Cestování

Tipy na zimní dovolenou podle módních influencerů

Pro většinu světa je sváteční období povolením zpomalit svoje tempo pro nerušené trávení času se svými nejbližšími. Pro někoho to znamená cestu do jeho rodného města, zatímco jiní preferují dobrodružství. Pět módních influencerů nám prozradilo, kam letos v zimě zmizí oni. Inspirujete se i vy?
Foto: Rex Features
Roksanda Ilinčić, módní návrhářka
Můj muž Phillip [Bueno de Mesquita], osmiletá dcera Efimia a já většinou jezdíme do švýcarských Alp. Začínáme v Therme Vals Spa, v přírodních lázních a hotelu, navrženým Peterem Zumthorem. Budova má modernistický design a využívá lokální žulu. Plavat ve vyhřátém venkovním bazénu uprostřed zasněžených vrcholků hor je úžasný zážitek.
Další zastávkou je Waldhaus Flims. Malý hotel, který také disponuje lázněmi. Je ideální na oslavu Nového roku, protože se hosté každoročně opulentně oblečou (do šatů jako na vídeňský ples) na společnou večeři s místním švýcarským vínem a perníčkovou chaloupkou.
Poslední dny strávíme lyžováním s přáteli v Laax. Celá vesnice je postavena z lokálně těžené černé břidlice – miluji místa, která mají architektonický přesah. Je tu spoustu lyžařských obchodů s nejnovějšími potřebami a modely, takže můžete kdykoliv updatovat svůj outfit. A to mi vyhovuje, miluji barvy a kombinuji je dohromady podle nálady. 
Naše svátky dělím do tří částí, protože každé z míst má něco do sebe a dohromady se skvěle doplňují.
Travel tip:
„Při lyžování nesmíte zapomenout hydratovat svoji pokožku! Používám místo obyčejného krému každé ráno i večer Damascan Rose Facial Treatment olej od Aesop. Pro další obranu pleti mi nesmí chybět silné SPF, ale i čepice stylu balaclava.“
Alternativní destinace
„Moje rodné město Bělehrad v Srbsku. Často tam sněží a Nový rok se slaví ve velkém stylu. Šaran, neboli kapr, je moje oblíbená restaurace v romantickém historickém městě, Zemun. Je tam mnoho kaváren, takže pokaždé můžete sedět v jiné, a prostě jen pozorovat svět kolem sebe.“
Foto: Rex Features
Duro Olowu, módní návrhář
Na svátky opouštím Londýn a trávím Vánoce ve svém rodném Lagosu. Nejenže se tak vždy setkám se svým otcem, ale navíc můžu trávit svátky se svou ženou Thelmou v teplém prostředí. Hodně lidí radši odjíždí z města na nigerijský venkov, takže je Lagos oproti zbytku roku víc uvolněný.
Rád trávím svátky tam, kde se slaví ve velkém. V Lagosu jsou velkolepé. I přesto, že lidé tam nemají moc peněz, všichni se hrozně těší, děti běhají po ulicích s koledami, je to krásné.
Na Štědrý den obědvám s otcem a večer jdeme do skvělé restaurace jménem Nok, která patří do concept storu Alara od Reniho Folawiyo. Všichni se tu sejdou v zahradě a povídají si až do rána.
V Lagosu rád řídím a pozoruju místní eklektickou architekturu. Národní divadlo je pokryté mozaikami a je to umělecký skvost uvnitř i vně.
Victoria Island je čtvrť plná nových barů a bister. RSVP je skvělé místo na oběd pro dva, na pizzu zajděte do Pizza Riah, a nejlepší interiéry má privátní lougne Miliki. Také můžete jít relaxovat na pláž Tarkwa Bay, která je hned za rohem.
Travel tip: 
“Mé oblíbené místo je Alara, několikapodlažní budova navržená Davidem Adjayem. Reprezentuje pan-africký styl, módu a nábytek. Nakupuji zde kousky od nigerijského návrháře Kennetha Ize a pro nové vinyly chodím do Jazzhole.“
Alternativní destinace:
„V Londýně nejradějí chodím do galerií a muzeí. Mé oblíbené jsou National Portrait Gallery a Tate Modern. Poté se chodím projít přes Mayfair nebo Bayswater, až do svých oblíbených restaurací: perská Kateh, nebo The Wolseley.“
Foto: Getty Images
JJ Martin, zakladatelka milánské značky La Double J 
Každé Vánoce jezdím s manželem na tři čtyři dny do jeho přímořského domku v Pesaro, Itálii. Trávíme čas s jeho rodinou, chodíme s neteřemi bruslit na ledový kruh uprostřed náměstí a sníme asi dvacet pět talířů domácích těstovin denně!
V Pescaro je skvělý butik jménem Ratti s úžasnou selekcí zboží, která zahrnuje i Hermés. Majitelka má oko pro módu a je příjemné vidět módní svět jejíma očima. Myslím, že malá italská městečka mají high fashion atmosféru, protože mým dalším oblíbeným místem je Zucca, vintage obchod s objekty a nábytkem. Mají i šperky a dekorace na stůl ve stříbře a mosazi. Vždy jich tu na dárky nakoupím spousty.Zbytek volna bydlíme v Hotelu Excelsior, který je hned u moře. Miluji jejich snídaně a aperitivy.
Travel tip: 
“Nesnažte se naplánovat všechno najednou, zvlášť pokud je každá aktivita v lokacích daleko od sebe. Prostě si užívejte čas se svými blízkými tam, kde jste.“
Alternativní destinace:
„Letos jedeme i na 10ti denní výlet do Nepálu a Bhutánu. Začneme v Kathmandu, následuje Dwarika’s Hotel na venkově, pak pokračujeme do Triumphu v Bhutánu a skončíme v Como Uma Paro, v resortu v Paro Valley. Těším se na tuhle cestu už spoustu let, bude to skvělé!“
Foto: Getty Images
Gabriela Hearst, módní návrhářka
“Máme s manželem malý domek v Garrisonu, asi hodinu cesty z New Yorku. Je uprostřed lesa, takže nevidíme žádné sousedy a máme prostě klid. Je to ideální protiklad k rychlému tempu města od kterého si každý občas musíme odpočinout.
Moje pravidla pro naprostý relax je vypnout telefony, počítače a tablety (povoleny jsou jednu hodinu denně). Snažím se odpočinout si od přehlcení obrazy a sociálními sítěmi. O svátcích jsem se svými dětmi uprostřed přírody a náležitě si to užíváme.
Výborné místo k návštěvě je Dia:Beacon, galerie a nadace, do které se jezdí dívat lidé z New Yorku, protože je vyhlášená jako jedna z nejlepších.
Travel tip:
“Berte si s sebou při cestování svou vlastní lahev, abyste nemuseli plýtvat plasty. Snažte se nahradit konzum vlastními zážitky, jděte do přírody a žijte malými radostmi.“
Alternativní destinace:
“Ráda se vracím do své rodné země, Uruguaye. Je to sice hodně dlouhá cesta, protože musím z New Yorku do Miami, a až pak do Montevidea, a další dvě hodiny jedu autem na tátův ranč, ale stojí to za to. Je to úplně jiný svět, jiná energie a hned vás to vtáhne do sebe a uklidní.“
Aube Jolicoeur, modelka
Aspoň jednou ročně se snažím vrátit se do rodného Haiti. Je to pro mě pořád ten pravý domov a nikdo nevaří moje oblíbené jídlo tak skvěle, jako moje máma. Jmenuje se „diri ak djon djon“ a je z černé rýže a hub. Taky zde roste ovoce, které ve Státech neseženete, jako třeba granadila a haitské typy manga. Stačí mí pár dní na relax a vracím se zpátky do práce jako nový člověk.
Na Haiti jsou všude bary. Ať už jsou na pláži, nebo ve formě chatiček na horách, spojují naši kulturu. Místní hudební styl zvaný Konpa a pivo Prestige jsou typická kombinace každého z nich.
Travel tip: 
“Vždy se s sebou do letadla beru kvalitní balzám na rty, masku na oči a krém na obličej. A když se při letu potřebuji i vyspat, nebojím se vzít i vlastní polštář na krk a deku. Pohodlí je základ!“
Alternativní destinace:
“Také se chci s přáteli podívat do Los Cabos v Mexiku. Hodně z nich bydlí v Los Angeles, takže to mají blízko a všichni se tam můžeme sejít. Nikdy jsem tam ještě nebyla, takže mám velká očekávání.“