Vegan

Vegan diaries Daniely Kociánové: Veganství versus čokoláda

Topmodelka Daniela Kociánová se každé úterý dělí o nové objevy ze světa veganství, které přinejmenším stojí za pozornost. Dnes se podává: čokoládový objev z New Yorku.
Tak jsem po týdnu zpět s novým veganským článkem. Než napíšu o místě, kam si zajít na skvělou veganskou čokoládu v New Yorku, musím se s vámi podělit o fotku, kterou Moby sdílel na Instagramu 1. listopadu, což je Světový den veganství. Moby je nejen skvělý skladatel, zpěvák, DJ, hudební producent a fotograf, ale také bojuje za práva zvířat. Zveřejnil upřímný a jednoduchý seznam, proč je veganem už třicet jedna let. Nedalo mi to a přeložila jsem vám ho. Tady je: 
  1. Miluji zvířata. A živočišná výroba (což je intenzivní chov hospodářských zvířat = velkochov) vede každoročně k utrpení a smrti více než 100 miliardy zvířat. 
  2. Živočišná výroba je druhou hlavní příčinou změny klimatu. 
  3. Živočišná výroba způsobuje 90 % odlesňování deštných pralesů. 
  4. Živočišná výroba způsobuje 75 % odolnosti vůči antibiotikům. 
  5. Živočišná výroba způsobuje nejméně 50 % případů kardiovaskulárního onemocnění. 
  6. Živočišná výroba způsobuje nejméně 50 % případů cukrovky. 
  7. Živočisná výroba způsobuje nejméně 50 % většiny druhů rakoviny. 
  8. Živočišná výroba používá nejméně 50 % našich vodních rezerv. 
Foto: Daniela Kocianova
Je toho víc, ale jak jednoduše řekl Moby, velkochovy vedou nejen k utrpení a smrti zvířat, ale také vedou k utrpení a smrti lidí. Využívání zvířat k jídlu je nejhloupější, nejkrutější a nejvíce sebezničující věc, kterou my jako lidstvo děláme. 
Za mě je veganství fajn, i když ho nebudete stoprocentně dodržovat. Pro mně bylo snadné přestoupit na pescetariánství a z něj pak na veganství. Já si na maso nikdy nepotrpěla, jen mi zpočátku dělalo problémy vzdát se sýrů a ryb. Nevadí, pokud nemůžete být stoprocentními vegany, ale jak říká Moby, „Je lepší se alespoň trochu snažit, než nedělat vůbec nic.“
Už to bude skoro rok, kdy jsem v Lyonu přestupovala na vlak do Paříže a pamatuji si, že jsem šla do jedné čokoládovny na nádraží a zeptala se na čokoládu neobsahující mléko. Slečna mi odpověděla: „Ce n'est pas possible.“, a já myslela, že padnu na zem. Jak není možné?! Nemohla jsem uvěřit vlastním uším. Já jsem na čokoládě závislá a speciálně před periodou bych nedělala nic jiného než se válela, nic nedělala a jedla jen veganskou čokoládu, protože je skvělá!
Foto: Daniela Kocianova

Tisíc chutí čokolády

Minulý týden jsem se potkala s kamarádkou v New Yorku, která mě vzala do malé roztomilé čokoládovny Confectionery! v East Village na Manhattnu. Jejich regály byly plné čokoládových jednohubek s příchutěmi, o kterých se mi nikdy předtím ani nesnilo a dokonce měli i francouzské makronky. Už jste někdy slyšeli o čokoládě s příchutí dýně, tymiánu a citrónu nebo jahody s balsamikem? Tyto příchutě a mnoho dalších zdobily jejich poličky a všechno bylo veganské! Po patnácti minutách intenzivního vybírání jsme si odnesly karamelovou želvičku a dvě makronky s malinovou příchutí a matcha s bílou čokoládou.
Confectionery! se chlubí nejenom tím, že připravují jejich sladkosti z lokálních a organických ingrediencí, ale také tím že používají 100% recyklovaný papír, kompostují všechny kuchyňské odpadky, používají ekologicky šetrné čistící prostředky a nevytváří téměř žádný odpad! Nemám vůbec nic, co bych jim vytkla a už se moc těším, až budu mít cestu okolo.
Za týden ahoj!