Cestování

Tři roztomilá italská městečka u Lago di Garda

Vyrazte na sever Itálie, kde vám v předhůří Alp uhrane čarovná atmosféra Gardského jezera s jeho roztomilými městečky. Která z nich vám můžeme doporučit k objevování? 
Gardské jezero má podlouhlý tvar. Brázdí ho trajekty, tradiční rybářské loďky i motorové čluny s mahagonovým obložením a luxusním designem. Kvůli dobrým povětrnostním podmínkám (v poledne duje jižní vítr ora) si ho zamilovali vodní lyžaři a vyznavači windsurfingu. Jeho pokojné tyrkysové vody omývají břehy v délce téměř 160 kilometrů. Zdobí je klidné přístavy i malebná městečka. Pojďte s námi na výlet do Malcesine, Limone sul Garda a Lazise.

Hrad a lanovka v Malcesine

Kufry složte v hotelu Val di Sogno. Po snídani, při které si užijete úchvatný výhled na jezero, se vydejte na výpravu do historického centra. Úzké a kamením dlážděné uličky vytvářejí tajemný labyrint. Zatoulejte se do jeho spleti a nechte se dovést ke zdejšímu hradu s charakteristickým cimbuřím. V útrobách se ukrývají i dvě zázračně zachované fresky. Ve středověku patřila tahle tvrz mocným Scaligerům, rodině vládnoucí ve Veroně. O slávu  Malcesine se postaral především německý básník Johann Wolfgang Goethe, když městečko zařadil do svého cestopisu Italská cesta. Jeho návštěva zde byla ale hodně dobrodružná: Když si hrad skicoval, byl zatčen. Hrad byl totiž strategickou vojenskou pevností. Goethe se ocitl v podezření ze špionáže, vyslýchali ho na zdejší radnici. Na přímluvu vlivných přátel byl však záhy propuštěn. Na hradě je mu věnována Sala Goethe – vystavují se tam jeho rukopisy a kresby, které tu pořídil. Při pohledu z hradebního ochozu se jezero představí v celé své kráse. Když se vyšplháte až nahoru do věže, výhled bude ještě magičtější. Můžete tu uspořádat i svůj svatební obřad, spokojenost zaručena. Pod hradem se rozložila čtvrť umělců a uměleckých galerií, jedna z nich dokonce přiléhá těsně k hradební zdi. Ale to není vše, co Malcesine nabízí. Lanovkou, která je jednou z nejmodernějších v Evropě, se nechte vytáhnout na Monte Baldo. Druhou část jízdy budete absolvovat v panoramatické gondole, která se za jízdy otáčí o 360 °. Nahoře objevíte četné turistické trasy i skupinky paraglidistů, kteří se připravují na svůj let nad jezerem. 
Foto: Peggy_Marco/ Pixabay
Tip: Tradiční sušenky od Gardského jezera, galletti, si kupte v cukrárně Galletti na Via Navene 5. Sídlí tu už 70 let. 

Hrad a středověké městečko Lazise   

Půvabné městečko Lazise si uchovává středověký ráz. Je celé obehnané hradbami, jimž vévodí majestátní hrad. Pevnost nechala koncem 12. století postavit rodina Scaligerů, středověkých vládců Verony. V polovině 15. století převzala vládu nad městem Benátská republika. Když sem v roce 1871 dorazil hrabě Gian Battista Buri, zamiloval si místo natolik, že hrad koupil a v jeho okolí nechal vybudovat nádherné zahrady. Dodnes je hrad i s hradbami v majetku jeho potomků, dovnitř se tudíž nedostanete. Za zdmi opevnění však objevíte barvami hýřící historické centrum s kouzelnými domky. Úzké uličky ústí na slunná náměstí. Ohromí vás starý přístav i dlouhá nábřežní promenáda. Zdobí ji dlažba s motivem vlnek. Záměr je jasný – budete mít pocit, že vody jezera jsou bez konce. Pláž je tu oblázková, voda průzračná a teplá. Nábřeží je plné kaváren, cukráren, barů, pizzerií, obchůdků a restaurací. Cítíte se tu spíš jako na břehu Středozemního moře než jako v Alpách. 
Foto: M W/ Pixabay
Tip: Dopřejte si špetku luxusu a ubytujte se v resortu Quellenhof, v nabídce služeb mají i výlet po zdejších vinicích a vinných sklípcích. 

Citronové Limone sul Garda

Do Limone sul Garda připlujte lodí. Teprve při plavbě přes jezero si uvědomíte, jak úžasnou podívanou máte před očima. Z lodi můžete obdivovat krásy městečka do nejmenších detailů. Místní ho totiž vystavěli pod strmými skalními útesy, které je zároveň chránily před silnými větry. Díky mírnému podnebí a ideální teplotě jsou západní svahy hor osázené citrusy. Vzduch je plný jejich vůně. I název místa byl odvozen od citronovníků, jejichž pěstováním se městečko proslavilo. Vyrábí se tu z nich sirupy, limoncello a další dobroty. Na okolních svazích rostou v sadech nejen citronovníky, ale i olivovníky, agáve, oleandry, palmy. Takže k nákupu přibalte i vynikající olivový olej nebo lahodné víno. Ubytujte se v rozkošném hotelu EALA. Nezapomeňte navštívit zdejší spa, nabízí skvělý výhled na jezero!
Po keramických značkách vetkaných do kamenné dlažby se nechte v labyrintu uliček nasměrovat k Limonaia del Castel. Rozkládá se na čtyřech terasách, které vzájemně spojuje úzké schodiště. Tenhle háj vznikl už v 18. století. Je obrácený k východu a ohraničují ho kamenné zdi a dřevěné trámy, skrz které pronikají sluneční paprsky. V případě nepříznivého počasí na ně lze umístit ochranné skleněné tabule. Kvůli skalnímu masívu tu slunce zapadá podstatně dříve. Využijte to a užijte si romantickou večerní procházku.
Foto: Leonhard Niederwimmer/ Pixabay
Tip: Každé úterý  od 8 do 13 hodin se na nábřeží v Limone koná trh. Nakoupíte tu čerstvé ovoce a zeleninu, sýry, salámy, suvenýry či oblečení. Na západ od Limone sul Garda leží hora Cima Mughera (1161 m.n.m). Na její vrchol se dá dojet i na kole! Za odměnu se můžete kochat překrásnými výhledy na jezero a okolní krajinu.