Wellness

5 pravidel pro opravdový smartphone detox

Offline je nový luxus. Jsme připraveni na realitu? A chceme to vůbec? 
Žijeme v době, kdy jsme se naučili vyjadřovat aktuální náladu a pocity pomocí výstižného hashtagu. Nabízí se tak příběh o slově #mood, které se stalo univerzálním spojením prožitků. Svět se točí v režimu online a my společně s ním, ale jedna věc je sporná – žijeme a prožíváme a nebo jen uchováváme vzpomínky pro pozdější časy? 
Všechny studie předních expertů a psychologů mluví jasně. Přemíra času, který trávíme s chytrými telefony škodí našemu duševnímu zdraví a schopnosti se socializovat. Malý smartphone detox je tedy na místě. Nemusíte se bát, nebude to změna, která navždy odstraní mobilní telefony z vašeho života. Pomůže vám však zamyslet se a najít balanc mezi vámi a krabičkou, která vás často řídí více, než je zdrávo. 
Foto: Getty Images

Pravidlo č. 1: Zakažte si notifikace

Facebook, Instagram, Snapchat, nakonec i Tinder. Tyto oblíbené aplikace jsou v pohotovosti 24/7 a my tak trochu, spíše více, s nimi. Sociální sítě odvádějí práci svědomitě, kdykoliv totiž “pípnou”, nedočkavě se vrháme po telefonu, abychom zjistili co, kdy, kde a jak. Nejnovější výzkumy uvádí, že časté návštěvy podobných platforem stupňují úzkosti a deprese ze zdánlivé reality, která je často mnohdy fikcí, a my se tak dostáváme do kolotoče zavádějících ideálů dokonalosti a krásy. Rada? Jednoduše omezte nebo zcela vypněte funkci oznámení, a budete se cítit #free. To rozhodně stojí za zkoušku, co myslíte? 

Pravidlo č. 2: Pracujte chytře

Tak trochu paradoxní situace, když se s vámi dělíme o rady, jak úspěšně “odložit” telefon. Opak je ale pravdou a dnešní společnosti si uvědomují nutnost mobilního klidu. Skvělým příkladem je firma Apple, která vyvinula chytrý systém, který vás doslova udrží mimo váš smartphone. Jak to funguje? Systém Apple iOS 12 vám sděluje, jak často jej používáte, jaké aplikace nejvíce navštěvujete a kdo vám posílá nejvíce zpráv. Pomocí těchto údajů můžete nastavit limity, jak často chcete svůj telefon používat. Pokud tento limit překročíte, telefon se automaticky vypne, voilá!

Pravidlo č. 3: Spěte s partnerem, ne s telefonem

Časy, kdy jsme mobilní telefony na noc vypínali, jsou zcela jistě pryč. Možná je to stále rychlejším životním tempem, či strachem, že se ocitneme mimo dění? Faktem zůstává, že telefony do ložnice zcela jistě nepatří. Vědecké studie potvrdili že “mazlení se” s telefonem těsně před spánkem negativně ovlivňuje následný průběh a jeho fáze. Říkáte si, a kdo mě probudí? Každý, kdo používá telefon jako budík, může v noci využít leteckého či klidového režimu, telefon bude spát a funkce nebude nijak narušena. A ty designové budíky, které jste si koupili na noční stůl, by možná taky stály za vyzkoušení, nemyslíte?

Pravidlo č. 4: Vypněte se

Pokuste se být offline na dobu neurčitou, alespoň jednou denně. Osvobozující? Zaručeně! Nabízí se hned několik možností, kdy to vyzkoušet. Zkuste se “vypnout” během pauzy na oběd, na procházce, nebo při večerní meditaci. Pánem času jste vy a tak se můžete rozhodnout, jak dlouho budete “pryč”. I když se vám tato myšlenka může zprvu jevit jako science-fiction, nebojte, zjistíte, že svět se bude točit dál i když nebudete v ruce držet telefon. 

Pravidlo č. 5: Přejděte na #holidaymood 

Poslední a zároveň asi nejtěžší pravidlo, avšak s efektivním účinkem! Vsaďte na mobilní relax během vaší dovolené. Pokud obstojíte, budete se cítit jako znovuzrození a mobilní telefon pro vás bude cizí slovo. Pokud ve vás myšlenka omezení přístupu k telefonu vzbuzuje paniku, vsaďte do hry kompromis a nastavte si časové intervaly, kdy budete online a naopak offline.