Vegan

Vegan diaries Daniely Kociánové: vánoční veganění v Mildreds

Topmodelka Daniela Kociánová se pravidelně dělí o nové objevy ze světa veganství, které přinejmenším stojí za pozornost. Dnes nás provede vánočním veganěním v Londýně.
Před pár dny mi přišel e-mail s tím, že mám od tohoto týdne ladit články do vánočna. Doteď jsem se přitom snažila Vánocům vyhýbat a nijak je nevnímat. Můj původní plán byl napsat článek o vitaminech, na které si musíte jako vegan dávat pozor, aby vám tělo správně fungovalo. Ale o tom napíšu až příští rok. Tajně doufám, že si všichni dáme do nového roku předsevzetí, že budeme veganit a cvičit (i kdyby nám to vydrželo jen první dva týdny, haha).
Minulý týden jsem se jela podívat na Oxford Circus, protože jsem si potřebovala koupit šampon a mýdlo bez plastového obalu z Lush. Celé centrum Londýna je vánočně vyzdobeno už od konce října. Taky vám přijde, že každým rokem se vánoční ozdoby vystavují dříve? 

Čím méně plastu, tím lépe

Foto:  DANIELA KOCIÁNOVÁ
E-mail z Vogue mě každopádně donutil vyhledat si nějaké informace o vánočním veganění v Londýně a byla jsem mile překvapena. Mnoho veganských restaurací nabízí vánoční menu, našla jsem i pár vánočních veganských trhů a na Instagramu jsem zahlédla vánoční obaly z včelího vosku. Med není vegan, ale myslím si, že je důležité podporovat lokální včelaře, kteří se starají o včeličky. A také čím méně plastu na zabalení dárku, tím lépe. 
V Londýně mě zaujaly dva vánoční trhy. Tuto sobotu se půjdu podívat na Vegan Christmas Market blízko Wood Green (napíšu o něm příští týden) a třídenní Hackney Downs Festive Vegan Market, který se bude konat v Hackney Downs Studios od 22. do 24. prosince. 
Pokud se nemůžete svátků dočkat a chtěli byste ochutnat typické anglické vánoční jídlo, skočte si do Mildreds. Jen vám hned do začátku poradím, abyste nechodili do jejich restaurace v Soho, protože tak arogantní číšníky jsem už dlouho neviděla. Vždycky jsem si myslela, že vegani jsou šťastní lidé, kteří drží při sobě, ale tato obsluha je pravý opak.

Skvělý wellingon z divokých hub

V Anglii slaví Vánoce trochu jinak a jejich pokrmy se liší od našich. Na Wikipedii jsem si vyhledala, že na talíři mívají nadívaného krocana s pečenými brambory, pečeným pastinákem, růžičkovou kapustou a pečené párečky obalené slaninou, nechybí brusinková marmeláda a omáčka. Nevím jak vám, ale páreček obalený ve slanině mi nahání husí kůži. 
Foto:  DANIELA KOCIÁNOVÁ
V Mildreds nabízejí dva vánoční pokrmy. Jako předkrm dýňové tortellini ozdobené červeným rybízem a jako hlavní jídlo wellington z divokých hub (normální anglická verze je podle Wikipedie z hovězího masa obaleného v těstu) s přílohou složenou z pečených brambor a pastináku, růžičkové kapusty, kaše z mrkve, tuřínu a uzených kaštanů.  
Šla jsem do Mildreds na oběd a jídlo bylo fajn, jen to na mě bylo možná trochu těžké, protože jsem jen tak tak došla domů a usnula na čtyři hodiny. Celý den jsem neměla hlad.
Můj původní plán byl jít do restaurace The Gate, která je elegantnější a na jídelním lístku má tříchodové vánoční menu, ale bohužel ho podávají pouze o víkendu. Přece jen houbové vol-au-vent s lanýžovým olejem, schnitzel z lilku a čokoládová sněhová koule jako dezert zní mnohem lépe. Na mém wish listě, kam bych se chtěla podívat, je také restaurace Manna, která nabízí speciální menu na Vánoce a Nový rok, a restaurace Nama.
Veganských vánočních alternativ je v Londýně plno a já už se moc těším, až si půjdu nacpat pupek vším tím dobrým jídlem. 
Mějte se krásně a za týden ahoj!