Health

Proč vaše doplňky stravy nefungují

Možná že není problém v nich, ale v místě, kde je skladujete.
Foto: Getty Images
Že váš proteinový prášek nechutná dobře? Doplňky stravy nic nedělají? Necítíte žádnou změnu? Je vám po tom všem těžko? Možná se nejprve zkuste podívat na to, jak dlouho je v polici máte a jak je skladujete.
Už je to tak, ani suplementy nevydrží věčně a mají své datum spotřeby. Aby měly jakékoliv doplňky stravy účinek a pracovaly v těle správně, potřebují i trochu pozornosti. Máme pro vás pár tipů, jak je uskladnit, aby vydržely čerstvé co nejdéle.  
#1 Dejte je na temné, chladné a suché místo. Rozhodně se vyhněte koupelně nebo dalším vlhkých místnostem. Polička přímo nad troubou či sporákem také není dobrá volba.
#2 Probiotika/prebiotika obsahují živé organismy, jejich skladování proto věnujte zvláštní pozornost. Bakterie v horku umírají, a tak je pro ně ideální například přihrádka v lednici. Pokud máte podkrovní byt nebo vám do pokojů celý den svítí slunce, doporučujeme dát do lednice i proteinové prášky a směsi. Velké balení vám pak déle vydrží čerstvé a chuť bude stále stejně dobrá.
#3 Uzavíratelná balení jsou bezkonkurenční a mají svůj důvod – kvůli zabránění přístupu kyslíku či potravinových molů. Dbejte hlavně na to, abyste balení suplementu vždy po použití pečlivě uzavřeli. Pokud uzavírání přestane těsnit, investujte do svorek na sáčky. 
#4 Ani vitamin C či parfém nevydrží věčně, a protože ideální vakuové prostředí neexistuje, postupem času v suplementech začnou probíhat kvasné procesy, kterými se nenávratně kazí. Jednou za čas si udělejte inventuru a vše s prošlým datem spotřeby vyhoďte. Uvidíte, že se vám i vaší domácnosti uleví.