Health

Máte neustále chutě? Běžte se vyspat, radí odborníci

Nutnost dobře a dostatečně se vyspat má další důvod než jen zažít pohodu. Spánek totiž ovlivňuje i chutě.
Foto: David M. Benett/Getty Images for Kornit Fashion Week London

Má spánek vliv na chutě a metabolismus v době nadměrného stresu?

Dost velký na to, abyste tento fakt ignorovali. „Stres často ovlivňuje i spánkový cyklus," upozorňuje ing. Pavla Pešková Gazdíková, zakladatelka Institutu výživových poradců. Když nemůžete usnout navzdory faktu, že jste unavení až vyčerpaní, nebo jste vyčerpaní kvůli tomu, že nemůžete spát, znamená to pro tělo obrovský nápor, který se nutně musí projevit. A nejen na jedné úrovni. Nezapomínejte, že v těle všechno souvisí se vším, takže jeden podnět spouští řetězovou reakci. 
Problémy se spaním v období stresu má na svědomí kortizol – tělo v akutním stresu dostane pořádnou dávku tohoto hormonu. „Navíc v porovnání s délkou spánku, který si dopřávali naši předci před sto lety, se naše doba spaní zkrátila. Ukazuje se, že spíme v průměru 6,8 hodiny oproti 9 hodinám před stoletím. Přibližně 30 % dospělých uvádí, že spí méně než 6 hodin za noc," říká výživová specialistka, přičemž se opírá o studii Sleep and metabolism
Kratší spánek jde ruku v ruce s nižší citlivostí organismu na inzulin kvůli větší toleranci cukrů, které ve stresu vyhledáváme. Zhoršuje se tak metabolismus živin, který je klíčový pro dělení buněk, růst, imunitu, regeneraci a reprodukci. Spousta lidí také pociťuje větší hlad; nic je nedokáže zasytit, a proto vyhledávají kalorické bomby. Tím si samozřejmě zvyšují kalorický příjem, který tak vede k přibírání na váze. „Důvod je jednoduchý: spánek je zdrojem regenerace a také generování energie. Jakmile je tento proces narušen, musí tělo sehnat náhradní zdroj energie jinde. Proto si při spánkové deprivaci k jídlu zcela instinktivně vybíráme kalorické bomby, tj. potraviny s vysokou energetickou denzitou, tedy sytivostí," říká Ing. Pešková Gazdíková.
Proto všichni experti na stravu a úpravu tělesné hmotnosti jednohlasně doporučují: Nepodceňuje relaxaci. Když nebudete dobře spát, nedivte se, že máte nechtěné chutě a nedokážete se ovládnout. Není to totiž jen otázka vůle.