Cestování

Ještě jednou na hory: Francie

Tak vás se zmocnil pocit, že to chce ještě jednou na hory... Dobře. Jestli si nutně potřebujete zalyžovat, užít si nejrušnější bary, toulat se tichou přírodou nebo naložit tělo do horkých pramenů, máme pro vás tři tipy na míru
Foto: Instagram @champagny_en_vanoise, @valbergalpesdusud, @lesmenuires

Courchevel a Champagny-en-Vanoise 

Jezdí sem Beckhamovi i členové britské královské rodiny. Courchevel v Savojských Alpách je mezi celebritami lyžařskou destinací číslo jedna. Mondénní lyžařské středisko disponuje skvěle upravenými sjezdovkami, luxusním ubytováním a vynikajícími restauracemi. Chuťové buňky vám polaskají podniky oceněné michelinskými hvězdami: Bfire by Mauro Colagreco (3 hvězdy) nebo Le Chabichou by Stéphane Buron (2 hvězdy). Z pokojů či spa hotelu Annapurna Courchevel 1850 je překrásná vyhlídka na majestátní hory. 
Pokud toužíte spíš po soukromí a přírodě, nabízí se nedaleké vesnička Champagny-en-Vanoise. Barokní kostel ze 17. století a krása savojských domků. Po vyvezení se do výšky 2000 metrů získáte přístup do lyžařských resortů La Plagne s 225 kilometry sjezdovek. Champagny-en-Vanoise patří do skiareálu Paradiski, proto můžete využít nejen resort La Plagne, ale i Les Arcs, hned dva ledovce a dalších 425 kilometrů sjezdovek všech úrovní. Absolutní ticho zažijete, když vyjedete autem pět kilometrů do kopce a zastavíte se v Champagny le Haut, vstupní bráně národního parku Vanoise. Čas se tu zastavil někdy v první polovině 20. století. Ač se tu ukrývá skvěle udržovaná běžkařská trať, jedna z nejkrásnějších oblastí francouzských Alp, budete na ní sami. V roubence u ledovcové stěny pnoucí se do výšky 24 metrů a ověšené horolezeckými nadšenci s cepíny doporučujeme objednat si výtečného králíka s hořčičnou omáčkou. 
Foto: Instagram @champagny_en_vanoise

Valberg

Název Valberg je zkratka z Vallée des bergers – Údolí pastýřů. Rozkládá v krajině Jižních Alp a zařadil se na prestižní seznam padesátky nejlepších lyžařských středisek. Z letiště v Nice sem jezdí skibus nebo taxi. Poslední úsek cesty do Valbergu se proměňuje ve stoupání kaňonem červených skal. Úžasný zážitek! Vyplatí se vám tu dopřát si odpolední výpravu po hřebenech na sněžném skútru nebo si užít západ slunce ve venkovní kádi s horkou vodou a koktejlem v ruce v hotelu Vallée Blanche. Ve Valbergu se nachází celých devadesát kilometrů sjezdovek, které se šplhají do výšky od 1500 do 2027 metrů. Na oběd se můžete zastavit v horské chatě s terasou Les Eguilles a na večeři v restauraci Valbergan. Typické horské menu představuje tartiflette, vydatné zapékané jídlo z brambor se sýrem reblochon, slaninou a cibulí. Ve Francii se nedá odolat ani dezertu crème brûlée, tedy vanilkovému krému v misce s flambovanou karamelovou krustou na povrchu. Menu se zapíjí sklenkou génépi, typickým alpským likérem z bylin. Každý farmář si génépi vyrábí dle vlastního, přísně střeženého receptu. 
Foto: Instragram @valbergalpesdusud

Les Menuires

Les Menuires spadá pod lyžařskou oblast Tři údolí (Les 3 Vallées) a má strategickou polohu, protože odsud se dá rozjet do všech stran. Tři údolí propojují 600 kilometrů sjezdovek, 6 ledovců, 25 vrcholů. V průběhu lyžování se dá jíst v některé ze 63 restaurací, aniž opustíte sjezdovku. 
Les Menuires se usadilo uprostřed údolí Belleville mezi nejvýše položeným Val Thorens a nejníže položeným St. Martin de Belleville. Dominantou městečka Les Menuires je nádherně elegantní zvonice a křížem krážem se tu proplétá 160 kilometrů sjezdovek všech úrovní. Většina z nich se rozprostírá na západním svahu a většinu dne není ani chvíli ve stínu. Nechte se kabinovou lanovkou (nejrychlejší ve Francii), vytáhnout do výšky 2804 metrů na Pointe de la Masse, a to nejlépe hned ráno, kdy je vrcholek ozářený sluncem a z vyhlídkové terasy se nabízejí luxusní výhledy. Pokročilí lyžaři si odsud užijí jízdu volným terénem ze severní strany, ale je tu i značená sjezdovka. Tři nejlepší lyžařské tratě jsou v Les Menuires pojmenované po francouzských sportovních šampionech. Široká, ale náročná sjezdovka Covili je dlouhá 2,4 km s převýšením 641 metrů. Černá sjezdovka Léo Lacroix je plná zatáček a strmých úseků (délka 1,6 km, převýšení 955 metrů). Na červené sjezdovce David Douillet ujedete 2,5 km při převýšení 725 metrů. Nejjednodušší jízdu pořídíte na modré sjezdovce Jerusalem. Začíná na stejnojmenné hoře s v oblasti Saint-Martin-de-Belleville. Název biblického města se pojí s událostmi druhé světové války, kdy tu pronásledovaní lidé hledali útočiště.
Kam na jídlo? Skvěle vaří v horské restauraci L'Alpage ve výšce 2470 metrů, u sjezdovky Piste du Mont de la Chambre. Tipy na après-ski? Legendární Jack´s Bar, trendy podnik Le Comptoir nebo Roc Seven. Romantická večeře při západu slunce se doporučuje v Le Chalet du Sunny ve výšce 2500 metrů nad mořem, kam vás vyveze rolba. Milovníci adrenalinu se mohou přidat ke ski touringu pod hvězdami, což je noční výprava na skialpových lyžích s instruktorem. Za svitu pochodní vystoupáte vlastními silami k horské chatě u jezera. Po večeři v Refuge du lac du Lou ve výšce 2035 metrů si cestu dolů dopřejete ztichlou noční krajinou. Je to nádhera!
Foto: Instagram @lesmenuires