Vogue Supports Local Fashion

Vogue Supports Local Fashion: Jan Černý podzim–zima 2020/2021

V seriálu digitálních showroom přehlídek, lookbooků a rozhovorů pokračujeme s Janem Černým, který svoji nejnovější kolekci představí formou virtuální show. Záznam z přehlídky právě teď na Vogue.cz.
Černého kolekce pro podzim a zimu 2020/2021 je jeho dosud největší a zároveň první po návratu z půlroční stáže v pařížském ateliéru Louis Vuitton, kde pracoval pod vedením Virgila Abloha. „Ještě v Paříži jsem byl v kině na filmu Tenkrát v Hollywoodu od Quentina Tarantina. Pohltil mě jeho acidový sen. Film je plný krásných scén, barev, lidí a je o prožívání přítomného okamžiku. Bavily mě kontrasty třpytivého Hollywoodu a bohémských hippies. Moje kolekce má podobnou dějovou linku jako film. Začíná rozjařeně, ostrými barvami a s nádechem Hollywoodu. No a ke konci se to všechno začne trochu sr... ,“ komentuje svou prvotní inspiraci Jan Černý. 
„Samozřejmě jsem nemohl tušit, jak moc aktuální se v době prezentace mé nové kolekce stane právě ona potřeba prožívat současný moment. Myslím, že tím nabírá ještě další rozměr a hloubku. Prvotní impulzy jsem propojil se svým klasickým rukopisem a vznikla hipísácká postapokalyptická družina nebojácných kluků. Bojují se světem, bojují za svobodu, bojují za hodnoty, ale hlavně svádí boj o návrat k sobě samým,“ nastiňuje téma své tvorby návrhář.
Janova tvorba se posouvá od velkých konkrétních grafik k čistotě, tailoringu a novému menswearu. Jeho typické zrcadlené vzory byly zdigitalizovány a jsou poprvé použity v několika ostrých barevných kombinacích. Poprvé také Černý představuje vlastní řadu pletených svetrů. Použití třásní v různých materiálech a variacích propojuje pánskou a dámskou módu. V kolekci se objevuje i kožený trenčkot KARA jako sneak peak Janovy práce pro tuto českou značku. Třpyt Hollywoodu se odráží v krystalech Preciosa. Závěrečný look přehlídky je celý posetý ručně seskládanými kameny v zrcadleném motivu. Ucelená kolekce představuje Černého vizi nejen v ready-to-wear. Na virtuálním catwalku budou poprvé představeny také kožené tašky a bodybagy JAN, šest nových colorways PRESTIGE x JAN včetně nové siluety high-top tenisek.
Foto: Benedikt Renč
Jan Černý FW20
Foto: Benedikt Renč
Jan Černý FW20
Foto: Benedikt Renč
Jan Černý FW20
Za pozornost stojí také série stříbrných šperků, které jsou v synergii s kolekcí. Jedná se o kolaboraci Ondřej Stára x JAN. „Drzost, odvaha, parta, gang, klub, ulice, trofej a výhra pro mě byly ústředními motivy pro kolekci šperků Uncut Merch, která v sobě mísí vysoké s nízkým, lesk se surovostí. Ačkoli použití vybroušených kamenů, kterými jsou poseté trofejové prsteny nebo výrazné brože, přívěšky či náušnice, předznamenávají luxusní doplněk, ručně vyškrábané nápisy do stříbrných ploch a unikátní způsob surového fasování kamenů nás nečekaně přenášejí do ulic plných klukovských rvaček a života bez kompromisů se survival nádechem. Šperky působí, jako by již byly nošené, mají punc oprýskanosti,“ přibližuje vzhled šperků Jan Černý a Ondřej Stára dodává: „Nekonečnost virtuálního catwalku v přehlídce zhmotňuje běžící pás, po kterém jde člověk sám, plný emocí, v prázdné tělocvičně. Jeho jediným spojením s okolním světem je jeho představivost jako paralela k tomu, že my všichni nyní prožíváme několikaměsíční sociální distanc a návrat k sobě samým.“ 
Art Director/Styling: JAN ČERNÝ
Šperky: ONDŘEJ STÁRA
Casting: MAGDA ŽŮRKOVÁ
Foto: BENEDIKT RENČ
Hudba: NOBODYLISTEN X THEMUSA
Set: JAN ČERNÝ & SEEYA
Video crew: SEEYA
Kreativní producent: IVONA PETRUŽÁLKOVÁ
Social media: ADÉLA MAZÁNKOVÁ
Make-up: KRISTÝNA HOŠKOVÁ
Vlasy: MARTIN TYL (NEW YOU)
Modelové: MATYÁŠ JÁNSKÝ, MATĚJ VRBA, JAN MUSIL, KRYŠTOF DOLEŽAL (ELITE PRAGUE)
Internship: LUBOŠ ŽIGMUND, TOBIAS SCHUBERT, ANEŽKA BERECKOVÁ