Cestování

Muzeum zlomených srdcí, textilu a literatury. Netradiční muzea, která byste si měli připsat na must-see seznam

Existují různé způsoby, jak poznávat města. Rozhlédnout se z věží, prozkoumat podzemí, plavit se po řece nebo se toulat ulicemi. Některá města ale nabízejí ještě víc, třeba neobvyklá muzea, díky kterým se seznámíte nejen s historií, ale důvěrněji poznáte genia loci
Foto: instagram @brokenships @textilmuseet @muzeumliteratury

Muzeum zlomených srdcí (Muzej prekinutih veza), Záhřeb, Chorvatsko

Zakladateli muzea jsou bývalí partneři – záhřebští umělci Dražen Grubišič a Olinka Vištic. Po rozchodu se nemohli dohodnout, co udělat s předměty, které sdíleli v době, kdy se milovali. Nechtěli je jen tak vyhodit a nakonec se s problémem vypořádali po svém. Vznikl fenomén, který láká nejen turisty při návštěvě chorvatského hlavního města. Výstava už se dočkala hostování ve světových metropolích a do její sbírky přibyly artefakty ze všech kontinentů. Podívaná je to vtipná i smutná, k přemýšlení i odlehčení. Pokud je pro vás rozchod (nejen s partnerem či kamarádkou, ale i kolegou nebo šéfovou) právě čerstvá záležitost, budete odcházet s pocitem, že vaše hora hoře není tak veliká a nejste v tom sami. 

Muzeum textilu (Textilmuseet), Borås, Švédsko

Nenápadné městečko Borås v těsném sousedství švédského Göteborgu překvapivě hostí nejdůležitější textilní (Textilhögskolan) a knihovnickou školu (Bibliotekshögskolan) v celé zemi. Pokud jde o módu, celá oblast byla a stále je kolébkou textilního průmyslu a samotné muzeum kromě expozic historických strojů nebo současné severské tvorby nabízí i centrum výzkumu inovativních textilií. Město je prodchnuto neobvyklým mixem lásky k módě a čtení, který by neměl uniknout nikomu, kdo má doma všechna čísla Vogue CS a navíc některá zahraniční vydání. 

Muzeum literatury, Praha, Česko

Muzeum představuje historii i současnost české prózy a je jediné svého druhu u nás. Jde vlastně o pobočku Českého památníku písemnictví a kromě aktuálních výstav a dlouhodobé expozice nazvané Rozečtený svět tu najdete třeba literární kavárnu. Čtení, ke kterému muzeum vyzývá, jedinečným způsobem zpřítomňuje a otevírá svět. A podle průzkumu je také klíčovým faktorem, který napomáhá porozumění a soustředění. Po cestě do muzea objevíte kouzelná zákoutí pražské Bubenče plná prvorepublikových vil a ulic lemovaných vzrostlým stromovím. A na Pražský hrad, kam zamíříte potom, je to už vlastně kousek.