Vogue Supports Local Fashion

Vogue Supports Local Fashion: CHATTY SS20

V seriálu digitálních přehlídek českých a slovenských designérů dnes představujeme duo CHATTY a jejich nejnovější kolekci pro rok 2020, který je pro značku obzvlášť významný. #VogueSupportsLocalFashion
„V minulosti jsme s našimi kolekcemi procestovaly polovinu světa. Koncipovaly jsme naši značku jako globální a podle toho jsme také smýšlely o byznysu i našich prezentacích. S patnáctým výročím našeho studia jsme se ovšem přiměly zcela zastavit a nahlédnout na uplynulou práci hned z několika úhlů. Mluvily jsme s insidery z módní branže i s lidmi, kteří jen zpovzdálí sledují naši tvorbu, mluvily jsme samy k sobě o minulosti, přítomnosti a budoucnosti. A dospěly jsme k tomu, co stálo při zrodu naší značky na samotném začátku k víře v řemeslo, kráse, ojedinělosti a tradici užitého umění. Proto jsme se rozhodly jít mimo. Mimo globální trh a mimo zažitý módní kalendář a mimo trend,“ říkají návrhářky Radka Sirková a Anna Tušková.
Výsledkem je řada čtrnácti silně ženských siluet, v nichž se prolíná zemitá barevnost s řemeslným zpracováním a tradičními rukodělnými technikami. 

Inspirace dvěma světy

„Kolekce SS20 je inspirována dvěma světy, iniciačními rituály, jako je například křesťanský křest nebo brazilské Kandomble, pro které je příznačná bílá barva, a oproti tomu africkými maskami z Burkina Faso, jež se vyznačují unikátním rukodělným řemeslem a specifickou barevností,“ vysvětlují designérky.
Bílá odkazuje na nový začátek. „Tak jako je součástí většiny iniciačních rituálů, jako například svatba, křest nebo právě brazilské Kandomble, představuje i zde nový start, novou zkušenost a vstup do nového stavu. Vedle toho jsou v kolekci i záblesky velmi výrazných barev – ostrá magenta, okrově žlutá, koňakově hnědá odkazující na sílu a nezdolnost afrických rukodělných technik, které si zachovávají svou vizuální jedinečnost navzdory globálním trendům,“ dodávají.
Celá kolekce je vytvořena výhradně z přírodních materiálů – bavlněné krajky, plátna, režného lnu, hedvábného kreše a kůže. Její součástí je i denim, který je pro tvorbu studia charakteristický. Tentokrát je to béžový salvedge s příměsí lnu.
Čtrnáct outfitů vznikalo ve spolupráci se stylistkou Milenou Žuravljovou, která se stala i spoluautorkou jednotlivých siluet. Součástí jsou i kožené doplňky v kolaboraci s Martou Babkovou tvořící pod značkou Margo.
Design & creative direction: CHATTY
Styling: Milena Žuravljova
Assistant: Marta Babková
Foto: Matěj Třešňák
Video: Gasmo Jason
Make-up and hair: Eva Svobodová
Models: Anka a Frederika /Elymgmt