Cestování

Zažít Hvar za 48 hodin

Nejslunnější ostrov v celé Evropě. Nespočet památek UNESCO. Moře jako v Karibiku a ty nejkrásnější hotely s geniem loci. A to sem doletíte za hodinu a půl letadlem a pak něco přes hodinu lodí. Hvar. Destinace, kam se vyplatí jet i na rychlých 48 hodin.
Pokud si myslíte, že na chorvatský ostrov nemá smysl cestovat, když nemáte dostatek dovolené ani času, mýlíte se. Hvar, jenž je od Čechy oblíbené Makarské poněkud vzdálený, se vám navštívit vyplatí, i kdybyste měli čas jen na pomyslný víkend. Dokážeme vám to.

Cesta

Kupte si letenky do Splitu. Létají sem pravidelně a v sezoně takřka denně letadla společnosti Smartwings a cesta trvá příjemnou hodinu a půl. Akorát čas na jednu pleťovou masku a skleničku prosecca. 
Taxi netřeba. K tomu, abyste se ze Splitu dostali do kýžené destinace, potřebujete loď. Využít můžete místních katamaránů nebo lodní dopravy, ovšem kvalitní hotely vám privátní loď, která vás i zavazadla beze stresu (zato s perfektním výhledem) odveze na ostrov, zařídí bez složitého vyřizování.

PÁTEK

Kde se ubytovat?

Hotelů je na Hvaru dostatek, ovšem pokud toužíte po luxusní péči s jistým nádechem historie a eklektického stylu, není třeba složitě hledat. Obzvlášť když se vám řešení rozprostře před zraky ihned při doplutí na ostrov. Přímo u přístavu, vedle náměstí zvaného Pjaca, totiž sídlí kompletně zrekonstruovaný hotel Palace Elizabeth, který všechny výše zmíněné požadavky splňuje. 
Foto: Palace Elisabeth
Foto: Palace Elisabeth
Foto: Palace Elizabeth
Jeho historie se váže až ke třináctému století, ovšem až v roce 1898 se budova proměnila v hotel nesoucí jméno po císařovně Sissi, která byla známá svou láskou k cestování. Z toho vyšel i nový koncept. O design interiéru se postarali Oto Bláha a Marie Vítková, manželka druhého nejbohatšího Čecha, který hotel vlastní. A právě odkaz krásné Sissi díky práci návrhářů spatříte téměř na každém kroku. Ve všech 45 pokojích je zarámovaný detail nesoucí důkaz její náklonnosti k módě a personál hotelu nosí brože, náušnice anebo náramky se symbolem květiny, kterou císařovna milovala. Nutno podotknout, že na vzniku interiéru se podíleli i čeští výrobci. Namátkou zde naleznete nápojový servis z Bohemia Crystalite, porcelán nese značku Thun 1794, křišťálové lustry jsou z Lucky Glass a ultrapohodlná křesla od Neuk. 
Foto: Palace Elizabeth
Foto: Palace Elizabeth
Foto: Palace Elizabeth
Hotel se pyšní restaurací s perfektním výhledem, kde si při snídani můžete namíchat vlastní Bloody Mary, která se vám, viz. následující řádky, bude hodit.

Kam na večeři?

Hned po příjezdu doporučujeme krátkou procházku přístavem. Kýčovitě dokonalý západ slunce je jasnou atrakcí pro všechny, kdo se sem doplaví, a tak se soukromím nelze počítat, ovšem podívaná na zapadající slunce mezi ostrovy za tu socializaci stojí. A přímo na promenádě se také můžete zastavit na jídlo. Konkurence je vysoká, takže se nemůže stát, že byste si nepochutnali. Za vyzkoušení rozhodně stojí mořské plody všeho druhu. Rybáři se mohou pyšnit těmi nejchutnějšími a nejčerstvějšími úlovky. Chybu ovšem neuděláte ani s pizzou či těstovinami. Ti, kteří už nechtějí z hotelu ven (čemuž plně rozumíme), mohou vyzkoušet restauraci San Marco, která je situovaná přímo v komplexu.
Foto: Palace Elizabeth

Kam na skleničku?

Protože noční klid je třeba dodržovat (a od dubna do října, kdy je sezona, to platí dvojnásob), od dvou hodin v noci nesmí být pouštěna hlasitá hudba. Pokud jste tedy milovníky návratů z party za ranního kuropění, nepochodíte. Noční život je ovšem pestrý, ať už se vydáte na dvě skleničky růžového, anebo si zatančit za doprovodu skvěle namíchané vodky se sodou. Za návštěvu kvůli výhledu hned u moře stojí Carpe Diem Bar nebo Bar Nautica, který nabízí jak soukromí, tak prostor k tanci. Ráno po večírku se Bloody Marry bude skutečně hodit.

SOBOTA

Kde nasát historii ostrova?

Foto: Natálie Debnárová

Ještě než se do vás opřou ostré paprsky slunce, doporučujeme v ranních nebo dopoledních hodinách vyrazit pěšky na hradby, které poskytnou opět dokonalý výhled nejen na Hvar samotný, ale i na okolní ostrovy. Cesta z centra vám nebude trvat ani hodinu. Španjolska tvrdjava je veřejnosti za vstupné přístupná, a když se ještě zastavíte v pevnosti Fort Napoleon, nebudete výšlapu litovat. 

Kam na zmrzlinu?

Cesta zpátky může být pro některé vysilující, a tak navrhujeme zastávku v přístavu na nejvyhlášenější zmrzlinu. Aroma gelato nabízí skutečně pestré příchutě. Pokud si nepotrpíte na klasiku, určitě stojí za ochutnání levandulová. Právě levadule je velmi častým prodejním artiklem pro místní i turisty.

Kde se vykoupat?

Hvar se může právem pyšnit čistým mořem, které je i na podzim teplejší než teplota vzduchu. Ale také je to moře velmi živé. Vstupy do vody jsou ve skalách a bývají pro některé hůře přístupné. Pokud nevyhledáváte dobrodružství (anebo cestujete s dětmi), doporučujeme navštívit Bonj les bains. Soukromý plážový klub, kde si můžete pronajmout jak lehátka, tak i lože; vstup do moře je nekomplikovaný, podkreslený příjemnou hudbou a čistým designem. Zde byste mohli zůstat už napořád, to nám věřte.

NEDĚLE

Kam do spa?

Foto: Palace Elizabeth
Před návratem domů je čas na odpočinek. Až se vrátíte od katedrály Svatého Štěpána (která je od hotelu skutečně jen pár metrů), doporučujeme zmizet před světem ve spa hotelu Palace Elizabeth. Vstup do bazénu je lemován lehátky na terase s opět nekonečně dokonalým výhledem. Zároveň je vše skryto za palmami, takže soukromí bez nahlížení turistů zaručeno. Pokud vás plavání omrzí (což se prakticky stát nemůže), využít můžete beauty procedury s kosmetikou Codage a KOS. 
Samozřejmostí je relaxační zóna, kde si můžete vychutnat přímo mezi historickými zdmi paláce drink a dovolit si ten luxus jen tak existovat.
Foto: Palace Elizabeth
Foto: Natálie Debnárová
Foto: Palace Elizabeth

Co si koupit na památku

Magnetky na lednice a klíčenky nechte těm, co nemají nápady ani vkus. Hvar je místo levandule, výborného vína a také krásných šperků, protože Chorvatky mají neuvěřitelný cit pro módu. Vyhýbejte se laciným tretkám a ztraťte se v uličkách města, doslova na každém rohu je malý krámek a minimálně každý třetí je se šperky. Při výběru se neřiďte trendy, ale srdcem, věřte, že vám pak takový suvenýr vydrží roky.

Kávu s sebou, prosím

Check out, hoteloví portýři vám budou každou chvíli odnášet kufry na loď a vy ještě potřebujete svoji pravidelnou dávku kofeinu. Stoprocentně si zaběhněte do kava37. Specialisté na kávu mají pobočku také ve Splitu a uspokojí i ty, kteří se považují za odborníky. 
Jak vidíte, Hvar je skutečně ostrov, který zvládnete projít skrz na skrz za víkend, a to bez pocitu, že by vám cokoliv uniklo. Není náhodou, že sem jezdí za odpočinkem nejedna slavná tvář či jiné významné osobnosti (například vy). Tak zbogom, Hvar. Těšíme se na příště.
Ve spolupráci s  Palace Elizabeth