Sustainability

Co si přečíst, pokud je řeč o udržitelnosti, pomalé módě nebo veganství?

Po čtenářské pauze od ukončení studia nizozemské literatury (od kterého už pár let uběhlo) se ze mě opět stává knihomol. Ráda knížky kupuji. Když mě nadchnou, nechám si je, když jim něco chybí, posílám dál. Inspiraci hledám ve virtuálních book clubs. Například u fotografky Anety Zimové, na profilu Čitanie je sexy, na který jsem narazila díky Emě Müller, nebo v Book Therapy, od kterých mi každý den dorazí doporučení na WhatsApp. Pokud tedy nevíte, do čeho se začíst, aspoň už víte, u koho hledat. Z oddělení beletrie se ale přesuňme ke knihám věnovaným osobnímu rozvoji a zaměřme se na udržitelnost a veganství, samozřejmě!
Vegan lifestyle se netýká pouze rostlinné stravy. Lucy Watson ve své knize Awakenings: A Guide to Living a Vegan Lifestyle demystifikuje holistický přístup k veganskému životnímu stylu jak z etického, tak z ekologického pohledu. Jakmile se prokoušete praktickými radami z oblasti kosmetiky, módy a domácnosti až k samotnému vaření, můžete sáhnout po autorčiných úspěšných kuchařkách Feed Me Vegan
Foto: Branislav Šimončík
Návod na udržitelnější život poskytuje také Zuzana Gálová ve své knize Ne/udržateľní, v níž načerpáte spoustu praktických tipů na změnu každodenních úkonů. Autorka manifestuje myšlenku, že k záchraně planety musíme začít drobnými kroky u sebe. Každý tip má navíc doplněn krásnou ilustrací, takže jde o ideální dárek pro kohokoliv.
Chcete omezit maso, ale trochu se bojíte? Pomůže vám v tom Iveta Hanková, která v knize Útěk z talíře: Měsíční průvoce vašim životem bez masa poskytuje plán na celý měsíc. Zároveň řeší, jak překonat prvotní obavy, strach i společenské potíže...
O slow fashion jsme toho určitě všichni slyšeli hodně. Jaké ale knihy na toto téma stojí za přečtení? Polský reportér Marek Rabij ve své knize Život na míru poskytuje komplexní reportáž z Bangladéši, kde se před deseti lety zřítila osmiposchoďová textilní továrna Rana Plaza. Do bangladešských továren se vydala i novinářka Dana Thomasová, která ve své knize Vláda módy mimo jiné představuje látky budoucnosti a způsoby, jak oblékáním nezneužívat lidi a neničit životní prostředí. 
Zakladatelka sítě obchodů Nila Eva Urbanová se o svoje nabyté znalosti z oblasti udržitelné módy podělila v knize Lepší šatník, lepší svět. A na závěr se začtěte do Dress Your Best Life. Sepsala ji módní psycholožka a bývalá modelka Dawnn Karen. Tato průkopnice v oboru psychologie módy v knize odhaluje, jaký vliv má na naši náladu, co a jak si oblékáme.
O tom, co můžeme nebo spíše musíme udělat, abychom pomohli snížit dopady klimatické krize, se rozepsali Jakub Filo: Naša klimaticka zmena; Aja Barber: Consumed; Toby Ord: Nad Propastí: existenční riziko o budoucnost lidstva.
A na závěr vám předám tip na knihu, která může být hodně nápomocná při rozhovoru o těchto kontroverzních tématech: Jak vést (zdánlivě) nemožné rozhovory.

Kuchařky, které oceníte, i když nejste vegan

Sbírám kvalitní kuchařky všeho druhu, vyloženě veganských mám doma pět (kromě té, kterou jsem si sama napsala). Zajímá mě, co vařit, jak kombinovat suroviny, jak fotit jídlo i jak psát. A těší mě, že se na trhu objevuje čím dál více čistě rostlinných kuchařek, které jsou nádherně zpracované. V obecné rovině je japonská kuchyně vegan-friendly, jelikož moc nepoužívá mléčné výrobky. Stačí tedy vynechat nebo nahradit jednu až dvě suroviny (většinou maso či vejce) za rostlinnou alternativu. 
Bohatou japonskou kulturu v rostlinných alternativách představuje Tim Anderson v kuchařce Vegan JapanEasy. Jedna z mála kuchařek, podle kterých jsem již uvařila hned několik jídel. Pokud se vám dostane do rukou,  vyzkoušejte recept na spicy sesame ramen s lilkem a cuketou, nigiri sushi s pečenou paprikou či salát z řasy wakame s okurkou a zázvorem. 
Nejsem velký fanoušek veganských alternativ masa, ve své kuchyni preferuji  prvosuroviny a raději připravuji přirozeně rostlinná jídla. Ovšem za kuchařku The Vegan Butcher od Zacchary Birda jsem nesmírně ráda. Naučí vás připravovat „maso“ nejen ze seitanu a sóji, ale také z konjaku nebo hub. Bird navíc přidává tipy, jak vytvořit masovou texturu pomocí zmražení tofu a nevýhýbá se ani experimentům s methylcelulózou. 
Za pozornost stojí i plant based kuchařka The Whole Vegetable, která dle americké Vogue nabízí k modernímu vaření na rostlinné bázi jedinečný a udržitelný přístup. Autorka Sophie Gordon staví do centra každého receptu zeleninu a zpracovává každou její část, takže díky ní ve vaší kuchyni nepřijde už nic nazmar. 
Tradiční slovenské pokrmy netradičním rostlinným zpracováním poskytuje Nikoleta Kováčová ve svých třech kuchařkách Slovegán, přičemž třetí díl je zasvěcen pouze sladkému. Záhada veganského odpalovaného těsta, laskonek nebo likérových špiček vyřešena. 
P. S.: Nedalo mi to, a zde jsou ještě moje tři tipy na beletrii: Normal people od Sally Rooney jsem přečetla na jeden zátah, poplakala si a zážitek završila minisérií na HBO. Svatava od Jolanty Trojak je přesně ta kniha, ke které se chci vrátit ještě několikrát. A pokud potřebujete rozveselit a pobavit se, vřele vám doporučuju jednu z knih od Martina Váši.