Vogue Daily

Patron vlny a bojovník za udržitelnou módu Karel III.

Jeho Výsost Karel III. se nebojí nosit své oblíbené modely stále dokola. Šedý oblek od Anderson & Sheppard, který si pořídil v roce 1984, je toho důkazem. Měl ho na sobě nejen na svatbě Harryho s Meghan v roce 2018, ale i na letošním královském Ascotu. Nový britský panovník vyznává udržitelnost a je si zcela vědom, že i módní průmysl hraje zásadní roli v řešení klimatických otázek, kterým se celý život aktivně věnuje.
Foto: Getty Images
Princ Charles v roce 2021
Foto: Getty Images
S princeznou Dianou
Foto: Getty Images
Princ Charles v Ascotu, 2022
„Co se módy týče, jsem jako zastavené hodiny. Módní jsem tak jednou za každých pětadvacet let,“ prohlásil s nadsázkou ještě coby princ z Walesu pro GQ magazine v roce 2018, kdy mu byla udělena cena za celoživotní přínos filantropii. V jeho šatníku jsou dlouhodobě k vidění například klasické trench coaty, obleky ze zakázkového londýnského krejčovství Anderson & Sheppard, ale třeba i tradiční kilt z balmoralského tartanu, který v roce 1853 navrhl princ Albert, manžel královny Viktorie. 
Foto: Getty Images
Charles, když mu bylo sedm let
Neúnavně navíc bojuje za budoucnost a udržitelnost módy. V roce 2010 založil The Campaign for Wool. Věří totiž, že vlna pomůže chránit planetu pro budoucí generace, protože se biologicky rozkládá v oceánu, vodě i půdě, které zároveň dodává živiny. Díky tomuto závazku se Karel III. pravidelně setkává nejen s pěstiteli a střihači vlny, ale i návrháři.
O udržitelné módě s ním před dvěma lety mluvil také šéfredaktor britské Vogue Edward Enninful. „Jsem jeden z těch lidí, kteří neradi cokoliv vyhazují. Raději oblečení udržuji, takže když je třeba, radši ho nechám zašít, než abych cokoliv vyhodil,“ uvedl tehdy ještě jako princ Charles a dodal: „Jediná potíž tkví v tom, že stárnete a figura se mění, a tím pádem není snadné vejít se stále do stejného oblečení.” Na co se ve svém šatníku nový britský král soustředí nejvíce? „Záleží mi na detailech, barvách a kombinacích,“ prozradil. Názorné fotografie outfitů, které za poslední roky s elegancí sobě vlastní Karel III. vynesl, si můžete prohlédnout níže.