Cestování

Tip na podzimní výlet: Saint-Émilion, bujaré vinařské městečko v Bordeaux, které stojí za to navštívit

Pro tentokrát vynechte stokrát navštívená místa v Paříži nebo na Azurovém pobřeží a nasedněte do letadla směr Bordeaux, abyste se nechali okouzlit malebným městečkem Saint-Émilion a jeho vinicemi. Vogue průvodce vám prozradí vše, co pro nezapomenutelný výlet (nejen) za červeným vínem potřebujete.
Foto: Getty Images
Saint-Émilion
Nejprestižnější vinařské oblasti Bordeaux, proslulé Merloty či Cabernet Sauvignony, se vyznačují polohou na levém, nebo pravém břehu — a mezi nejvýznamnější patří Médoc a Saint-Émilion. „I když jsou si tyto dvě vinařské oblasti geograficky nesmírně blízké, ve skutečnosti jsou zcela odlišné,“ vysvětluje Aymeric de Gironde, generální ředitel společnosti Château Troplong Mondot. „Médoc je velmi rozlehlý, sahá od města Bordeaux až k Atlantickému oceánu, což je více než 100 kilometrů. Přitom se dělí na několik apelací, jako jsou například Margeaux, Pauillac, Saint Estephe, Haut-Médoc a Moulis.“ Vzhledem k rozlehlosti regionu se v Médocu nacházejí rozsáhlá vinařská sídla, která se někdy rozkládají až na 250 hektarech půdy: „Mezi jednotlivými usedlostmi tak musíte urazit pořádné vzdálenosti. Spíše to připomíná sled ‚chateaux’, obklopených oceánem vinné révy, což vyžaduje poměrně přesné plánování cesty předem,“ říká Aymeric de Gironde.
Z výše uvedeného důvodu někteří zasvěcení vinaři raději navštěvují menší oblast Saint-Émilion. Ta se nachází na pravém břehu, je proslulá elegantními Merloty a nabízí i pravděpodobně nejmalebnější výhled na vinařskou oblast Bordeaux. Saint-Émilion představuje nejstarší aktivní vinařskou apelaci v oblasti Bordeaux, a protože je mnohem menší — produkuje omezené množství vín, která se kvalitou vyrovnají sousedům na levém břehu, jsou o něco exkluzivnější a cenově dražší, a tak přitahují spíše cílevědomé návštěvníky. „Když jste v Saint-Émilionu nebo v sousední apelaci Pomerol, všechno je velmi blízko,“ vysvětluje Aymeric. „Z okna vidím na více než patnáct různých vinařství. To vytváří větší atmosféru vesnice, pocit francouzského venkova.“ 
Foto: Getty Images
Vinice v okolí Saint-Émilion jsou zapsané na seznamu UNESCO
Původně středověká vesnice Saint-Émilion je obklopená kopci a nachází se v samém srdci regionu. Přitahuje milovníky kultury, architektury i vysoké gastronomie. Samotná vesnice hýří historickými památkami, jako je nejrozlehlejší podzemní kostel na světě, ale nachází se zde i spousta podniků, oceněných michelinskou hvězdou, ale i příbuzných michelinských podniků. Podzim je přesně tou správnou dobou k návštěvě, a to nejen kvůli sychravému podzimnímu počasí, slunečné obloze a měnícímu se listí, ale také právě nyní nastává období kvašení, kdy se hroznová šťáva mění v alkohol a začíná uvolňovat do vzduchu svou jedinečnou vůni. To si můžete užít až do listopadu.

Kde se ubytovat

Klenotem Saint-Émilionu je Château Troplong Mondot, první Grand Cru Class v oblasti, který tvoří 90hektarová vinice a zámek a panství z 18. století. Obojí se nachází na vrcholu kopce s výhledem na ikonickou středověkou vesnici Saint-Émilion. Zámek si můžete pronajmout rovnou celý (pět pokojů). Mimochodem, prošel rekonstrukcí a renovací pod dohledem pařížského designéra Bruna Moinarda.
Případně si můžete zarezervovat ubytování v některém ze čtyř penzionů známých jako „The Keys“ a užít si rustikálnější pobyt. Dnes je Troplong Mondot dynamickou farmou, fungujícím vinařstvím a venkovským útočištěm poskytujícím zážitky na míru. Těmi jsou každodenní prohlídky vinic, obědy pod širým nebem, kde hosté mohou ochutnat staré ročníky, nebo hledání lanýžů v zimních měsících. 
Pokud je pro vás důležitá kvalitní gastronomie a poloha v centru, můžete navštívit restauraci Logis de la Cadène, oceněnou michelinskou hvězdou. Penzion Maison de la Cadène se nachází o ulici níže.
Foto: Getty Images
Saint-Émilion
Na okraji vesnice zase objevíte nově otevřený hotel Porte Brunet, který se ukrývá v budově z 12. století a oplývá šesti moderními pokoji. Pro milovníky starých věcí je určen butikový penzion Clos 1906 z 18. století, který se proměnil v okouzlující penzion. Obchod se starožitnostmi se nachází pouhých patnáct minut chůze od vesnice.

Kde jíst a pít

Navzdory malé rozloze Saint-Émilionu zde není nouze o výjimečné restaurace; jde o destinaci plnou michelinských hvězd i nenápadných podniků s velkou kulinářskou nabídkou. Pokud se ubytujete v Château Troplong Mondot, nemusíte chodit daleko, abyste si dopřáli skvělé jídlo — to dostanete v restauraci Les Belles Perdrix, která se pyšní michelinskou hvězdou a nachází se na nejvyšším bodě kopce. Většina produktů restaurace pochází přímo z permakulturní zeleninové zahrady, kde šéfkuchař David Charrier společně se zahradníkem celého panství zajišťují, aby každá surovina ožila na talíři.
Cestovatelé i místní obyvatelé si oblíbili restauraci Logis de la Cadène. Není divu, získala michelinskou hvězdičku a je jednou z nejstarších restaurací v obci Saint-Émilion. Dalším želízkem v ohni, které má k michelinské hvězdě jistě nakročeno, je L'Huitrier Pie. Tam se mladé šéfkuchařské duo v podání Camille Brouillard a Soufiane Assarrar vyznamenávají technickými a moderními pokrmy, co stojí na domácí zelenině a lokálních surovinách.
Foto: Getty Images
Vinice v Saint-Émilion
To ale není vše. Na vrcholu vesnice poblíž zvonice se vyjímají podniky, jako je L'Envers du Décor, luxusní moderní vinárna a bistro známé svými regionálními francouzskými pokrmy z místních produktů za přijatelné ceny, například suprême de volaille a tartare de bœuf tranché au couteau. Výtečné koláče ochutnejte v restauraci Comptoir des Arts — doporučujeme zejména Tarte au citron meringuée. Anebo zajděte na skleničku do restaurace Les Délices du Roy-La Cave. Ze Saint-Émilionu ovšem nemůžete odjet, aniž byste si ve Fabrique de Macarons koupili krabici jedinečných místních makronek.

Co navštívit

Až si užijete ochutnávky vína, půjčte si kolo a vydejte se do středověké vesnice na prohlídku podzemního kostela vybudovaného ve slavném zdejším vápenci. Ve městě si také budete moci prohlédnout různé galerie a vinotéky rozmístěné v půvabných dlážděných uličkách.
Jestli chcete důkladně prozkoumat okolní region, vydejte se na výlet na levý břeh a celý den zasvěťte ochutnávkám Cabernetu Sauvignon na velkých zámcích Grand Cru Classe, které se rozrůstají po celém Médocu. Případně si udělejte výlet na pláž v Soulac-sur-Mer na pobřeží oceánu v Médocu. Dalším celodenním výletem, který stojí za to podniknout a který je ještě blíže Saint-Émilionu, je město Bordeaux, vzdálené pouhých pětačtyřicet minut jízdy. A pokud toužíte po poslední dávce podzimního slunce, vydejte se do přímořského městečka Arcachon. Cesta tam vám zabere hodinu a třicet minut.
Článek vyšel v originále na vogue.com