Vogue Supports Local Fashion

#MBPFWAtelier: Jan Černý ROMANTIC ERA 2021+

Na Veslařském ostrově v Praze právě v tuto chvíli probíhá přehlídka Jana Černého pro jaro a léto 2021. Vše o kolekci a exkluzivní snímky ze zákulisí však už teď najdete na Vogue.cz.
Foto: Alexander Bel
Jan Černý SS-21 ROMANTIC ERA 2021+
S designérem se krátce před přehlídkou potkáváme v jeho ateliéru. Poslední fitting s modelem, závěrečné přípravy a kolekce čekající na show, která je tento rok specifická, a to nejen svou lokací. Jde o Janovu doposud největší prezentaci, která zahrnuje celkem 34 pánských looků.
Foto: Alexander Bel
Jan Černý SS-21 ROMANTIC ERA 2021+
„Rok 2020 je pro mě začátkem nové romantické éry. Vnímám ho jako znovuprožívání historie. V devatenáctém století během klasicismu, nadvlády rozumu a vzdělání, najednou přichází romantismus. Touha vrátit se více ke kořenům. Zjištění, že jen rozum není štěstí. Prožíváme to i dnes. Mladá generace opět tíhne k přírodě, jezdí na chaty, na výlety. Odkláníme se od technologie. Prožíváme a intenzivněji objevujeme přírodu,“ mluví o inspiraci Jan Černý.
Právě znovuobjevení přírody se prolíná celou kolekcí. Rozostřené printy v ostrých barvách jsou fotografie, které návrhář pořídil během jarní pandemie koronaviru. Snímky jsou záměrně rozmazané, aby pracovaly s lidskou fantazií. Nechybí mikroskop jako symbol pozorování věcí zblízka a výšivka květu kosatce odkazující na Černého oblíbenou květinu. 
Foto: Alexander Bel
Studio Jana Černého
Foto: Alexander Bel
Jan Černý SS-21 ROMANTIC ERA 2021+
Foto: Alexander Bel
Studio Jana Černého
Také skladba celé kolekce odpovídá konceptu. Standardně přehlídky uzavírá tailoring a obleky, Jan Černý se rozhodl celou strukturu obrátit. Tímto statementem poukazuje na nefunkčnost aktuálního módního systému a nutnost změny. Show tak začíná pěti striktními černými obleky, ale postupně se looky uvolňují. Plisované windbreakery se šortkami připomínají kůru stromů, bleachované pláště zase žíly v kamenech. Rybářské klobouky ještě více propojují lokaci u břehu Vltavy s kolekcí. Tu ucelují doplňky jako strukturované shopper bags, crossbody kožené tašky a šátky. Černý představuje tři nové siluety tenisek Prestige x Jan, pečetní prsten Ondřej Stára x Jan a náramky a náhrdelníky 14gram Jewels x Jan. 
Soundtrack k přehlídce vytvořil Nobodylisten. „V hudbě jsme chtěli využít přírodních prvků, proto jsem zvolil velmi výrazné akustické perkuse, které propojují celý track. Tato skladba je pro mě velmi emotivní a přináší spoustu odlišných momentů, které podtrhují rozmanitost show. Postupně otevírá nové příběhy, které jsou zakončeny až chaotickou gradací,“ vysvětluje producent a DJ.