Vegan

Vegan diaries Daniely Kociánové: Zmrzlinárna Van Leeuwen Artisan Ice Cream

Topmodelka Daniela Kociánová se každé úterý dělí o nové objevy ze světa veganství, které přinejmenším stojí za pozornost. Dnes se podává:  zmrzlina!
Foto: DANIELA KOCIÁNOVÁ
Taky někdy přijdete domů večer vyčerpaní z práce a nevíte, co dřív sníst? Nebo se prostě citíte mizerně a jste si jistí, že čokoláda vás z té nálady dostane? Ja se posledních pár let docela úspěšně vyhýbám emocionálnímu přecpávání, ale před pár týdny během týdnu módy v New Yorku jsem šla čtyři přehlídky za jeden den a byl to docela záhul. Myslím, že to byla sobota večer, kdy normální lidi jdou na drink a za zábavou a já (s make-upem, vlasy a udělanými nehty z přehlídky Area) jsem se rozhodla, že nepůjdu domů vyčerpaností brečet, ale že si zajdu sama na zmrzku. To byste nevěřili, jak mi zmrzlina z Van Leeuwen zvedla náladu. Takhle dobře mi už dlouho nebylo.
Foto: Daniela Kociánová
Zmrzlinárna Van Leeuwen pochází z Brooklynu a na trhu se pohybuje zhruba posledních deset let. Ve svých začátcích prodávali zmrzlinu z dodávky. Dnes mají v New Yorku a Los Angeles několik zmrzlináren a jejich produkty jsou dostupné například v mrazácích Whole Foods. V nabídce najdete veganské i neveganské příchutě. Moje nejoblíbenější je modrá Planet Earth se spirulinou a sušenkami. Co dál stojí za ochutnání, je třeba slaný karamel, křupavé sušenky s jahodovým džemem, hořká čokoláda a burákové máslo. Zmrzlinu vyrábějí v Brooklynu a používají lokálně vypěstované ingredience. 
Ja navštívila jejich pobočku v Ludlow Street na Manhattanu několikrát a docela mě baví, že mají otevřeno dlouho do noci a hraje jim hudba nahlas jako na diskotéce. Musím ale podotknout, že jejich zmrzlina obsahuje třtinový cukr. Mnoho lidí si myslí, že je zdravější než bílý, ale nenechte se zmást. Cukr je cukr, takže s ním opatrně. 
A pokud máte čas, sportujte, ať najdete vlastní zen a nemusíte se stejně jako já po nocích nacpávat.