Sustainability

Na slovech záleží aneb jak správně pojmenovat (nejen kosmetické) obaly

Udržitelnost se stala hlavním tématem, převálcovala všechny trendy, aby se sama proměnila v hlavní z nich, a taky zamotala hlavy milionům spotřebitelů i výrobců. Není totiž všechno tak zelené, jak se tváří, a luxusní design může být udržitelný více než hnědá krabička. 
Foto: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images
Beauty svět řeší spoustu problémů, od greenwashingu přes hon na ingredience, jejichž jméno umí vyslovit jen jejich tvůrce, inkluzivitu až po influencery hlásající jeden nesmysl za druhým. Ovšem největším a hlavně skutečným problémem jsou lahvičky, tuby, sklo, pumpičky, krabičky a celofán, které se hromadí v koupelnách a následně v odpadu. Správné pojmenování obalu občas připomíná balancování na velmi tenkém ledě. Co znamenají pojmy, kterými se kosmetické značky a prodejci ohánění, a proč bychom je neměli používat?

Biodegradable – biologicky rozložitelný

Pokud není uvedený přesný časový údaj, nemá toto heslo žádnou výpovědní hodnotu. Wikipedie definuje biologický rozklad jako degradaci, při níž dochází k rozkladu polymerů mikroorganismy, hlodavci a hmyzem. Kde je problém? Právě v tom, že ve výsledku je rozložitelné naprosto všechno, jen to může trvat sto, tisíc, sto tisíc let a většina skládek nemá dostatek kyslíku k dokončení rozkladu.

Compostable - kompostovatelný

Skvělý nápad, realizace ovšem opět dost drhne. Pojďme se usnést na tom, že označení kompostovatelný obal, taška apod. si zaslouží jen takový produkt, který se v půdě bezezbytku rozloží za 90 dní a nezatíží ekosystém. Pod 10 procent globálních obyvatel má přístup ke kompostu a podle aktuální studie TerraCycle jen 10 procent průmyslových zařízení přijímá kompostovatelný plast. 

Earth-friendly/eco-friendly/planet-friendly
přátelský k planetě/přírodě/ekosystému

Pokud obal už existuje, zanechal nějakou ekologickou stopu. Takže kde je ona deklarovaná přátelskost vůči životnímu prostředí? Eco-friendly je totiž něco, co ve skutečně nikdy nevznikne. 

Green – zelený

Co to vlastně znamená? Prakticky jen zelenou barvu. Jinak jde o nic neříkající popisek, co má pouze vzbudit zdání šetrnosti vůči přírodě.

Recyclable – recyklovatelný

Označovat jakýkoliv materiál, zejména plast, za recyklovatelný, je dvousečná zbraň. Ano, hodně plastových obalů lze recyklovat, ale většina z nich se do recyklačního procesu nedostane. I když kelímky pečlivě vymyjete a umístíte do správného kontejneru. Pouze 9 procent veškerého vyprodukovaného plastu se skutečně následně změnilo na produkt, který se dostal zpátky do oběhu. 

Zero-waste – bez odpadu

Zní to skvěle, ale prakticky na všechno potřebujete v nějaké fázi obal. I na doplnitelné produkty. Pokud výrobce přesně nespecifikuje, proč tento termín používá, shodněme se na tom, že jej nebudeme akceptovat, ani zmiňovat.