Vogue Supports Local Fashion

Vogue Supports Local Fashion: Tereza Rosalie Kladošová Coloring of species SS/20

Prales, útěk do přírody, zpomalení. Designérka Tereza Rosalie Kladošová představuje kolekci Coloring of species, která reaguje na aktuální světové dění. #VogueSupportsLocalFashion
Symbolický název kolekce odkazuje na píseň Coloring of pigeons, kterou hudební duo The Knife složilo pro operu Tomorrow, In A Year, inspirovanou Darwinovou evoluční teorií. Jednotlivými modely prostupuje divokost a nespoutanost džungle v podobě obrazů z vlny, na kterých se objevují motivy tropické fauny a flóry. 
„Tato kolekce vznikla intuitivně. Pracovala jsem na ní od loňského léta, které jsem celé strávila v Praze. Myšlenkami jsem ale neustále utíkala do zahraničí a chtěla jsem objevovat nové země. Proto jsem poslouchala cestopisy o Africe a šla se podívat do kina na příběh Lvího krále. V hlavě se mi zničehonic začal objevovat motiv opice, který se pro mě stal klíčovým,“ vysvětluje Tereza Rosalie Kladošová. 
Na rozdíl od poslední abstraktní kolekce tentokrát pracuje s jasnými motivy a vypráví skrze své modely příběh o návratu k přírodě a zpomalení světa. 
Foto: Tereza Rosalie Kladošová
Foto: Tereza Rosalie Kladošová
Foto: Tereza Rosalie Kladošová
Živelnost se odráží i v rozmanité volbě materiálů a technik, které zvolila. Tradičně se drží svého uměleckého rukopisu a opět pracuje s upcyklovanou merino vlnou, z níž tvoří textilní obrazy, které zdobí jednotlivé modely. Z těch v budoucnu plánuje vytvořit také reálné obrazy a tapiserie. Kromě motivů opice najdeme v kolekci i ryby a květinové akvarelové malby na viskózovém hedvábí. Některé z těchto obrazů návrhářka vyfotila a použila jako potisky na úplety a bavlněnou tkaninu. Designérským experimentem byla práce s žakárovou pleteninou, jež nese podobné motivy jako merino vlna. 
Šaty, saka, kabáty a sukně doplňují lakované hliněné spony na pásky a šperky, kterými se Kladošová vrací k době kamenné – dalšímu motivu vyjadřujícímu její touhu po divoké přírodě a nutném zpomalení.
Tereza Rosalie Kladošová je česká módní designérka, absolventka Vysoké školy uměleckoprůmyslové, Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a laureátka ceny Grand designér roku v rámci cen Czech Grand Design. Ve své tvorbě pracuje s naivitou, kýčem, osobitým smyslem pro humor a láskou k barvám a vzorům. Kromě oděvního designu se věnuje i stylingu, scénografii a produktovému designu.