Cestování

5 míst na Havaji, která musíte navštívit

Koho jiného se zeptat, co stojí za návštěvu na Havaji, než české modelky a fotografky, která tu žije se svou domorodou rodinou?
Foto: Instagram @visit.hawaii, @domocafehawaii, @theeddieaikau
Havaj je takový malý ráj uprostřed Tichého oceánu. Přezdívá se mu také duhový stát (Rainbow State), protože duha je tu téměř na denním pořádku. Po devíti letech strávených na Havaji si člověk připadá už jako místní, ale přece jen i mně tu zůstává spousta věcí k objevování. Ten pocit, když dorazíte na Havaj, je jedinečný. 

E Komo Mai' – vítejte

Jak říkají mí rodiče, když přežijete čtyřiadvacetihodinovou cestu třemi letadly, čeká vás za odměnu ráj na zemi. Teplota vzduchu je příjemná po celý rok, voda má nekonečně mnoho modrých odstínů. Vzduch je báječně čistý a příroda vás úžasně nabije energií. Místní lidé jsou velmi příjemní, prostě aloha spirit tu na vás dýchá na každém kroku.
Pokud se vypravíte na Havajské ostrovy, určitě bych doporučila navštívit alespoň dva z nich, pokud vám délka vaší dovolené toto umožní. A když ne, aspoň budte mít důvod se na Havaj opět vrátit. Každý ostrov je totiž jedinečný, úplně jiný. Zde vám nabízím pár tipů, kam se vydat na krásná místa, která jídla ochutnat a jaké události si nenechat ujít.

Pearl Harbor

Na ostrově Oahu najdete národní muzeum Pearl Harbor, které je nabito historií. Připomíná události, které se vlastně nestaly tak dávno. USS Arizona byla námořní bitevní loď, která byla přímo zasažena a potopena v bitvě o Pearl Harbor 7. prosince 1941. Nad místem, kde se v moři nachází její vrak, je vybudován pomník se jmény všech vojáků, kteří zde zahynuli. Bylo jich 1177. Na hladině dodnes spatříte olejová kola – jde o zbytky pohonných hmot, které se v lodi nacházejí a nemohly být odčerpány. Pokud chcete mít jistotu, že se na USS Arizonu určitě dostanete, nařiďte si budík a dorazte na Pearl Harbor dříve, než se otevře, tj. před sedmou ráno, a stoupněte si do fronty. Čím dříve tak učiníte, tím větší šance je, že na vás lístky zbydou. Pokud ale chcete mít lístek jistý, doporučuju si jej v sedm ráno zarezervovat přes internet na druhý den na určitý čas, což stojí 1$. Vstup do areálu Pearl Harboru je zdarma. Další bitevní loď, která se dá navštívit, je Missouri. Můžete si ji prolézt úplně celou – navštívit kajuty, kuchyně, pracovní dílny, zubní ordinace... Prostě uvidíte, jak se tu žilo. Všechny prostory jsou perfektně popsané cedulkami s výkladem pro případ, že si chcete loď projít sami. Právě tak můžete absolvovat prohlídku ve skupině s průvodcem, kterým bývá někdo z válečných veteránů. Pearl Harbor je místo, kde si každý vybere, co ho zajímá - ať je to bitevní loď, památník, ponorka, nebo letecké muzeum.

Koko kráter

Koko crater nebo také Koko Head nabízí dvouapůlkilometrový výšlap na vrchol vyhaslé sopky prostředím, které bychom v Čechách nazvali botanickou zahradou. Chcete se stát schodovým králem a vyzkoušet si svou fyzickou kondici? Určitě stojí za to vyšlápnout si 1048 schodů na vrchol sopky Pu'u Mai. Během druhé světové války tu armáda původně používala tramvajovou dopravu k přepravě zařízení, materiálu a lidí na vrchol, kde se nacházel radar proletecké obrany. Nikdo totiž nechtěl, aby se opakoval podobný útok jako v roce 1941. Výšlap je trošku záhul a v polovině na vás mohou přijít dezertérské myšlenky, ale jako sladká odměna na vás na vrcholu čeká 360° nádherný výhled na celý východ ostrova. Můj šestiletý syn se kasal, že výšlap dá, a taky ho dal. Můj 64letý táta zase prohlásil, že to bylo poprvé a možná naposledy, ale, tati, v prosinci tu na tebe čekáme, to opět dáš. Tento výšlap se stal ještě více populárním v roce 2015, kdy jste tu mohli potkat i bývalého prezidenta Obamu. V období Vánoc na vás nahoře čeká dokonce i ozdobený vánoční stromeček. Doporučuji vydat se na výšlap schodů ráno či později odpoledne.
Foto: Instagram @visit.hawaii

Eddie – prestižní světová soutěž v surfování


Eddie je taková surfovací olympiáda. Eddie Aikau byl surfař a vodní záchranář, stal se vůbec prvním plavčíkem na severu ostrova Oahu (North Shore). Proslavil se svým proklouzáváním v obrovských vlnách a sjížděl vodu v podmínkách, do kterých se jiný neodváží. Proto se tu dodnes říká: „Eddie by šel – Eddie would go." Každý rok se čeká na ty správné surfovací podmínky, aby soutěž mohla proběhnout. Vlny musejí být dostatečně velké, proud se stáčet správným směrem, větrné podmínky příznivé. Leden je jeden z měsíců, kdy vlny nabírají správnou velikost, jsou velké, ale na Eddieho musí být extra speciální. Jakmile předpověď začne hlásit velké vlny během příštích dnů, na internetu vypuknou dohady: „Bude Eddie?" V lednu 2023 se zadařilo, Eddie se konal. Vstavání v # ráno, batoh plný jídla, pití, foťák, náhradní baterie a vyjelo se. Vypadalo to, že se celá Havaj sjela na jednu pláž, takže bylo lepší zaparkovat dále od místa konání a dojít pěšky. Tady platí pravidlo, že chodec je rychlejší než auto. Najít správné místo na pozorování a podívaná může začít. Ten pocit, když vidíte ty obrovské vlny! Synátor neprodleně prohlásil: „Tati, já chci příště vidět taky tu tsunami!" Surfaři na těch obrovských vlnách sjíždějí jak po másle. Loňský vítěz, plavčík, si odběhl zajezdit během své polední pauzy na oběd, a vyhrál. Od roku 1985 se tato soutěž konala jen desetkrát. O to více člověka potěší, že to mohl vidět na vlastní oči. Takže jakmile budete na Havaji a ohlásí, že se Eddie bude konat, neváhejte a běžte se podívat. Takovou šanci můžete mít jednou za život.
Foto: Instagram @theeddieaikau

Národní park Havajské vulkány

Hawaiʻi Volcanoes National Park najdete na ostrově Havaj (Big Island). Nachází se zde dvě nejčinnější sopky na světě Kilauea a Mauna Loa, které vybuchly v podobný čas před dvěma lety. Je to úžasná podívaná, když soptí obě najednou. Ostrov se díky sopečné aktivitě neustále zvětšuje, protože horká láva steče až do moře, kde se ochladí a kus nového ostrova je na světě. Při návštěvě sopečného parku si můžete vybrat na túru cesty, kde si připadáte jako ve sci-fi filmu. Lávové kameny, kouř, lávové tunely... Chvilku přemýšlíte, jestli jste pořád na Havaji. Pro Big Island je typická rozmanitost, můžete tu prožít tři až čtyři roční období v jeden den. Ano, i sníh. Když dorazíte na přelomu prosince a ledna, šance, že na Mauna Loa bude sníh, jsou veliké.
Foto: Andrew Richard Hara/Getty Images
Vulkán Mauna Loa

Poke – tradiční havajský pokrm

Poke se podává na Havaji na všech ostrovech. Nebe v hubě. Poke jsou vlastně kousky čerstvého tuňáka s omáčkou, nejčastěji se sójovou nebo s pálivou majonézovou omáčkou. Je to první jídlo, které byste měli na Havaji ochutnat, pokud jste milovníci ryb. Koupíte ho všude. Možnosti máte nepočítané, ale za mě je jedna z nejlepších restaurací Domo Cafe. Zdejší spicy ahi (tuňák v pálivé omáčce) a shoyu ahi (tuňák v sójové omáčce) jsou absolutní bomby. Ryba je vždy čerstvá, těsně před naservírováním omáčkou jen prolétne, aby omáčka nepřebila chuť ryby. Do misky se dá ochucená sushi rýže, na ni se pokladou kusy tuňáka, ozdobí zelenou cibulkou a je tu poke bowl. Poke se tu jí, kdy a jak máte chuť. Oběd, večeře, svačina, předkrm, oslavy, výlet na pláž... Prostě poke nesmí nikde chybět. Havajské poke je jednoduché, ale neuvěřitelně zdravé.
Foto: Instagram @domocafehawaii
Havaj je jedinečné místo, které zůstane navždy ve vašem srdci. Aloha.