Cestování

Kam cestovat v roce 2019

Sice se to může zdát ještě daleko, ale je nejvyšší čas naplánovat si dovolenou v některé z nejlepších prázdninových destinací. (Navíc je všeobecně známo, že jediný účinný lék na zimní splín je lístek někam hodně, hodně daleko.) Takže kam vyrazit v roce 2019? Od těch nejpopulárnějších až po méně známá místa k objevení, toto jsou top destinace podle Vogue.

Zanzibar

Proč vyrazit:

Pláže, pláže, pláže, pláže. Řeč je o jiskřivém písku, třpytivé vodě a obzoru lemovaném palmami. Souostroví poblíž pobřeží východní Afriky se může pochlubit některými z nejkrásnějších pláží světa, což z něj dělá vysněnou prázdninovou destinaci. A k tomu navíc lahodné místní delikatesy, živé pouliční trhy a pulzující kultura. 
Foto: Zuri Zanzibar Hotel
Zanzibar, hotel Zuri Zanzibar

Kde se ubytovat:

Zanzibar je posetý butikovými plážovými hotely a luxusními resorty, z nichž většina nabízí dekadentní apartmá, kde se můžete probouzet s výhledem na dechberoucí panorama Indického oceánu - od soukromého ráje ostrova Mnemba až po designové eko letovisko Zuri Zanzibar.
Foto: Zuri Zanzibar Hotel
Zanzibar, hotel Zuri Zanzibar

Co podniknout:

Vychutnejte si dostatek slunce, moře a písku (a safari, pokud vám to čas a peněženka dovolí).

Turecká riviéra

Proč vyrazit: 

Rozmanité výhledy na hory, borové lesy a moře, stejně jako okouzlující středomořská architektura a starobylé zříceniny, to činí z Turecké riviéry - známé také jako Tyrkysové pobřeží - krásnou a snadno přístupnou prázdninovou destinaci.
Foto: Getty Images - graphixel
Turecká riviéra
Foto: Getty Images - bymuratdeniz
Turecká riviéra

Kde se ubytovat:

Resort Maxx Royal v Kemeru s několika plážemi, bazény, různými možnostmi stravování a spoustou aktivit pro děti je ideální pro rodiny. Butikový Tuvana Hotel v historickém centru města Antalya má ideální polohu pro objevování okolí, i když může být obtížné opustit jeho zahradní oázu.

Co podniknout:

Příroda a historické památky jsou možná hlavním tahákem regionu, ale opravdové potěšení přichází z místní kuchyně - určitě vyzkoušejte tolik meze (malých předkrmů), co jen budete moci. 

Skotská vysočina

Proč vyrazit:

Skotská krajina je celoročně působivá - od jezer a údolí, až po pohoří a krásné pláže, díky kterým bude vaše dovolená skutečně různorodá. Nejde jen o flóru, která přitahuje návštěvníky ke kopcovitému - a relativně nedotčenému - terénu. Je tu i pozoruhodná fauna, mezi jejíž zástupce patří delfíni, tuleni, plejtváci a vzácný druh veverek.
Foto: Getty Images - Marcus Lange
Skotská vysočina, Loch Leven, Bishop's Bay
Foto: Getty Images - Alan Copson
Skonská vysočina, Loch Shiel, Glenfinnan

Kde se ubytovat:

Pětihvězdičkový Fonab Castle Hotel & Spa, který se nachází v Highland Perthshire, se může pochlubit jedinečnými výhledy z vyvýšené části údolí řeky Tummel. V regionu jsou hradní hotely stejně jako útulné penziony, kde majitelé obvykle rádi poradí, které místní zajímavosti byste neměli minout, nebo se podělí o místní příběhy. Pro trochu jiný zážitek můžete zkusit Caledonian Sleeper Train, noční vlak, který míří z Londýna na sever do Inverness. Magický zážitek! 

Co podniknout: 

Po dni plném objevování si vychutnejte whisky před plápolajícím krbem. 

Kanada

Proč vyrazit: 

Její hlavní metropole pulzují kulturou - od montrealské jazzové scény až po nově otevřený Remai Modern v Saskatoonu, kde je umístěna kolekce 8000 děl se vztahem k dílům Picassa a Braqua. Přesto skutečným skvostem této země zůstává nedotčená krajina, ať už je to národní park Gwaii Haanas u západního pobřeží, nebo velrybí Záliv Fundy na severovýchodě v Novém Skotsku.
Foto: Getty Images - Matteo Colombo
Kanada, Spirit Island, Jasper National Park

Kde se ubytovat:

Kde začít? Užijte si nejlepší prachový sníh ve Vagabond Lodge v Britské Kolumbii. Zažijte divočinu Newfoundlandu tím, že se ubytujete v možná nejodlehlejším designovém hotelu na světě, Fogo Island Inn, na malém ostrově u pobřeží. Nebo navštivte Fairmont Jasper Park Lodge v národním parku Jasper v Albertě, soukromé útočiště o rozloze 700 akrů na břehu jezera Lac Beauvert.
Foto: Fogo Inn Island
Kanada, Fogo Island Inn

Co podniknout:

Přibližte se co nejblíže ohromující divočině (a jejím volně žijícím obyvatelům), ať už to znamená trekking v rezervaci Nahanni, nebo pozorování ledních medvědů v Churchillu.

Srí Lanka

Proč vyrazit:

Přesně po deseti letech od konce občanské války je “zářivá slza Indie” mnohem lákavější než kdy předtím. V dechberoucích zříceninách je tu k objevování 2000 let stará kultura, nespočet národních parků obývaných slony, vodními buvoly a levharty a ve vysočinách svěží čajové plantáže. Když toho na vás bude příliš, odpočiňte si na jedné z opuštěných zlatavých pláží.
Foto: Getty Images - John Harper
Srí Lanka, čajová plantáž

Kde se ubytovat:

Návštěvníci na Srí Lance si mohou z hotelů vybírat. My navrhujeme, abyste luxusní kempování posunuli na další úroveň. Rezervujte si jeden z 28 nádherných stanů ve Wild Coast Tented Lodge na okraji národního parku Yala a poté si odpočiňte v lázních ve wellness centru Santani poblíž nádherné Kandy.
Foto: Wellness destination Santani
Srí Lanka, wellness centrum Santani

Co podniknout:

Bylo by chybou navštívit Srí Lanku, aniž byste se vydali na pouť do staré skalní pevnosti Sigiriya (Lví skála) krále Kasyapa.

Rwanda

Proč vyrazit:

Není žádným tajemstvím, že Rwanda nabízí nejlepší příležitost vidět některé z 880 zbývajících horských goril v jejich přirozeném prostředí a díky přímým letům z Londýna a výkvětu nových butikových hotelů je návštěva snadnější (a pohodlnější) než kdy dříve. Dalším bonusem je minimální jetlag (časový rozdíl oproti Praze je pouhá jedna hodina). 
Foto: Getty Images - stellalevi
Rwanda, Virunga

Kde se ubytovat:

One & Only Nyungwe House, situovaný na čajových plantážích, je ideálním místem pro odpočinek po dni stráveném pěší turistikou (představte si celotělové masáže v malebných venkovních stanech), zatímco Bisate Lodge poblíž Národního parku Volcanoes je mistrovským dílem udržitelného designu.
Foto: Bisate Lodge
Rwanda, Bisate Lodge

Co podniknout:

Udělejte si pauzu od deštného pralesa a navštivte neuvěřitelně působivý Památník genocidy v Kigali.

Argentina

Proč vyrazit?

Argentina se pyšní živým kosmopolitním životem a nádhernou přírodou. Vzhledem k výhodnému směnnému kurzu nikdy nebyla lepší chvíle ji navštívit. Začněte svůj výlet v Buenos Aires, kde můžete sledovat krásné tanečníky a tanečnice tanga v ulicích San Telmo, pochutnejte si na steaku v sousedním grill baru a užijte si fotbal v La Boca. Pak se vydejte za divokou přírodou Patagonie. Pokud vám zbyde čas, dopřejte si pohár odrůdy Malbec v Mendozově zemi vína, obdivujte kulturu gaučů (původních obyvatel) v Areco nebo navštivte Bariloche v Lake District.
Foto: Getty Images - Picavet
Argentina

Kde se ubytovat:

Zažijte to nejlepší z noblesy Buenos Aires v Alvear Palace Hotel ve čtvrti Recoleta, poté si udělejte z nádherně navrženého Tierra Patagonia základnu pro pěší turistiku po (skalních věžích) Torres del Paine a okolí.

Co podniknout?

Ať už si plánujete jakoukoliv trasu napříč Argentinou, ujistěte se, že zahrnuje odbočku k vodopádům Iguaçu, řetězci stovek vodopádů rozprostřených na více než třech kilometrech.

Hongkong

Proč vyrazit?

Hongkong je víc než jen živé finanční centrum s úchvatným panoramatem. Mezi jeho mrakodrapy jsou krásné památky staré historie. Nemluvě o vzkvétající avantgardní scéně, od ironického pouličního umění ve čtvrti Sheung Wan až po Police Married Quarters (PMQ), bývalou policejní stanici, kde jsou nyní umístěná díla mladých a začínajících umělců a designérů.
Foto: Getty Images - zhuyufang
Hongkong
Foto: Getty Images - Fei Yang
Hongkong

Kde se ubytovat?

Pokud toužíte po skutečné dekadenci, nic nepřekoná Hong Kong Peninsula. Není náhoda, že devadesát let starý hotel je přezdívaný Grande Dame of the Far East (velká dáma Dálného východu). Je tu dokonce i heliport na střeše, pokud si hosté přejí soukromou prohlídku města z ptačí perspektivy.

Co podniknout:

Naloďte se na některou z rušných Star Ferry přes Victoria Harbor, užijte si knedlíčky na všechny možné způsoby na trzích Temple Street Night Market a vychutnejte si klidnou hodinu v kadidlem provoněném chrámu Man Mo Temple, který byl postaven v období dynastie Čching.