Cestování

Opojná Marseille

V přístavu Marseille se odjakživa slévaly nejrůznější národy, osudy i obchodní cesty. A je tomu tak i dnes, kdy se nejstarší francouzské město proměnilo v moderní kulturní hub. 
Slunce zachází za baziliku Notre-Dame de la Garde a hladinu moře rozzáří nazlátlý nádech. Boky jachet a rybářských bárek, které se líně pohupují v marině, se už nemohou dočkat až ráno za rozbřesku vyrazí na volné moře za dalším dobrodružstvím.

Vieux Port

Starý přístav je srdcem i plícemi Marseille. Čerstvý, solí prosycený vzduch se v něm mísí s pachem rybiny i  nejvybranějšími parfémy světa. Brzy ráno, ale i v podvečer zde naleznete místo, kde se posadíte,  přehodíte nohy přes okraj kotviště a zasníte se podobně jako Fanny a Marius ze slavné filmové trilogie Marcela Pagnola. Vieux Port je domovský a na poměry Marseille bezpečný přístav, ze kterého máte  blízko na metro, autobus na Pláž Prado i přívoz na protejsi břeh.  Samostatnou kapitolou v “námořním deníku” představují lodní výlety do národního parku Les Calanques, na Frioulské ostrovy či legendární pevnost If. V její kobce byl uvězněn Dumasův románový hrdina hrabě Monte Christo, Muž se železnou maskou či nechvalně proslulý markýz de Sade. 

La Joliette

Za lodními doky a přístavní kapitanerií se dostanete na rozcestí, které se nachází v úpatí  pevnosti Fort Saint - Jean. Směrem dolů po chodníku se napojite na “promenádní ochoz” pod majákovou věží, který místní využívají ke slunění, piknikům a relaxaci. Prikre schodiste vas oproti tomu vynese na plácek před kostelem Saint Laurenta a nedaleky vrchol pevnosti, odkud se vám otevře úchvatný pohled na celý Starý přístav. Dva mosty, spojující “starý a nový svět”, vás pote přenesou až k pozoruhodné “perforované krychli” Mucem. Muzeum evropských a středomořských civilizací, navržené architektem Rudy Ricciotti, neskýtá pouze rozsáhlé muzejní sbírky a výstavu Fashion Folklore, ale také magický, slunci a moři otevřený prostor jako stvořený k odpočinku u kávy. 

Le Panier

Cathédrale de la Major, která je z Mucem na dohled, stojí na rozhraní moderní čtvrti La Joliette a městské části, která je vůbec nejstarší. Le Panier je místem, kde se Marseille - ještě jako řecká Massalia - před 600 lety př.n.l. narodila. Původní rejdiště námořníků, které bylo prolezlé špatnou pověstí,  převléklo na konci 20. století kabát, a dnes -  namísto děravého pea coatu - nosí trenčkoty všech barev. V galerii pod širým nebem se lze proplétat spletí uliček plných ateliérů, hipster- bister i kaváren s autentickou patinou. Na graffiti a street art zde narazíte na každém rohu a mezi “vystavenými obrazy” lze zahlédnout i mýtické zakladatele multikulturní Marseille:  galskou princeznu Gyptis, která se provdala za řeckého námořníka, Protise.

Kde bydlet

Ve čtvrti Vieux Port či Le Panier naleznete dostatek ubytování od B&B přes butikové po pětihvězdičkové hotely. Skalní fanoušci architektury se mohou ubytovat ve vzdálenějším hotelu Le Corbusier, který vzešel z původního sídlištního projektu slavného architekta.

 Co ochutnat

Proslavenou marseilleskou rybí polévku bouillabaissu, alkoholický nápoj pastis a do formy člunku tvarované pečivo navettes. Ze všeho nejlepší je ale koupit si čerstvé ryby a plody moře ráno na trhu ve Starém přístavu a připravit si je dle vlastních možností. 
  Co dále navštívit
Projekt La cité Radieuse od Le Corbusiera se střešní terasou a výhledem na architektonicky originální stadion Vélodrome. Mrakodrap CMA CGM Tower od neméně slavné architektky Zahy Hadid a majestátní Palác Longchamp, z něhož můžete dlouhou alejí projít Paříž připomínající čtvrtí Thiers zpátky do Starého přístavu.