Cestování

Lákadla za hranicemi: Tři tipy na místa, kde strávíte božský velikonoční víkend

Prodloužený velikonoční víkend je tady a my navrhujeme strávit ho objevováním nových míst a požitků. Prozkoumejte třeba kouzlo rakouské vinařské oblasti Burgenland, vyjeďte si v Budapešti lodí po Dunaji nebo si ze sedla kola užijte dánskou metropoli. Tipy na zahraniční cíle jsme pro vás sestavili níže.
Foto: Instagram @bestiabudapest, @guldsmedenhotels, @leanderkhil

Rakousko: Spolková země Burgenland

K lákadlům Burgenlandu patří zejména stepní Neziderské jezero. Do hloubky má sice jenom dva metry, zato ho obývají jedineční tvorové. Jeho břehy lemují široké rákosové pásy a modrá plocha zčásti zasahuje až do Maďarska. Vítr zde příjemně pofukuje, rákosí šumí, hladinu brázdí plachetnice, ale i windsurfaři, kteří předvádějí svůj um hlavně za divokého jižního větru.  
Ubytovat se můžete na samotném okraji národního parku Neusiedler See-Seewinkel, kde přímo ve stepní krajině vyrostl komfortní hotel. Je součástí termálních lázní St. Martins Therme a v jeho okolí se vyskytuje vzácný biotop, který čítá přes 280 druhů velmi vzácných ptáků. Nezapomeňte si ale obstarat dalekohled a průvodce, ať můžete vyrazit na ptačí safari!
V Podersdorfu vás v přístavu uhrane krása červenobílého majáku, který jezero střeží. Nastupte na loď — na druhém břehu se ocitnete za půl hodiny. Cestou neminete kůlové stavby, z nichž mnohé slouží jako víkendové chaty. Kam zajít na oběd? Lahodného candáta si dejte v luxusní restauraci Mole West, která se nachází přímo u vodní plochy, takže úchvatné výhledy na jezero zajištěny!  
V tradičním vinařském městečku Rust se zapleťte do uliček Starého Města, obhlédněte domy v renesančním a barokním stylu. Takzvaný rybářský kostel Fischerkirche se pyšní freskami z 12. století a výbornou akustikou. Rust sám o sobě je však proslulý nejen vynikajícím vínem, ale i početnou čapí populací. Tahle stvoření tady totiž bivakují na každém komíně! Při potulkách Burgenlandem nezapomeňte navštívit ani ospalou metropoli Eisenstadt, narodil se tu skladatel Joseph Haydn. Omrkněte jeho dům a potom se vydejte směr barokní zámek Esterházy. Interiéry má doslova přepychové. Koncertní sál bohatě zdobí fresky, přičemž celé sídlo obklopuje rozlehlý anglický park. Procházkou přes židovskou čtvrť dojdete ke kostelu Bergkirche. Vystoupejte řadu schodů, které lemují křížovou cestu. Jde o světový unikát. Stupínky vedou až na střechu, odkud se můžete pokochat výhledem na město.
Foto: Instagram @seewinkelsafari, Instagram @leanderkhil

Maďarsko: Budapešť

„Budapešť je možná nejelegantnějším městem Evropy,“ prohlásil o maďarské metropoli spisovatel Thomas Mann. Kufry si složte v hotelu Four Seasons v secesním paláci Gresham, který stojí hned u východního konce řetězového mostu. V elegantním interiéru objevte restauraci Kollázs — na menu mají třeba vynikající chobotnici nebo mušle svatého Jakuba. Hlavní budapešťská tepna, Andrássyho třída, je dlouhá dva kilometry a ústí do parku Városliget. Jaká další lákadla zde nesmíte minout? Třeba Budínský hrad, který patří na seznam nejpřepychovějších panovnických rezidencí světa. Jeho dnešní podoba pochází z dob Rakouska – Uherska. Jen kousek odsud to máte na Rybářskou baštu, jedno z nejfotografovanějších míst v Budapešti. Pokud se sem vydáte večer, užijete si výhledy na bohatě nasvícené město — do dáli svítí řetězový most přes Dunaj, rozzářená je i budova parlamentu, třetí největší administrativní budovy světa. 
Hledáte uvolnění od každodenního stresu? Smočte tělo v termálních lázních Széchenyi. Za skvělým jídlem vyrazte do restaurace Bestia, najdete ho hned vedle baziliky svatého Štěpána. K obědu si v Budapešti rozhodně dejte tradiční specialitu: guláš. Mimochodem, Maďaři ho vařili už v dobách, kdy žili jako kočovníci v uherských stepích. K jídlu vám bude hrát živá hudba a čepují tu dvanáct druhů místních piv. Co s načatým večerem, když chcete něco exkluzivního? Brody Studios se ukrývá za pevnými dřevěnými dveřmi starého paláce v ulici Vörosmarty. Musíte však mít rezervaci, aby vás do podniku vpustili. Uvnitř vás pak překvapí prostor plný lidí, ve kterém se nenásilně zkombinovalo staré s novým. 
Nejkrásnější výhledy na Budapešť nabízí Dunaj. Nastupte na loď Dunarama. Uvítá vás kapitán v elegantní uniformě a nabídne sklenku šampaňského. Zatímco se budete houpat na vlnách Dunaje, Budapešť vám odhalí celou svou krásu. Ohromná budova parlamentu na jedné straně a hornatá Buda se spletí schodišť, lanovkou a hradem na druhé. Po stmívání se pravý i levý břeh řeky se svými paláci tajuplně halí do světel.
Foto: Instagram @bestiabudapest

Dánsko: Kodaň

Dánská metropole má jedinečnou atmosféru a patří k nejzelenějším městům Evropy. Rozkládá se na mnoha ostrovech a prostupuje jí hustá síť vodních kanálů. Mramorový most, středověké uličky zdobené zelenými měděnými střechami, majestátní chrámové kopule. 
Ubytujte se v kouzelném hotelu Manon Les Suites, okouzlí vás zdejší bazén ukrytý v džunglovém ráji. Na Kodani vás ale nejvíc bude bavit ruch na ulicích. Listonoši nosí jasně červená saka, jezdí na žlutých bicyklech a hlavy jim zdobí černé cylindry. Ze sedla kola si město prohlédnete nejlépe, protíná ho totiž tři sta kilometrů cyklostezek a v cyklostanicích vám proti malé záloze půjčí kolo na neomezeně dlouhou dobu. 
Za svítání dorazte na Staré nábřeží – Gammel Strand, jedno ze dvou hlavních přístavišť, odkud vyplouvají lodě na projížďky po vodních kanálech. Blízko náměstí Højbro Plads se vyjímá známá socha rybářky s šátkem na hlavě, šálou přes ramena, tlustou zástěrou a rybou v náručí. Nápadně se podobá ženám, které každé dopoledne od úterý do pátku sedávají opodál ve svých prodejních stáncích. Zatoulejte se do starobylé ulice Nyhavn ze 17. století. V přístavišti s jachtami a pitoreskními barevnými domky kdysi žili jen námořníci, zato dnes ho okupují malíři a fotografové. Určitě si nezapomeňte dát v některé ze zdejších hospůdek vyhlášené kodaňské pivo Carlsberg. A pak už se můžete vypravit za malou mořskou vílou, nejznámější symbol města — Den lille Havfrue. Sedí na balvanu nenápadně uprostřed lodí, člunů a jachet. 
Skvělé jídlo vám připraví v restauraci Kanalen. V budově dříve sídlila přístavní policie, dnes si tu smlsnete na lahůdkách sezonní kuchyně a čerstvých rybách. 
Umělecká čtvrť Christiania vznikla v 70. letech, když se zdejší hippies nastěhovali do vybydlených vojenských budov a vyhlásili místo svobodným městem. Turisté i místní sem chodí nejen za neopakovatelnou atmosférou, ale i výtečným jídlem. Až se setmí, zajděte na operu či balet na ostrov Holmen. Úchvatná budova Opery stojí v Kodani teprve od roku 2005, jen pár metrů od doků. 
A když už budete v Kodani, musíte vyšlápnout na věž ze 17. století Rundetaarn. Odměnou vám bude jeden z nejhezčích výhledů na město. 
Foto: Instagram @guldsmedenhotels