Health Konec veganství?
Mária Hanúsková27. 10. 2020
Léčí nemoci, s nimiž si moderní medicína neví rady. Lidé se k ní obracejí, když léky nepomáhají. Carnivore diet neboli stravu založenou výhradně na mase a živočišných produktech propagují i lékaři.
Charlene Anderson nejí nic jiného než hovězí již 20 let. Nemoci, se kterými si lékaři nevěděli rady, ji dovedly ke knize
Strong Medicine doktora Blakea Donaldsona; vypustila uhlohydráty, nakonec skončila jen u ribeye steaku a vody. Výsledek? Amenorea, únava, ekzém a lymeská borelióza jsou jen vzpomínkou; 46letá Charlene je zdravá a vypadá lépe než ve dvaceti.
Možná se stejně jako já ptáte, jak je možné přežít jen na mase. Nemít chuť na čokoládu nebo omezit zeleninu a ovoce coby zdroje vitaminů zní bláznivě. Chutěmi nám však tělo signalizuje nedostatek živin. Dáme-li mu vše, co potřebuje, chutě na junk food zmizí. A tím vším jsou podle mnohých právě živočišné produkty.
Vidlička coby nebezpečný nástroj
Je známo, že rostliny produkují toxiny jako obranu proti škůdcům. Podle
Sally Norton se již začátkem 19. století vědělo o existenci oxalátů neboli šťavelanů způsobujících zánětlivá onemocnění, rozpad buněk, ledvinové kameny a ve vysokém množství smrt. Zajímá-li vás, o které potraviny se jedná, nepotěším vás – brambory, špenát, řepa, celer, rebarbora, většina ořechů, kakao nebo zelený a černý čaj. Káva je, díky bohu, v pořádku!
Podle
americké studie Bruce Amese a Margie Profet je 99,99 procenta pesticidů z jídelníčku tvořeno přirozenými obrannými látkami rostlin. Nejde jenom o oxaláty, ale o enormní množství dalších toxinů, které nám neprospívají. Právě proto je maso nejlepší způsob, jakým zastavit konzumaci škodlivin; umožní tělu, co dělá nejlépe, pokud není pod útokem škodlivých vlivů – uzdravit se.
Uhlohydráty zvyšují potřebu vitaminů
Mnozí lékaři proto zatracují sacharidy a vzdávají hold živočišné stravě. Uhlohydráty si zvyšujeme inzulín v krvi, zatímco
carnivore jídelníček zajišťuje energii z tuků místo sacharidů. Doktor
Ken Berry léčí tímto způsobem pacienty s obezitou, diabetem II. typu a onemocněními imunity a endokrinního systému.
Stránka
Meatrx doktora Shawna Bakera obsahuje studie benefitů
zero carb a
carnivore stravy, včetně příběhů lidí, kterým pomohla. Ozřejmuje, že masová strava neznamená nedostatek vitaminů. Molekuly vitaminu C a glukózy jsou téměř identické, takže si v těle konkurují. Pokud tedy nepřijímáme glukózu, céčka potřebujeme
výrazně méně. Stejně je to s ostatními vitaminy a minerály.
Zsofia Clemens popisuje totéž s hořčíkem, lékař
Eleuterio Ferrannini s draslíkem. Spalování uhlohydrátů také vyžaduje dvakrát větší množství vitaminu B1 než
spalování tuků. Lékař
Paul Mason vyléčil stravou bez uhlohydrátů a vlákniny pacienty se zácpou, naopak jejich zvýšené množství příznaky zhoršilo. K trávení masa jsme evolučně uzpůsobeni, například strava jednoho z nejzdravějších kmenů světa, Inuitů, je primárně živočišná. Všechny druhy svaloviny zvířat, včetně vnitřností, obsahují vitamin C, společně s vejci, rybami a tvrdými sýry pak přijímáme v podstatě vše potřebné. Zvýšenou pozornost si žádají elektrolyty; úroveň minerálů ve vodě je mnohem nižší než před statisíci lety.
Zkouším carnivore dietu déle než týden a potíže, které mě tížily léta, odeznívají. I Miley Cyrus skoncovala s veganstvím a cítí se teď mnohem lépe. Každému však může prospívat jiný jídelníček, proto poslouchejte své tělo a stejně jako já se řiďte slovy doktora Bakera: „Do whatever makes you healthy“.