Vogue Supports Local Fashion

Městské pomněnky v nové kolekci Natálie Nepovímové

Designérka Natálie Nepovímová představila novou kolekci, která si mimo jiné pohrává s mnoha tradičními významy pomněnek. Láska, věrnost, ale především divoce pučící jaro v betonovém velkoměstě... Kontrasty. Přečtěte si rozhovor s návrhářkou o tom, kdo ji při práci inspiruje a jak se dnes naučit soustředění.
Foto: Viktorie Macánová
Showroom návrhářky Natálie Nepovímové v srdci Vinohrad jen pár kroků od náměstí Jiřího z Poděbrad doslova rozkvetl. Její nová kolekce, kterou minulý týden představila, si totiž hraje s motivem pomněnky. Kombinace střihů, vzorů, materiálů se v jednotlivých modelech probouzí podobně jako jaro uprostřed městské džungle. Hravý název kolekce Forget-Me-Not odkazuje k nenápadné, ale velmi odolné rostlině – k pomněnce. Ta v sobě ukrývá silné symbolické motivy, které jí přisuzuje evropská i asijská tradice, totiž lásku a věrnost. Symbolika pomněnky Natálii v celém tvůrčím procesu provázela a výsledek je patřičně eklektický a kontrastní: křehkost i surovost, jemnost a drzost. Natálii jsem při příležitosti její oděvní oslavy příchodu jara krátce vyzpovídala. Kdo ji inspiruje a jak najít potřebné soustředění při práci?

Oficina Playa si hrála se zkušenostmi a vjemy, které sis přivezla z Mallorky a přetavila ji v ležérní a hravou kolekci, jež funguje i jako trendy verze office wearu. Máš pocit, že ve Forget-Me-Not na ni navazuješ?

Ano, určitým způsobem Forget-Me-Not na předchozí kolekci navazuje. Je to pro mě důležitý prvek, na který se snažím navazovat a beru ho už jako součást identity značky.

Pro koho je kolekce určená a na jaký typ ženy jsi při práci myslela?

Nová kolekce je určena každému, koho baví a zajímá, co dělám, a nebojí se toho. Inspirují mě ženy, kamarádky-zákaznice, které mám kolem sebe a které obdivuji. Jsou to například producentky, hudebnice, projektové manažerky, designérky nebo novinářky. Většinou je jim 25 – 45 let, ale nerada věkovou hranici specifikuji. Pohybují se v kulturním či uměleckém odvětví nebo prostě rády podporují místní módu a nosí designérské kousky. Chtějí se cítit elegantně, ale také sexy, ležérně, ale nikdy nudně. Mají rády rafinovanost.

Jak přistupuješ při tvorbě k dilematu praktičnost vs. estetičnost. Můžou se tyto dvě funkce snoubit, nebo se vylučují?

Určitě se snažím obojí snoubit. Praktičnost je pro mě důležitá téměř stejně jako estetičnost, ale samozřejmě někdy je třeba dělat trochu kompromisy.
Foto: Viktorie Macánová

V textu ke kolekci zmiňuješ „prostředí plné rozptýlených myšlenek“. Jak se ti daří během tvůrčího procesu soustředit?

Je to náročné. Někomu se může tvůrčí proces či kreativní práce zdát jednoduchá a vyvolat v něm dojem, že jde sama. Ne vždy to platí, zároveň se s výpadky v tvůrčím flow dá pracovat. Mně osobně pomáhá cvičení, jízda na kole, zajít si na film nebo třeba na koncert. O víkendu se snažím držet alespoň jeden den mimo ateliér a pokusit se vypnout. Mimo to mi taky pomáhá vypadnout ze své bubliny a setkávat se s lidmi. Snažím se dodržovat jistý režim a vím, jaké okolnosti mi na určitý typ tvůrčího procesu vyhovují, ve které denní době či prostředí by se měl odehrávat. Když se potřebuju soustředit, daří se mi spíš ráno, o samotě v ateliéru a s režimem nerušit na telefonu.

V doprovodném textu ke kolekci zmiňuješ, že je dobré nezapomenout, co je opravdu důležité. Co je tedy opravdu důležité pro tebe?

Asi snažit se někam neustále posouvat, sbírat zážitky, ale i zkušenosti. Ty pak analyzovat a dál přetvářet nebo na nich stavět. Živit duši krásnými věcmi, prožitky. Jsem vděčná za lidi, které mám kolem sebe. To je pro mě asi nejdůležitější – jak v pracovní, tak v osobní rovině. 
Foto: Viktorie Macánová

Co vnímáš jako spojující motiv kolekce?

Pro mě to je práce s kontrasty a hledání rovnováhy v jejich použití.

Co chystáš dál a na čem aktuálně pracuješ?

Na kolekci Forget-Me-Not budu postupně navazovat a rozvíjet ji dalšími letními kousky, které bude možné objednat na zakázku či rovnou zakoupit na dalších jarních a letních pop-upech.