Sustainability

Daniela Kociánová a Sonia Carrasco o budoucnosti módy

Topmodelka Daniela Kociánová a návrhářka Sonia Carrasco se znají už nějaký čas, ale až teď si mohly pořádně popovídat. Během pařížského fashion weeku probraly nový projekt, módní manifest a samozřejmě tolik populární slovo udržitelnost.
Foto: Sonia Carrasco
Se Soniou jsme se seznámily, když jsme obě pracovaly pro Céline a pendlovaly mezi Paříží a Londýnem. Já byla tehdy fitting modelka a Sonia členem 3D týmu, který dokázal ušít jakýkoliv kus a tvar oblečení, o který si Phoebe Philo řekla. Když jsem Soniu po roce potkala v ulicích Marais během pařížského fashion weeku, byla jsem mile překvapena jejím aktuálním projektem. Ráda bych vám ho tak v našem rozhovoru blíže představila.
Jaká je tvá předchozí zkušenost v módě?
V branži se pohybuji od svých 18 let. Po ukončení studií módního designu jsem pracovala jako návrhářka u Zary, Alexandera McQueena a Céline.
A proč ses rozhodla založit vlastní udržitelnou značku Sonia Carrasco?
Vždy jsem chtěla šít oblečení pod svým jménem, ale pak jsem se začala zajímat o to, jak špatný dopad má módní průmysl na životní prostředí. To mě inspirovalo k hledání více informací a bádání, abych mohla vytvořit právě udržitelnou značku. V lednu letošního roku jsme představili první kolekci a v současné době pracujeme na druhé.
Foto: Sonia Carrasco
Tvé kolekce mají zajímavé názvy...
Každým z nich poukazujeme na škodu, kterou způsobíme naší planetě. Souřadnice 33.394759,-124.969482 je jméno naší poslední kolekce, kterou jsme pojmenovali podle takzvaného Plastového ostrova v Tichém oceánu, který je kvůli svému rozměru považován za sedmý kontinent.
Máte i jakýsi manifest, o co jde?
Náš manifest obsahuje 22 klíčových slov, mé tři neoblíbenější jsou: 
Budoucnost – Ne móda budoucnosti, ale móda pro budoucnost.
Kolaborace – Najít způsoby, jak se inspirovat a učit od sebe navzájem.
Transparentnost – Vědět, odkud pocházejí zdroje.
Vysvětlíš nám ještě význam prohlášení Your fashion is killing my world (Váše móda zabíjí můj svět)?
Chceme jím informovat svět o tom, jak móda ničí naši planetu a my nechceme být součástí této hry.
Co pro tebe znamená sustainable (udržitelný)?
Že s každým krokem v našem kreativním procesu jsme zavázáni k životnímu prostředí.
Proč s tímto slovem úplně nesouhlasíš?
Nejsem proti samotnému slovu sustainable, používám jej navíc k definování velké části své značky. Jen nesouhlasím s tím, jak se stalo trendy, a převážná část značek, která jej používá, nemluví pravdu o své udržitelnosti. Já sama toto označení plně respektuji a jeho správné použití je pro nás velmi důležité.
Foto: Sonia Carrasco
Jaké materiály používáte?
Investujeme do hledání dodavatelů, kteří odpovídají našim hodnotám a mají certifikáty, které to dokazují. Většina našich textilií je vyrobena ze 100% organických vláken nebo 100% recyklovaných, spolupracujeme s organickou bavlnou, organickou vlnou a recyklovaným nylonem. Každá látka v naší kolekci je certifikovaná.
Barvíte udržitelným způsobem?
Pracujeme pouze s materiály certifikovanými předpisy GOTS (Global Organic Textile Standard). Tímto způsobem podporujeme čistší, zdravější a vyváženější přírodní prostředí. Využívání vláken ekologického zemědělství, vyloučení škodlivých nebo toxických látek a zavedení minimální mzdy jsou pouze malou částí z povinných kritérií této certifikace.
A co látky z plastu?
Naše oděvní štítky jsou vyrobené ze 100% recyklovaných plastových lahví vylovených z oceánu. Tímto způsobem jsme snížili potenciál globálního oteplování o 32 %, spotřebu vody o 94 % a spotřebu energetických zdrojů o 60 %. Každá část oblečení je garantována Oekotech certifikátem. Na naší planetě je dostatečné množství plastového odpadu k opětovnému použití a snížení jeho produkce.
Jak nakládáte s textilním odpadem?
Zbytky látek používáme například jako štítky s návody, jak se správně starat o produkt, anebo je znovu využijeme při vytváření nové kolekce.
Foto: Sonia Carrasco
Jak probíhá výrobní proces?
Každý kus je produkován v malých místních dílnách v provincii Barcelona, podporujeme místní řemesla a kvalitu před kvantitou. U vybraných kusů pracujeme pod označením Na požádání, což znamená, že po zadání objednávky začneme s výrobou, která trvá 7 pracovních dní. Unikátní kousek se speciálně vyrábí pro zákazníka podle naší velikostní tabulky. Tato filozofie vynikla za účelem snížení naší uhlíkové stopy a zabránění nadprodukce.
Kromě módy a udržitelnosti se věnuješ i charitě, čemu konkrétně?
Spolupracujeme s místní nevládní organizací z Barcelony, zaměstnáváme ženy ohrožené sociálním vyloučením a poskytujeme jim příležitosti, které si zaslouží.