Health

Jak na zimní virózy

S vrcholící zimou přichází také každoroční chřipková sezona. Letos ji navíc provázejí obavy z nákazy koronavirem. Podívejte se s Vogue, co můžete udělat pro své zdraví.

Prevence jako základ

Ačkoliv Světová zdravotnická organizace vyhlásila celosvětový stav nouze, u nás zatím k žádnému potvrzenému případu nákazy koronavirem nedošlo. O závažnější hrozbě se paradoxně mnohem méně mluví, chřipková sezona se však jako každý rok neodbytně hlásí o slovo. V několika krajích už dosáhla úrovně epidemie a je evidována téměř stovka případů s velmi závažným průběhem. Od běžné virózy či nachlazení chřipku často poznáte především podle vysoké teploty, bolestí hlavy a silného kašle, její nástup se nákaze koronavirem podobá. Riziková je především pro malé děti a oslabené nebo starší pacienty, ročně si vyžádá stovky obětí. 
Foto: Visual China Group via Getty Images/Visual China Group via Getty Images
China International College Student Fashion Week 2019
Určitě je namístě se rozumně chránit a nevystavovat se nákaze zbytečně. Roušky vás však před chřipkou nebo koronavirem neochrání, jsou určené spíše pro nemocné, aby nákazu nešířili. Pokud vás trápí obavy z koronaviru, Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem spustilo speciální infolinku na čísle 724 810 106 dostupnou každý den od 9 do 21 hodin. Podle ministra Adama Vojtěcha se na ni mohou lidé obracet v případě jakýchkoliv pochybností.
Ministerstvo zdravotnictví také zveřejnilo odkaz na mapu s prokázanými případy koronaviru, svého lékaře určitě upozorněte, pokud jste se nedávno vrátili z některé z rizikových oblastí. Proti koronaviru zatím neexistuje vakcína, následná léčba je podobná jako u chřipky. 
Proti té se můžete nechat včas očkovat, solidním základem je také posílení imunity. Spíše než na umělé vitaminy vsaďte na pestrou a vyváženou stravu, čerstvý vzduch, dostatek pohybu a kvalitní odpočinek. 

Nepodceňujte mytí rukou

To nejdůležitější doporučení, které od lékařů uslyšíte, zní vlastně dost banálně. Ruce si myjte tak často, jak je to jen možné, a to zvláště po pobytu venku a mezi lidmi. Používat můžete také dezinfekční gely. Špinavýma rukama se nedotýkejte úst, nosu nebo očí, tedy sliznic. Pokud sami kýcháte, pak si s ohledem na ostatní zakryjte ústa nikoliv rukou, ale celou paží nebo rukávem. Papírové kapesníky po použití ihned vyhoďte do koše. Koronavirus se podle dosavadních informací šíří především kontaktem mezi lidmi, chřipka navíc cestuje kapénkami při kýchnutí. Jakkoliv to zní jednoduše, čisté ruce vás mohou před nákazou ochránit.
Dezinfekce na ruce Lavender, Dr. Bronner's, prodává Biooo, 189 Kč
Dezinfekce na ruce Minnie, Olika, 5 €
Dezinfekce na ruce, Margaret Dabbs London, prodává Fann, 390 Kč

Vyhýbejte se davu

Omezit v rámci možností kontakt s lidmi, kteří jsou zjevně nakažení, je samozřejmé. Stejně jako to, že když nějaké chřipkové příznaky pocítíte, zůstanete pokud možno doma a nebudete infekci dále šířit. Zvláště ve větších městech je těžší vyhýbat se davu, od viditelně nemocných lidí si proto udržujte alespoň nějaký odstup. Pokud to lze, omezte pobyt v kancelářích nebo místnostech s klimatizací a navzdory chladnému počasí dostatečně větrejte. Pokud jde o koronavirus, v tuto chvíli už je jasné, že bude třeba poupravit případné cestovní plány. Aerolinky ruší některé lety do Číny a většina letišť zavádí zpřísněná opatření. U nás je však riziko nákazy zatím minimální. A pokud vás přece jen skolí chřipka nebo viróza, poraďte se s lékařem a dopřejte si v každém případě čas i klid na pořádné uzdravení.