Cestování

Vogue průvodce Athénami: Něco starého, něco nového

Když se mluví o cestě do Řecka, většinu lidí spíše napadne malebný ostrov s nekonečnými plážemi a romantickými západy slunce než přelidněné a chaotické hlavní město. Athény přesto nemusí být jen destinací, kde přestoupíte na další let. Stojí za to se tu pár dnů zdržet. 
V Athénách je historie znát téměř na každém kroku. Můžete se procházet na stejných místech, kde své žáky učil Sókratés nebo Platón, proplétat se úzkými uličkami starého města, kudy se jen stěží protáhnete, nebo si dát místní specialitu podle receptu, který má majitel taverny po svém prapradědečkovi. Na druhou stranu je to moderní metropole, kde to žije, neustále se něco zajímavého děje a nebudete mít čas ani chuť jít spát.

Prostě Akropolis

Otázka „Kdy to vykopali?“ vás určitě při pohledu na majestátní Akropolis nenapadne, ale podle místních občas skutečně zaznívá. Nad městem se tyčí už téměř tři tisíce let a nemůžete ji minout. Hlavní chrám, Parthenón, býval náboženským a kulturním centrem celého Řecka a dnes je nejnavštěvovanější památkou v celé zemi.
Oproti tomu Muzeum Akropole letos oslaví teprve deset let existence. Budova má stejné rozměry jako Parthenón a stejné počty sloupů, mezi kterými se návštěvníci pohybují ve výstavních sálech. Třetí patro vybočuje z půdorysu, protože přesně kopíruje polohu Parthenónu. Navíc je část podlahy nad dvoranou prosklená a projít se po ní je zážitek sám o sobě. Pokud zrovna neholdujete umění, požádejte o volnou vstupenku, se kterou se dostanete do kavárny na terase s nádherným výhledem. 
Z Akropole uvidíte Dionýsovo divadlo a pak se vydejte přes Agoru a skrze Hadriánův oblouk podívat na Chrám Dia Olympského a Panathénský stadion, je to příjemná procházka. 
Ideální čas k návštěvě Athén je od dubna do května a od září do října. Město je přesto působivé v každé roční době, jen v létě je třeba dát venku větší pozor na ochranu před přehřátím, nenajdete tu moc stínu a mimo parky ani zeleně. 

Voukourestiou & Ermou

Ve většině průvodců se dočtete, že hlavní nákupní třídou Athén je Ermou. Spojuje náměstí Syntagma (nebo také Sindagma – náměstí Ústavy) a spleť uliček okolo tržiště Monastiraki, Psiri a Thissio. Pokud chcete shopping, na jaký třeba doma nemáte čas, je to dobrá volba. Najdete tu i řeckou značku Attrattivo a přírodní řeckou kosmetiku Korres. Na konci navíc vyjdete v části, která je plná obchůdků se suvenýry, místními specialitami, výrobky lokálních řemeslníků a vyhlášeným bleším trhem. 
Luxusní značky nicméně hledejte spíše v ulici Voukourestiou, najdete tu třeba Pradu, Dior, Chanel nebo Louis Vuitton. Athény oplývají i řadou vintage obchodů, které mohou ukrývat poklady, mezi ty známější patří například Retrosexual. Pokud dáváte přednost udržitelné módě, omrkněte Vathos. Z řeckých návrhářů kromě Mary Katrantzou zaujme i Ioanna Kourbela, která se zaměřuje na variabilní módu. 
Z Thissio se vracejte přes ulici Adrianou na Plaku, najdete tu mimo jiné zajímavé obchody se šperky, které vám často budou nabízet přímo jejich tvůrci, místní návrháři. Slaměný klobouk proti slunci koupíte v Savapile, kde je ručně vyrábějí už od roku 1960. V obchodech se přitom dívejte i pod nohy, někdy pod prosklenou podlahou uvidíte části historických zdí.

Antika a moderna

Národní archeologické muzeum poblíž náměstí Omonia sami Řekové označují na národní poklad a jsou na něj patřičně hrdí. V rámci oslav 150. výročí založení právě probíhá výstava nazvaná Nesčetné aspekty krásy v antickém umění, kterou můžete vidět až do konce roku. 
Přestože je Národní galerie současného umění (EMST) aktuálně veřejnosti nepřístupná, za vidění stojí i charakteristická industriální budova, ve které muzeum vzniklo relativně nedávno navzdory ekonomické krizi. 
Z Národního archeologického muzea se vydejte směrem k Athénské univerzitě, podíváte se tak na místa, ze kterých pochází většina záběrů na dramatické zásahy proti demonstrantům. Povede vás zvyšující se koncentrace graffiti. Pokud by nějaká demonstrace skutečně probíhala, snažte se být vzhledem ke středomořskému temperamentu naopak v bezpečné vzdálenosti a nejlépe v jiné části města. 

Sea & Spa

K mořským vlnám vás doveze městská hromadná doprava. Úhledně zářivým plážím z pohlednic z dovolené na řeckých ostrovech se sice předměstí Glyfada podobá spíše vzdáleně, přesto jde o mořské pobřeží ideální k plavání a lemované kavárnami. 
Pokud dáte přednost spa, vyzkoušejte tradiční lázně Al Hammam v historické části Plaka, které najdete poblíž Věže větrů (a ty nejužší a nejstarší uličky města jsou právě nad nimi). Nebo zajděte do luxusních Hiltonia spa. Pokud budete mít trochu více času, hned za Athénami najdete Vouliagméni, jezero s kombinací slané a sladké vody, celoročně stálou teplotou a rybičkami Gara Ruffa. Komplex podzemních jeskyní, do kterého přechází a kde s propojuje s mořem, nebyl nikdy úplně prozkoumán.
Z Řecka není dovoleno vyvážet žádné lastury, korály nebo mramor. Kamínky ve větším množství by vám na letišti také způsobily komplikace, ale pár si jich domů přivézt můžete (jen pozor, úplný zákaz platí na některých ostrovech). Ty z pláží okolo Athén jsou občas opravdu zajímavé, pokud je moře vyplaví z větší hloubky. 
Řecká hromadná doprava může být trochu náporem na nervy, přestože je relativně spolehlivá (na pobřeží se dostanete autobusem B2 od Hadriánova oblouku). Nejlepším a celkem levným způsobem je nicméně taxi. Můžete jej bez obav chytit kdekoliv na ulici, dělají to tak i místní.

Kde se najíst

Pokud rádi ochutnáváte speciality, určitě zajděte na tržnici Varvakios. Místní tu nakupují čerstvou zeleninu, koření i ryby, ale najdete tu i stánky s hotovým jídlem. V tavernách totiž přes den uvidíte většinou turisty, Řekové raději zajdou do kavárny. Což se pak rázem změní po desáté večerní, kdy všichni chodí večeřet a bavit se. Dříve každý den, dnes už spíše o víkendu, kdy je opravdu rušno.
Skvěle se najíte kdekoliv v oblasti Plaka, kde to žije až do brzkých ranních hodin. Vyzkoušejte i některý z místních barů. Vyhlášený je Vrettos, který je díky barevné výzdobě z lahví navíc velmi fotogenický. Pokud se vydáte mimo centrum, zkuste Mani Mani, luxusní restauraci ukrytou ve čtvrti Koukaki. Tradiční kuchyni s luxusním výhledem na Akropolis nabízí Attikos Greek House
Řecká káva je pojem, zkuste ji v tradiční kavárně Rizopoulos, která nepřetržitě funguje už od roku 1901. Výborná však bude kdekoliv, nejlepší je mírně oslazená (metrio). Ale nezmiňujte se, že ji znáte jako kávu tureckou, pokud si nechcete vyslechnout dlouhou přednášku o tom, co všechno Řekové vymysleli jako první. V létě se tu často pije také frappé, které je chuťově specifické a je také původem z Řecka, konkrétně ze Soluně. 
Nejlepší řecký jogurt (z ovčího mléka) koupíte běžně ve větších obchodech, prodává se v autentických keramických miskách. Na tržnici si pořiďte olivové mýdlo a čertsvé koření. Pokud sebou máte jen příruční zavazadlo, víno (červená Robola z Kefalonie je skvost), olivový olej i ouzo dobré kvality koupíte i na letišti.

Hotely i luxusní bytya

Luxusní volba je rozhodně King George Hotel přímo na náměstí Syntagma. Má skvělé služby i výhled na Akropolis. Každou sobotu v 11 hodin můžete na náměstí vidět i slavnostní střídání stráží před řeckým parlamentem. Pěší zóna okolo Akropolis je lemovaná útulnými menšími hotely, vyzkoušejte třeba Phidias poblíž Thissio, budete to z něj mít blízko na Plaku. 
Protože jsou Řekové značně odolní vůči jakékoliv regulaci, Airbnb se v Athénách vyloženě daří a v nabídce najdete množství luxusních bytů, které budete mít jen pro sebe. Důležitá je lokalita, a protože oblasti mimo centrum už zdaleka nejsou úpravné, vybírejte raději ulice poblíž muzea, Plaky nebo v části Koukaki. 
Tak jako dalo Dánsko světu hygge a lykke a Švédsko lagom, inspiraci si můžete dovézt i z jihu Evropy. Siga, siga znamená pomalu, v klidu, v pohodě. Je odpovědí na většinu plánů, dotazů na jízdní řády a navíc na cokoliv, do čeho se člověku právě nechce. Meraki pak dosáhnete, když do něčeho vložíte kus své duše, budete to dělat s opravdovým zaujetím a užijete si to. Nezáleží až tolik na tom, jestli jde o pracovní projekt, lekci jógy nebo procházku městem. Kombinací siga, siga a meraki dovedete svou dovolenou k dokonalosti. 
Řekové si velmi zakládají na tom, že jsou čestní. A pokud se naučíte v jejich jazyce alespoň prosím (parakalo) a děkuji (efcharisto), poradí a nasměrují vás o to laskavěji. Kontrast mezi starým a novým vás bude překvapovat na každém kroku, je to město, kde se současnost s historií prolínají a koexistují v nenapodobitelném mixu, který rozhodně stojí za to zažít a ochutnat.