Cestování

Tipy na krátké zahraniční výlety pro všechny, které láká víc než jen atmosféra adventních trhů

Pokud chcete nasát kouzelnou zimní atmosféru, nemusíte daleko, a přesto se podíváte mimo území České republiky. Tradiční trhy na vás čekají v Berlíně či ve Vídni, kam se dostanete pohodlně autem, vlakem i autobusem. Jestli ale chcete poznat víc než jen vůni svařeného vína ze stánků, naše tipy jistě oceníte.

Berlín

KaDeWe je se svými sedmi patry největším obchodním domem v kontinentální Evropě. Vyhlášená jsou ovšem jeho oddělení s jídlem a lahůdkami, kde se dá ochutnat přes 1300 druhů sýru a 3400 vín. Obdivovat zde můžete celkem 30 vitrín a stánků s delikatesami, a to včetně vyhlášeného ústřičného baru, který nedávno prošel renovací. 
Helmut Newton Foundation funguje jako muzeum a uchovává například díla fotografa Helmuta Newtona a jeho manželky Jane. Pořádá se tu ale nespočet výstav těch nejlepších umělců dnešní doby. Zajímá vás historie budovy? Původně sloužila jako jídelna pruských důstojníků, jenže za 2.světové války byla těžce poškozena. Po její rekonstrukci se zde zabydlelo Muzeum pruského kulturního dědictví a coby muzeum Helmuta Newtona slouží od roku 2004 (bylo založeno několik měsíců před jeho smrtí).
Muzejní ostrov, který obtéká ze dvou stran řeka Spréva, ukrývá celkem pět muzeí. Například Pergamonské muzeum, budovu připomínající antickou památku, která byla původně postavena, aby pojala fragmenty Pergamonského oltáře, dochovává velkolepé stavby. Ty byly přivezené do Berlína povětšinou na přelomu 19. a 20. století, kdy Němci financovali vykopávky na Blízkém východě. Momentálně se sice velká část expozice opravuje, ale můžete se projít třeba impozantními branami babylonského města Ishtaru, abyste se rázem ocitli na nádvoří římského tržiště...
Knikhupectví Do you read me?! stojí nedaleko Muzejního ostrova a nabízí obrovský výběr časopisů a knih o módě, architektuře, kultuře i umění. Jde o ráj pro milovníky niche publikací, které v České republice nejsou k dostání. Do you read me?! navíc hostí autogramiády spisovatelů, uvedení nových vydání časopisů nebo autorská čtení. 

Vídeň

Letní sídlo prince Evžena Savoyského střeží největší sbírku rakouského umění sahajícího od středověku po novověk. Barokní budovy Belvederu přitom obklopuje park se sochami a fontánami, kde se můžete procházet, aniž byste si museli koupit vstup do muzea. V horní části Belvederu pak najdete díla Gustava Klimta (včetně ikonického obrazu Polibek), Egona Schieleho, Oskara Kokoschky či Vincenta Van Gogha. Vstupenka do muzea nestojí majlant, ale místo nadchne i úplné laiky. 
Pro pravý Sacher, čokoládový dort, který byl poprvé připraven již v roce 1832 a dodnes se vyrábí dle původní receptury, vyrazte jedině do Café Sacher. Abyste si ale tento typický dezert spolu s vídeňskou kávou mohli autenticky vychutnat, je třeba si předem zarezervovat místo.
Součástí hotelu Park Hyatt Vienna je restaurace The Bank Brasserie & Bar. Ta je umístěná v srdci budovy, která, jak už název podniku napovídá, bývala bankou. Dechberoucí interiér restaurace a baru kombinují původní znaky a architekturu se současnými architektonickými prvky. Restaurace nabízí klasické pokrmy z lokálních potravin. Královsky se zde nasnídáte, naobědváte, ale můžete si tu dopřát i stylovou večeři. Prostor kuchyně je otevřený, a tak můžete pozorovat zdejší kuchaře, jak připravují vaše jídlo. 
Retrospektivní výstava newyorského umělce Jean-Michele Basquiata probíhá až do 8. ledna v galerii Albertina. V 80. letech 20. století byl Basquiat jedním z největších umělců své doby — přátelil se s Bowiem, Madonnou i Warholem. Do obrazů vkládal prvky sebejisté ironie, oslavoval své afro-americké kořeny a upozorňoval na problémy rasismu a diskriminace. Jeho nadčasová díla nesou prvky neoexpresionismu i modernistického primitivismu. Mimochodem, v galerii Albertina najdete také nejrozsáhlejší a nejcennější sbírku grafického umění na světě. 

Slovensko

Pokud se ve volném (před)svátečním čase plánujete obloukem vyhnout velkoměstu, vydejte se do sousedního Slovenska, konkrétně do jeho malebných vesniček, kde se doslova zastavil čas. Například obec Vlkolínec je zapsaná na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Jakmile vystoupáte po stráni, přivítají vás dřevěné domky s pastelovou fasádou a šindelovými střechami. Jsou dodnes obývané, přičemž zde nenarazíte na žádnou moderní architekturu. Za návštěvu stojí i Čičmany u Žiliny. Místní dřevěnice zdobené geometrickými ornamenty malovanými bílou barvou jsou přes 200 let staré. I tato unikátnost figuruje na seznamu UNESCA. V zimě je v blízkém okolí možnost lyžování.
Na rozdíl od původních vesnic, které jsme zmínili, je Múzeum liptovskej dediny u Pribyliny skanzen s kopiemi původních staveb z okolních dědin, které dnes odpočívají na dně nádrže Liptovská Mara. Patří k nim goticko- renesanční zámek a kostel Panny Marie z Parížoviec, dům rychtáře z Liptovského Trnovca, základní škola z Valaskej Dubovej či hasičská zbrojnice. Skanzen je dobře dostupný a zážitek z jeho návštěvy ještě víc umocní okouzlující výhled na Tatry. 
Díky krátké dojezdové vzdálenosti jsou všechna tato místa jako dělaná k jednodennímu nebo dvoudennímu výletu. Vyrazte a přesvědčte se, že cestovat a poznávat nová místa je možné (a hlavně zábavné) i v zimě.