Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Cestování

Fjordy, majestátní příroda, skvělé jídlo, málo lidí. To je norský Bergen, město, které by na vašem seznamu nemělo chybět

Cindy Kerberová21. 5. 2025
Druhé největší město Norska toho nabízí víc, než si umíte představit. Výprava sem vám může změnit pohled na to, jak ideální dovolená a únik od všudypřítomných davů vlastně vypadá.
Autor: Thor Brødreskift
Foto: Thor Brødreskift
Jedna rada na začátek: držte se hesla Skandinávců, které říká, že neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení. Na drsném severu toto platí dvojnásob. Bez ohledu na roční období si proto do svého zavazadla nezapomeňte přibalit nepromokavou bundu a boty, které vydrží proměnlivé počasí a obstojí jak na staré dlažbě, tak třeba i na lodi. 
Zatímco norská metropole Oslo patří mezi vyhledávané destinace a ročně sem míří davy turistů, Bergen představuje neprávem opomíjené místo plné přírodních krás, historie, kulturních skvostů a prvotřídní kuchyně. Tím, že jde o méně frekventovanou destinaci, odpadá stres z davů. Navíc je tu krásně – v kteroukoliv roční dobu. V horkém létě je však místní klima doslova osvěžující. 
Do Bergenu, po Oslu druhém největším městě Norska, jsem se vypravila s jediným cílem: nic neřešit, jenom objevovat. Město na pobřeží ležící mezi sedmi horami sice nepatří mezi prvoplánové destinace, ale rozhodně stojí za návštěvu. Každý si tu přijde na své. Milovníci historie (dějiny tohoto místa sahají do roku 1070 a dále patří mezi památky UNESCO), gurmeti (včetně těch, co si potrpí na michelinské hvězdy), wellness nadšenci nebo ti, kteří už mají po krk obvyklých destinací a touží po absolutním klidu, resetovat si hlavu a užít si jinak než v přeplněném pětihvězdičkovém resortu s hlučnými sousedy, co neznají míru, když jde o konzumaci koktejlů s nevkusnými deštníčky. 
Bergen
Foto: Thor Brødreskift
Bergen
Bergen vás nadchne hned po příjezdu. Členité hory, spousta svěží zeleně (ten téměř permanentní déšť má prostě něco do sebe) a nekonečné množství ostrovů a ostrůvků. Majestátní, většinou divoká příroda a členité pobřeží dávají městu jedinečný ráz. Přímořské městečko sice dnes působí poklidným dojmem, ale ne vždycky tomu tak bylo, jak nám průvodce Martin (walking tour v angličtině, případně v němčině si můžete zabookovat přes Revolut za cca 500 korun) během dvouhodinové procházky centrum prozradil. Ve středověku platil Bergen za místo číslo jedna celé Skandinávie, jednalo se totiž o klíčový přístav. Jenže se z té doby dochovalo jen málo, město na začátku 18. století bohužel zničil rozsáhlý požár. Pár zachovalých domů se ale dostalo na seznam památek UNESCO. Najdete je na hlavní ulici lemující přístav.
Jelikož je Bergen rozprostřený po větší ploše, velmi záleží, v které lokalitě bude váš hotel. Doporučuji některý u přístavu, např. Bergen Børs s elegantní restaurací s freskami a zrcadlovým barem. Frescohallen získala řadu cen za design, mj. Restaurant & Bar Design Awards a Norsk Lyspris 2022 (cena za design osvětlení). Naproti se nacházejí galerie a slavný rybí trh, pěšky dojdete ke slavným barevným domečkům, na vlakové nádraží, nákupní třídu, do divadel i do michelinské restaurace. Budova, která dříve sloužila jako burza, a podle toho najdete v jednotlivých pokojích i spoustu nečekaných designových řešení. Mimochodem, v pokoji, kde jsem nocovala, byla obří vana a sprcha stejně velké jako ložnice.

Přístav (nejen) s instagramovou ulicí

Pohled na Bryggen, nejstarší část Bergenu
Foto: Agent J/Unsplash
Pohled na Bryggen, nejstarší část Bergenu
Nejstarší část zvaná Bergen Bryggen se rozprostírá kolem přístavu, který tvořil středobod celé oblasti. Bryggen je ta část, kterou určitě znáte, i když jste o Bergenu nikdy předtím neslyšeli. Zde totiž najdete slavnou řadu barevných domků se šikmými střechami, v nichž se v současnosti nacházejí obchody se suvenýry a restaurace. Včetně té nejstarší: Bryggeloftet funguje od roku 1910 a servíruje typickou norskou kuchyni plnou čerstvých ryb, mušlí a červeného masa s kořenovou zeleninou. Když už je řeč o jídle: pokud musíte dodržovat bezlepkovou dietu, nebudete tu mít problém. Většinu místních jídel vám na přání přizpůsobí (nebo jsou rovnou bez lepku).
Další restaurací, které patří na seznam must-see, je Lysverket šéfkuchaře Christophera Haatufta. Toto moderní norské bistro servíruje tzv. neo-fjordickou kuchyni. Haatuft za svůj koncept a přístup získal michelinskou hvězdu. Ačkoli nejsem velkou milovnicí ryb a mořských plodů (v tomto ohledu se držím motta: dobrého pomálu), desetichodové degustační menu stojí za to. A pokud budete mít to štěstí a šéfkuchař bude zrovna přítomen, nechte si celý koncept od něj představit. Haatuft postavil menu na lokálních tradicích a surovinách, které jsou zároveň pěstované s minimálním dopadem na životní prostředí. Jde například o potraviny pěstované na střechách městských budov.
Třetím místem, kde můžete objevit norskou kuchyni a užít si čerstvé ryby, maso a mořské plody, je Flørestauranten nacházející se na vrcholu jedné ze sedmi hor. Dostanete se sem lanovkou (pěšky k ní dojdete z hotelu Bergen Børs). Celé město budete mít jako na dlani. Pokud se sem vydáte během dne, naplánujte si také procházku lesem. O hoře Fløyen se právem mluví jako o bráně do norské přírody. Nebojte se, místní stezky jsou skvěle značené.
Restaurace Frescohallen v hotelu Bergen Børs
Foto: Cindy Kerberová
Restaurace Frescohallen v hotelu Bergen Børs
Degustační menu v restauraci Lysverket, Bergen
Foto: Cindy Kerberová
Degustační menu v restauraci Lysverket, Bergen
Restaurace Bryggeloftet v přístavu v Bergenu
Foto: Cindy Kerberová
Restaurace Bryggeloftet v přístavu v Bergenu

Vzhůru na fjordy: Moře, hory, dechberoucí výhledy, koupání pro odvážné

Co byste rozhodně měli vidět v Bergenu? Kromě samotného centra, na které vám s průvodcem stačí pár hodin, si naplánujte plavbu po fjordech. Na tento výlet budete dlouho vzpomínat. Sama se považuju za typickou kavárenskou povalečku, která bez města nedokáže přežít den, ale ten kontrast dramaticky šedé oblohy, vysokých skal, svěží zeleně a klidné vody vás dostane. Pokud jen trochu můžete a cestujete v menší skupince, zabookujte si loď jen pro sebe. Nám se zde opět osvědčila aplikace Revolut, přes kterou jsme si předem objednali menší, ovšem velmi komfortní loď Svein pro 12 lidí s průvodcem, jídlem a pitím (a wifi).
Co k tomuto zážitku napsat a nesklouznout do patosu. Plavit se mezi fjordy, vodopády a lesy je něco, na co se nezapomíná. Navzdory počasí, ano, opravdu tu prší hodně a často, jsem se přistihla, jak jsem se dostala do meditativní nálady, a dokázala tak navzdory několika uzávěrkám na pár hodin vypnout, nic neřešit, být jen v přítomném okamžiku. Poklidnou plavbu mezi strmými skalami, které se odrážely na křišťálově čisté hladině a divokými vodopády (o které tu rozhodně není nouze), dokresluje šplouchání vody o trup lodi, vzdálený křik mořských ptáků a osamělé domky na úbočí hor.
Během samotné plavby jsme se podle aktuálního počasí domluvili, že zaměříme do vesnice Mo, kde jsme si dopřáli krátkou přestávku. Tady jsem začala přemýšlet, jestli jednou provždycky neopustit město a nežít na takovém místě, kde je všechno jen ne stres a davy. Během hodinové procházky jsem kromě prodavačky v obchodě a ostatních členů výpravy nikoho neviděla. A to tu mají i písečnou pláž. Odvážní členové naší skupiny si nakonec i zaplavali, ovšem ne v Mo, ale skočili do ledové vody přímo z lodi. Pořád lituju, že jsem si taky nezabavila plavky. Tak snad příště. Něco mi říká, že v Bergenu nejsem naposledy.
Výhled na Bergen z hory Fløyen
Foto: Cindy Kerberová
Výhled na Bergen z hory Fløyen
Jezero na hoře Fløyen
Foto: Cindy Kerberová
Jezero na hoře Fløyen
Vesnička Mo
Foto: Cindy Kerberová
Vesnička Mo

Pár užitečných informací a rad

Jako v celé Skandinávii, i tady vám stačí chytrý telefon a pár aplikací. Vedle překladatelské appky na pár nápisů (jinak tu všichni mluví plynule anglicky) jsem využila několikrát zmiňovaný Revolut, přes který proběhla rezervace hotelu, průvodce, plavby i letištních salonků. Do nich s Revolutem máte neomezený přístup zdarma (v rámci plánu Ultra) a taky globální data s eSIM kartou.
A ještě jeden tip: nezapomeňte si do své nepromokavé bundy a tašky přibalit powerbanku, budete tu hodně fotit a natáčet, protože toto místo nabízí něco zajímavého k zaznamenání. Průměrné teploty se zde pohybují od 2,8 °C (v lednu) do 15,1 °C (v červenci). Typické je tu deštivé počasí, kdy roční průměr činí 213 deštivých dnů v roce. Ale zase nehrozí takové slejváky jako třeba v norském Brekke.
Nedivte se, když tu uslyšíte češtinu. Podle dat Revolutu tady došlo mezi lety 2022 a 2023 k nárůstu 47 % výdajů u Čechů. V roce 2024 samotný Bergen překročil magickou hranici 2,7 milionu registrovaných komerčních přenocování, a to samotné město má něco málo přes 290 tisíc stálých obyvatel.
1 / 21
Foto: Thor Brødreskift