Vogue Planet

Značka Alexander McQueen daruje látky mladým návrhářům 

Sarah Burton je možná jednou z nejdiskrétnějších návrhářek, ale zároveň jednou z nejštědřejších. Archivní nepoužité látky značky Alexander McQueen dostaly druhou šanci, když je poskytla mladým talentovaným designérům. „Nikdy jsme nic nevyhazovali,“ říká Burton, která u McQueena pracuje od roku 1996. 
Doposud bylo obdarováno čtrnáct univerzit z celé Anglie, Skotska a Walesu, začínající návrháři tak mají k dispozici luxusní materiály od šifonu po tvíd a hedvábí, které jim mnohdy škola nemůže poskytnout. „Když jdete studovat, fantazírujete o své finální kolekci, ale v tu chvíli ještě ani netušíte, kolik vás to bude stát,“ říká Steven Stokey-Daley, student na Westminsterské univerzitě, který mluví za celou mladou generaci, jež bojuje s dluhy kvůli absolventské přehlídce. „Jde o částku 10 000 až 15 000 liber, jak si to někteří mohou dovolit?“
Foto: Liam Leslie
Steven Stokey-Daley využil pro svou absolventskou přehlídku látky z archivu Alexander McQueen.
Foto: Liam Leslie
Steven Stokey-Daley využil pro svou absolventskou přehlídku látky z archivu Alexander McQueen.
Foto: Liam Leslie
Steven Stokey-Daley využil pro svou absolventskou přehlídku látky z archivu Alexander McQueen.
Množství látek, které se u McQueena nashromáždilo během posledních deset let, je zapříčiněno tím, že se vždy objednává více materiálu, než se reálně spotřebuje. Sarah Burton pečlivě archivovala každý nepoužitý kus od svého nástupu. Když jako 23letá stážistka z Central Saint Martins nastoupila, měla kromě jiných úkolů na starosti také sklady. Musela mít perfektní přehled o tom, kde co je, kdyby náhodou McQueen něco potřeboval. 
Foto: Tim Beddow
Přeplněné archivy dovedly Burton k tomu, aby zřídila cyklus výstav v obchodě značky. Ta současná s názvem Roses installation ukazuje modely z letní kolekce pro rok 2020 i ručně vyšívané květinové motivy z roku 1999.
Nyní došlo i na poskytnutí praktické pomoci začínajícím návrhářům. Svým způsobem je to skvělý příklad, jak mohou velké společnosti eliminovat všemi viditelnou a diskutovatelnou nadprodukci, která sužuje módní průmysl. Zásoby materiálů leží nevyužité ve velkých skladech po celém světě. Místo toho, aby se tyto cenné zdroje vyhodily, vstupují zpátky do výroby, což vytváří odpovědnější přístup k zacházení s materiálem. 
Doufáme, že značku Alexander McQueen budou následovat i další společnosti. Recyklace látek prostřednictvím britských škol má ambici stát se globálním modelem a jde ruku v ruce s environmentálním aktivismem mladé generace. Krásná a originální móda může vzniknout z toho, co již existuje, a začínající návrháři jsou toho jasným důkazem. Když se s nimi spojí velké korporace, je to první krok k revoluci módního průmyslu, která musí přijít.