Health

Koho sledovat, když vás bolí záda

Hrbíte se? Cítíte neustálý tlak v dolní části zad? A co ramena a krk? Jestli máte k tomu navíc pocit, že se vaše páteř definitivně zkroutila do tvaru písmene C, je na čase otevřít si Instagram a TikTok. Ano, čtete správně. 
Foto: Francois G. Durand/Getty Images
Koche jaro - léto 2022
Home office od kuchyňského stolu, nekonečné hodiny ve špatné pozici, stres. Recept, jak se zbavit bolavých zad a zatuhlého krku, je jednoduchý – cvičit. Co a jak, když možností je tolik a času na zjišťování jejich efektivity tak málo? Soustřeďte svou pozornost na účty odborníků, kteří na sociálních sítí předvádějí jednoduché a hlavně efektivní cviky, jak dostat páteř, hrudní koš a pánev do správné pozice. Vyřešíte si nedostatek pohybu, chybné sezení způsobující zvýšený tlak na určité partie těla a s tím spojenou bolest a nekomfort. Navíc vám odpadne výmluva, že nemáte čas jít na lekci, trenéra na zdravá záda můžete mít kdykoliv po ruce. 
Ať už máte jógu jako dlouholetý koníček, nebo vám východní filozofie vůbec nic neříká, sledujte videa, na nichž Pouya Saadat ukazuje, jak získat lepší postoj, napravit bolavou krční páteř za sedm vteřin a zbavit se bolesti zad, zatímco sedíte na židli. Další stovky tipů, které vám pomohou i od bolesti hlavy, ramenou a zápěstí najdete na @pouya_yoga.
Kalifornský fyziotepeut Jacob VanDenMeerendonk s přezdívkou Mobility Mamba (tak se bude jmenovat i aplikace, kterou připravuje) se ve své praxi soustředí na zlepšování mobility, snižování bolesti a prevenci možných úrazů pramenících ze špatně zapojovaných svalů. Na jeho účtu @drjacob najdete rady, co se ztuhlými zádovými svaly, krátká videa s jasnými instrukcemi, jak si zlepšit postoj, když vás bolí záda a ramena, jak uvolnit boky a jak cvičit hned po probuzení. Je to jednodušší, než jste si doposud mysleli.
James Moore působí v Louisville v Kentucky jako certifikovaný masážní terapeut a wellness kouč. Na jeho Instagramu @jamesmoorewellness najdete celou řadu rychlých cviků na zatuhlé svaly, zlepšení postoje a jednoduché masáže na uvolnění. V reelsech ukazuje hmaty na zablokovaná ramena, ruce, jak si ulevit od bolesti spodní části zad v posteli, protáhnout cíleně svaly u dveří v práci nebo na židli.