé jsou tu zdravější, alespoň co se týká těch oblastí zdraví, které mohou ovlivnit svým životním stylem. Potkáte tu běžce na každém rohu, a kdo nerad běhá, tak se prostě jen tak prochází. Klasické denní oblečení je tu takové, které v Čechách považujeme za sportovní. Tedy elasťáky, kraťasy, tričko, botasky. Každý je prostě připraven ke sportovní akci kdykoliv, kdekoliv. Někdy prostě máte pocit, že tu všichni jógují, běhají, chodí, což je velmi nakažlivé. Je báječné žít v takovémto prostředí a děti vést ke zdravému životnímu stylu. Jaké zdejší zdravé návyky vpluly do mého zdejšího česko-havajského života?

Ryba syrová, vařená, pečená

Ryby se na našem rodinném jídelníčku vyskytují velmi často. Přispívá k tomu už jen fakt, že poke, tradiční havajský pokrm ze syrového tuňáka, koupíte na každém rohu. My jsme navíc „rybářská" rodina, a tak ryby vplouvají na náš stůl velmi často. Zásobujeme tak tělo omega 3 kyselinami, jódem, zinkem a vitaminem B 12.
Foto: Petra Kiefer

Hýbat se, hýbat se, hýbat se

Tady to není o fitku či jiných sportovních centrech, i když je na Havaji samozřejmě taky najdete. Já si tady užívám jen pohyb venku. Havajané vám řeknou, že pohybem venku spojujete krásné s užitečným: Mozek odpočívá, tělo pracuje. Výšlapy v horách, procházky na pláži, hula tance. Havajské počasí to maximálně dovoluje, což je prostě takový bonus k životu tady. Po čtyřicítce už mi nejde o to, abych na sobě pracovala jen proto, abych vypadala dobře, ale abych se cítila dobře. Ono pak jde jedno s druhým. Pocit k nezaplacení.

Kokosová voda

Když je příjemně vychlazená, výborně osvěží v létě, což je vlastně po celý rok. Kokosové palmy tu rostou na každém rohu, takže o kokosy nouze není. My si s dětmi kokosovou vodu velmi užíváme (Velké díky naší báječné sousedce a její produktivní kokosově palmě!). Když není k dispozici kokosová voda čerstvá, tak ji nakupujeme v obchodě, jen ale čtěte etikety a kupujte jen tu bez přidaného cukru. Kokosová voda je plná draslíku, který koriguje tlak. Vždycky jsem ho mívala nízký, ale tady na Havaji se mi báječně vybalancoval. (Možná k tomu přispívají i mé malé ratolesti, které mi ho občas zvednou.)
Foto: Petra Kiefer

Kukui olej

Kukui olej pochází ze stromu jménem tungovník molucký – díky, mamčo, ty máš ty stromové názvy v malíčku, pro mě je to kukui strom. Havajané olej ze semen tohoto stromu používají už od dávných časů. Má spousty využití, třeba na suchou pokožku, na ekzémy. Vlasy jsou po něm krásné lesklé a hydratované. Já jsem k němu přišla jak slepý k houslím, když manžel sáhl v obchodě v regálu vedle. Ale výhra v loterii! Ono už pár kapek na pokožku celého těla dělá divy. Jen přidávám malé doporučení: Používejte ho na mokrou pokožku po sprchování, on se ten olej do kůže jakoby uzamkne. Takže kukui olej už má místo v naší koupelně.

Relax more, smile more

Více odpočinku a úsměvů. Na Havaji probíhá relaxace v přírodě. Aina, v domorodém jazyce příroda, je nejlepší prostředí k tomu, aby vás nabilo novou energií. Věřte, že v přírodě jdou hned problémy na chvilku stranou. K tomu vitamin D ze sluníčka a úsměv na tváři je hned. Lidé jsou tu milí, usměvaví. Každý má nějaké problémy, ale v přírodě najednou ustoupí. Relaxování a úsměv je báječná kombinace. A když k tomu přidáte moře, kde často můžete vidět želvy nebo na pláži povalovat se tuleně, tak procházky přírodou po pracovním dnu jsou balzámem na duši. Pohled na moře, západy slunce, to je relaxace sama o sobě. V dnešní době se lidé pořád za něčím honí, ale život na ostrově vás na věci naučí koukat trošku jinak. Dvě nejdůležitější věci na Havaji jsou rodina (ohana) a příroda (aina). Souznít s přírodou a prostě v sobě najít takový havajský vnitřní klid.
Foto: Petra Kiefer

Opalovací krém a ochranné oblečení (rashguard)

Mazání opalovacím krémem máme na Havaji na denním pořádku. Ať je slunečno, nebo pod mrakem, opalovací krém tu tvoří nedílnou součást života. Až tady jsem se naučila používat opalovací krém se zinkem. Je mnohem zdravější k pokožce a také k přírodě, k mořským korálům. Hlavně se mazat. Pokud nechcete vypadat brzy jako rozinky, mažte se a noste ochranné oblečení – rashguard. Můžete namítat, že milujete sluníčko a chcete být opálení, a já vám plně rozumím. Ale pokud se netoužíte se svými vráskami potkat už brzy, jestli si chcete prodloužit čas, kdy máte mladou pleť, tak se před sluníčkem chraňte. My tu sice ušetříme za zimní oblečení, ale zase to profrcáme za opalovací krémy.
Užívejte krásné jaro, relaxujte a usmívejte se. To jsou ty nejlepší zdravé návyky. Aloha z Havaje.