Cestování

Nadějné vyhlídky: restaurace v Čechách, které vás svým výhledem očarují

Jsou místa, kam se chodí na drink nebo na večeři jen kvůli atmosféře a výhledu. Ale protože vy kompromisy dělat nechcete, vybrali jsme pro vás takové podniky, kde si užijete nejen dokonalý rozhled, ale i kvalitní menu a skvělé pití.

Terasa U Prince

Začneme návštěvou Terasy U Prince na pražském Staroměstském náměstí, která se může pochlubit nejen doslova magickým výhledem na orloj a věže Týnského chrámu, ale i vyhlášeným menu. V nabídce potěší tuňákový tatarák s avokádem a wasabi majonézou, výtečné jsou mušle sv. Jakuba s rizotem z červené řepy i špagety s krevetami, chilli a smetanou. Terasa U Prince je umístěná na střeše stejnojmenného butikového hotelu, jehož lokace by mohla vyvolávat dojem, že je zasvěcen pouze cizincům, je ovšem oblíbený i u Pražanů a českých turistů, kteří oceňují pohodlí i precizní služby. Samotný dům byl postaven ve 12. století a dodnes si zachoval množství středověkých artefaktů, od kamenných portálů až po gotickou studnu. V 16. století zde fungovala lékárna, později knihkupectví a počátkem 20. století se proměnil na hotel a restauraci. V prostorném gotickém sklepení sídlí vyhlášený Black Angel’s Bar, patřící mezi top deset nejlepších hotelových barů světa, takže pokud se brunch na terase protáhne do večerních hodin, spěchat na drink nemusíte daleko.
Foto: Terasa u Prince

Spa hotel Lanterna Velké Karlovice

Pokud máte dost ruchu velkoměsta, podíváme se do samého cípu České republiky. U hranic se Slovenskem v nedotčené přírodě valašských Beskyd se nalézají Velké Karlovice. Nekonečné kopce, lesy, pastviny a na nich ovce a jen sem tam dřevěné chaloupky. Degustační večeře je tady s tímto výhledem skutečně dokonalá, a to za jakéhokoliv počasí. Pochutnáte si na pokrmech moderní krajové kuchyně, v níž nechybí regionální speciality, lokální suroviny i rafinované delikatesy, a večerní program si můžete zpříjemnit drinkem v Cocktail baru Lanterna, kde je na výběr přes 400 druhů destilátů z celého světa. Minimalistický design a nekonečně krásný pohled do krajiny, to je to, co od Lanterny čekejte a také dostanete. Tip Vogue: Pokud toužíte po soukromí a výhledu, který bude patřit jen vám, ubytujte se v apartmánech Suite Spa, kde si můžete dopřát nekonečné množství šampaňského ve vlastní vířivce nebo u hořícího krbu.
Foto: Spa hotel Lanterna Velké Karlovice

Lagarto J&J Teplice 

A mimo hlavní město zůstaneme i nadále. Tato restaurace v severočeském kraji vyniká hned v několika oblastech. Jedinečná otevřená vnitřní kuchyň, povznášející degustace plné chutí a terasa, díky které se vám cesta do Teplic skutečně vyplatí. Nabízí totiž bezkonkurenčeně nejlepší výhled jak na krajinu, tak i urbanistické a historické stavby města, takže doporučujeme včasnou rezervaci. Za zdařilým menu stojí nový executive chef Roman Čaník, který dříve působil po boku Přemka Forejta v Entree. Rozhodně vyzkoušejte grilovanou čekanku s kozím sýrem, polosušeným grilovaným pomerančem, salsou a fenyklem či salát z grilu, který v sobě skrývá chřest, choi, pomeranč, pečené papriky, ředkvičky, jarní cibulku, kedlubnu, halloumi a fenykl. 

Savoya restaurant & lounge

Místo, které budete milovat nejen pro výhled, ale i zvuk. Při vytváření konceptu restaurace Savoya ve Špindlerově Mlýně se majitelé nechali inspirovat přírodou, a proto si během večeře či oběda můžete užít nejen pohled na krkonošské lesy, ale i šumění potoka, jenž je jen o pár metrů dál. Kuchyně reprezentuje českou gastroscénu s prvky mezinárodní, menu se mění podle sezony a naleznete zde i vegetariánské speciality. Šéfkuchař Michal Húsek zkušenosti sbíral mimo jiné v michelinských restauracích u Norberta Niederkoflera a Herberta Hintnera. Tip Vogue: Doporučujeme spojit večeři rovnou s ubytováním a dechberoucí výhled si užít i při ranním vstávání. Podařený food koncept, skvělý servis a jednoduchý horský design s nádechem nenuceného luxusu vás rozhodně nezklamou.

Coda Restaurant

Na závěr opět zamíříme do Prahy, kde vás čeká mimořádný kulinářský zážitek s živou hudbou v prostorách jedinečného interiéru hotelu Aria v srdci Malé Strany. Posezení na střešní terase je samo o sobě výjimečným zážitkem, ovšem na jídlo zde rozhodně nesmíte zapomenout, a tak je škoda sem zavítat jen na skleničku šampaňského. Menu z lokálních surovin a v biokvalitě šéfkuchaře Davida Šaška, držitele mnoha gastronomických cen, nabídne dokonalý výběr pro každého. Ale vraťme se k důvodu, proč sem rozhodně vyrazit. Z terasy je 360° výhled na celou Prahu; Hradčany, Petřínská rozhledna i chrám svatého Mikuláše jsou doslova na dosah a díky krásnému osvětlení stojí za to vydržet do večerních hodin. Opět nezapomeňte na včasnou rezervaci pro garanci nejlepšího místa. 
Foto: CODA restaurant
Foto: CODA restaurant