Vegan

Vegan diaries Daniely Kociánové: Plastic is not fantastic

Topmodelka Daniela Kociánová se s vámi každý týden dělí o nové objevy ze světa veganství, které přinejmenším stojí za pozornost. Dnes pro vás Daniela ovšem připravila článek, který se možná nečte tak jednoduše, zato se vám o to intezivněji zaryje pod kůži. Téma? Plasty.  
Foto: James Tinnelly
Nevím, jaké zprávy sociální média díky algoritmu ukazují na telefonu vám, ale na mém přístroji stále vyskakují neveselé zprávy o plastu. Hromadí se na naší planetě a plave v oceánech a mě se vůbec nelíbí, kam jsme se to dostali. Moje hlava stále nebere fakt, že sice dokážeme vyletět do vesmíru, ale ochránit naši přírodu a vše, co je její součástí už nám nejde.
Dnes bych vám proto chtěla představit pár produktů, které se staly nedílnou součástí mého každodenního života. Věřím v to, že i malá změna u každého z nás vede k lepšímu a že každý neseme určitou zodpovědnost za naši budoucnost. Toto téma je rozsáhlé a čím více hledám informací, tím více se do celého systému zamotávám a uvědomuji si, kolik mi toho ještě zbývá ke zdokonalení. Nechci znít jako blázen, ale už jste se někdy podívali do koše anebo jste si alespoň uvědomili, co vše v něm skončí? Já jsem začala uvažovat o tom, jak vyhodit co nejméně odpadu a jak nahradit jednorázové výrobky za ty, které vám vydrží déle. 
Foto: Daniela Kociánová

(Ne)povinná denní výbava

Nejdříve jsem přestala používat a nakupovat balenou vodu v plastových lahvích. Chápu, že ne mnoha lidem voda z kohoutku chutná, ale jestli můžu poradit, kupte si tyčinku z uhlí na filtraci vody, která snižuje množství chlóru, dodává vodě minerály, vyrovnává pH a zlepšuje chuť. Myslím, že ji musíte po třech měsících užívání převařit, abyste ji mohli znovu použít a po 6 měsících ji místo vyhození můžete dát do bot, abyste je zbavili zápachu. Pokud vám "obyčejná"voda nechutná vůbec, zkuste si ji oživit třeba plátkem citronu nebo mátou a okurkou, anebo jablkem a skořicovou tyčinkou. Na internetu najdete mnoho dalších receptů, fantazii se meze nekladou.
Když jsem byla v září v Paříži, veganská restaurace Wild & Moon a značka Off-White vytvořily speciální edici smoothies zabalených ve skleněných lahvích, a já jednu z nich od té doby používám. Jen jsem ji vylepšila tyčinkou z uhlí a beru ji s sebou i do letadla, kde odmítám pít z plastových kelímků. Zatím mi stevardi neodmítli láhev naplnit vodou, ale pokaždé se u toho polili. Turbulence, ups. Taky nezapomeňte na to, že i když cestujete letadlem, nemusíte lahev při kontrole vyhazovat. Stačí ji jen dopít a po kontrole ji můžete zpět na letišti doplnit buď na speciálních místech s pitnou vodou anebo poprosit v restauracích o doplnění. Pitný režim je během cestování důležitý.
Foto: Daniela Kociánová

Brčko? Děkuji, nechci

Dalším mým krokem za nepoužívání plastů je odmítání plastových příborů a brček. Já si koupila na Amazonu set na cestování, který obsahuje lžíci, nůž, vidličku, hůlky a hlavně kovovou slámku s kartáčkem na její vyčištění. Brčka jsou většinou vyrobena z plastu, který se v přírodě nerozloží dříve než za pár set let a v moři dokáže nadělat pěknou paseku (stejně jako jakýkoliv jiný výrobek z plastu). V roce 2015 toto video na YouTube s želvou, která měla zastrčenou slámku v nose, pomohlo poukázat na problém a dodnes jej shlédlo přes třiatřicet milionů lidí. Mezi alternativy na plastová brčka patří například bambusová brčka nebo kovová, jako mám i já. Na Amazonu jsem také viděla klíčenku, ve které je uložena skládáci slámka.
Moje závislost na matcha laté se nezměnila, ale můj přístup nakupování ano. Věděli jste, že nepropustné kelímky na kafe jsou vyrobené z papíru a plastu a nejsou snadno recyklovatelné? Ve velké Británii existuje jen malý počet specializovaných závodů schopných recyklovat tyto kelímky a většina z nich (více než 99,75%) není recyklována. Od té doby, co jsem si uvědomila, kolik kelímků jsem v životě použila a vyhodila, jsem přestala používat tyto jednorázové výrobky a v kavárnách bych si už žádný nápoj nekoupila, pokud by mi jej nemohli servírovat v normálním hrníčku. Tak by to mělo být normálně, že? Ale třeba v New Yorku to tak všude nefunguje. Byla jsem v několika kavárnách, kde jsem musela poprosit, aby mi nápoj nalili do toho posledního zaprášeného keramického hrníčku schovaného v koutě na baru. Pokud milujete pít kafe ráno za chodu do práce, zainvestujte a kupte si udržitelné kelímky. Na některých místech v Londýně dostanete dokonce slevu na nápoj, pokud si přinesete svůj vlastní kelímek. Na internetu je k nabídce mnoho různých značek (například KeepCup , Ecoffee Cup , Zuperzozial , BYO , STOJO), ale já se rozhodla pro výrobek rCUP , na kterém mě baví že je vyrobený ze zrecyklovaných kafe kelímků, a ze kterého se nepopálíte, pokud v něm máte horký nápoj a jde snadno vyčistit.

Už žádná tabu

Následující produkt je sice intimní, ale myslím si, že je důležité na něj upozornit. Už jste někdy slyšeli o menstruačním kalíšku? Tato dámská hygienická pomůcka je určená pro opakované použití během menstruace a má několik výhod oproti tampónům. Nejenom, že vám ušetří peníze (jeden kalíšek vám vydrží několik let), ale také je šetrnější k životnímu prostředí (každá žena použije zhruba jedenáct tisíc jednorázových produktů jako jsou vložky a tampony za celý život). Většina tampónů není vyrobená z bio bavlny a obsahují chemikálie, vložky zase obsahují škodlivou a znečisťující látku pro životní prostředí Polyethylen, díky kterému se vložka přilepí ke spodnímu prádlu. Většina těchto hygienických potřeb skončí na skládkách, kde se z nich chemické látky  při rozkládání dostanou do země, podzemních vod a vzduchu. Kalíšek se vyrábí z lékařského silikonu a je šetrnější i pro naše tělo. Nevysušuje a neodírá poševní sliznici, není spojený s žádným případem Syndromu toxického šoku, je vhodný pro ženy s citlivou kůží, ekzémem nebo alergií. Já se o něm dozvěděla teprve nedávno a když jsem sdílela na mém instagramu tento článek a fotku kalíšku, byla jsem mile překvapena pozitivní odezvou. Dozvěděla jsem se, jak velké velké množství žen používá tuto pomůcku již nekolik let a nemůžou si ji vynachválit. Já používám kalíšek OrganicCup. Mají fajn internetové stránky , kde se dozvíte všechny potřebné informace (bohužel jen v angličtině). Naštěstí i v Čechách se dá najít plno e-shopů, kde jej koupit, jak jej použít a další informace, které jsem do svého článku nezahrnula. Kalíšek je šetrnějsí k našemu ženskému tělu, životnímu prostředí a peněžence a pokud můžete, vyzkoušejte ho. 

Neplastuj

Poslední produkt, který se snažím nepoužívat vůbec, jsou plastové sáčky. Je to docela snadné, jednoduše nevycházím z domu nepřipravená bez tašky. I kdyby to byla nějaká stará plastová taška nebo látková. Ve své sbírce mám pár látkových, které jsem  dostala při nákupech a které jsou snadné na znovupoužití. Zrovna včera vyšla reportáž o mrtvém vorvaňi obrovském, kterého našli vyplaveného na břehu v Národním parku Indonésii. V jeho žaludku našli šest kilogramů plastového odpadu, jehož součástí bylo sto patnáct kelímků na pití, čtyři plastové lahve, pětadvacet plastových sáčků a pár žabek (bot, ne skutečných žabiček). Příště, až půjdete nakupovat, zamyslete se nad tím, jestli tu plastovou tašku potřebujete nebo ne. A nenechte se zmást rozkládacími nebo bioplastovými taškami. Ty také vytvářejí nepořádek a nejsou až tak skvělým rychlým řešením, jak se zdají. Ale o tom zase jindy.
To je asi vše, o čem jsem se chtěla s vámi dneska podělit, ale můj list tím určitě nekončí. O něm napíšu zase příště. Mějte se krásně a nezapomeňte recyklovat.
Za týden ahoj