Sustainability

Veganuary fashion: 8 značek pro váš udržitelný šatník

Obsahují čistě rostlinné ingredience, nedráždí pokožku a jejich výroba probíhá s maximálním ohledem k životnímu prostředí. Výčet podobných předností jste už možná četli u nejedné módní značky, a tak si říkáte: Stojí ty následující opravdu za pozornost? My za ně dáváme ruku do ohně!
Loni v dubnu módní vyhledávač Lyst oznámil, že popularita výrazu „veganská kůže“ meziročně vzrostla o celých 69 % procent. Přitom spousta zákazníků má stále za to, že veganuary ve skříni znamená jen chytře se vyhnout kůži a kožešině. Upřímný veganský šatník by však neměl obsahovat ani vlnu, kašmír nebo peří. To znamená, že i když ještě plně nerozumíme tomu, co skutečně obnáší stát se fashion veganem, chceme o tom vědět co možná nejvíc. Proto vám přinášíme seznam těch nejortodoxnějších vegan značek...
Foto: Boyish Jeans

Tyhle (jsou) opravdu veganské džíny!

V případě stoprocentního veganského přístupu většina značek zaměřujících se na denimové kalhoty bohužel naráží na jediný háček – a sice našitý tag na zadní části střihu, který tvoří až z 90 % právě kůže. Některé brandy proto hromadně přešívají štítky ze starých modelů, ale svědomí to moc nepomáhá. Ani „plaketa“ z vegekůže není moc košer, protože se opět jedná o zcela zbytečný kus plastu. Mnohem víc se nám zamlouvá přístup nizozemské značky MUD Jeans. Ta se u některých modelů  přežitku zbavuje nadobro. Navíc nenabízí pouhou opravu džín, které si u nich koupíte, ale také půjčovnu, kde si můžete vysněné kalhoty pronajmout až na jeden rok. MUD Jeans navíc používá kombinaci organické bavlny s certifikací GOTS a recyklované bavlny. Podobně je na tom i losangeleská značka Boyish Jeans, která čerpá inspiraci z vintage archivů jiných značek (ale v žádném případě je nekopíruje). Z některých jejích modelů naskakuje husí kůže. Ale taková ta příjemná, hot!
Foto: A_C

Veganské boty a kabelky

Teď zcela upřímně. Veganské boty a kabelky nebývají zrovna ty nejvíc... sexy. Pojďme se ale nad tím zamyslet znovu. Co je podle vás sexy? Za nás je sexy třeba dostát životnímu uvědomění a nespoléhat výhradně na vyzývavé střihy. Ať už s námi teď souhlasíte, nebo ne, pokud máte rádi design, který nezestárne, tyhle věci vás nadchnou. Principy společnosti A_C, která se zrodila z lásky a závazku k přírodě, staví na cirkulární ekonomice, výrobě nadčasových tašek a doplňků. Australská značka používá úžasnou eko-látku, kaktusovou kůži AKA Desserto Pelle. Celý její sortiment je veganský a používáním ekologických materiálů omezují množství chemikálií i vody. A nakonec Funky Kalakar, indická značka, která oživuje příběhy starověkého řemesla v podobě současných veganských návrhů bot a kabelek vyrobených ručně, samozřejmě za použití přírodních materiálů.
Foto: Karwai Tang/WireImage/Getty Images
Princ Harry a vévodkyně Meghan v Kapském Městě, 2019

Tyhle ženské střihy!

Luna + Sun je módní řada vytvářející ryze ženské střihy. Plné barev, nabírání – zkátka romantika jak vyšitá z přefiltrovaných Netflix seriálů. Nicméně jejich výroba je certifikována organizací Ethical Clothing Australia – takže ano, hádáte správně, je tahle značka opět australská. To znamená, že objednávkou nasekáte trochu těch uhlíkových dluhů. Ale Luna + Sun vykompenzuje padesát procent objemů mezinárodních objednávek každý rok tím, že přispívá na projekty větrných a vodních elektráren či sázení stromů. MEGAN MARKLE! Tak a teď když mám vaši pozornost, přijděme k následující značce. Mayamiko, ta je také ryze ženská a také originální a etnická. Láskyplně vyrobené produkty v Malawi, posouvají etiku na další úroveň díky své jedinečné fair trade energii. Díky originální směsi moderních a tradičních textilií a střihů z Afriky, Asie a Itálie by tato nekompromisní veganská značka s certifikací PETA měla být vysoko na vašem seznamu a ano, jejich modely nosí i Megan Markle.
Foto: Boody

Tyhle ženské basics!

MATE the Label vytváří čisté nezbytnosti vyrobené z organických tkanin s certifikací GOTS a barviv s nízkým procentem dopadu. Značka je navíc založena ženami a je provozováno převážně ženami. Vyrábí lokálně v Americe a nabízí i širokou škálu velikostí od XS do 3XL. A tohle australské (zase?!) prádlo značky Boody si zamilujete! Od kvalitních každodenních základů až po basic domácí střihy, vše vyrobené z bambusové viskózy. Většina střihů je navíc bezešvá a k výrobě používá tahle značka nízkoenergetické robotické pletážní stroje. Bambusové prádlo je termoregulační, hypoalergení a prodyšné a to se vyplatí.