Vogue Leaders

Petr Šrámek: Stárnutí necítím jako hrozbu, je to příležitost

Stárneme od narození, dokonce vlastně už od početí. V první fázi života pro nás stárnutí znamená učení a poznávání, nabírání zkušeností. Seniorní odborník je vždy lepší než juniorní. Ale pak se něco změní. Najednou ti mladší začínají být lepší, hezčí, úspěšnější. Ale musí to tak být?
Celý život přemýšlím jak o podstatě života v přírodě, tak i podstatě člověka jako takového. Stárnutí vidíme všude kolem sebe. Ale příroda nás učí, že rychlost stárnutí člověka není dána fyzikálním zákonem. Známe mnoho živočichů, kteří i přes svou druhovou příbuznost stárnou zásadně jinou rychlostí. V čem je tedy problém? Proč člověk po padesátce ztrácí „páru“? Zde přichází ke slovu věda, zkoumající proces stárnutí. A kupodivu žijeme v době převratných objevů, o kterých se moc neví. V praxi se již daří lidské stárnutí nejen zpomalit, ale v některých aspektech i zvrátit. A nejedná se o nic nepřirozeného. Je to podobné, jako když lidstvu pomohl třeba vynález brýlí či antibiotik. Takže znovu, musí to tak být? Nemusí.
Stačí na sobě začít pracovat a objevit, jak to dělat co nejjednodušeji.
Již nyní máme k dispozici možnost zpomalení stárnutí o zhruba 10 let. Ale nejzásadnější postupy s příslibem získání dalších několika desítek zdravých let se právě nyní „kuchtí“ v laboratořích biotechnologických firem. Pro ženy se dokonce otvírají netušené možnosti prodloužení či obnovení období zdravé plodnosti. A zajímavé je, že s tím lze pracovat téměř v každém věku. Do 35 je to především o zdravém životní stylu. Potom už ale musí nastoupit „chytré“ a velmi personalizované přístupy.
Foto: LongevityTech.fund
Petr Šrámek
Co to ale znamená v mém věku 54 let? Jednoduše neztrácím „páru“, dokonce naopak, cítím další příležitosti. S dalšími roky stále nabírám zkušenosti, podobně jako v první části života. Pro mnoho lidí to může znamenat druhou či třetí kariéru, nebo i rodinu. Skutečné „psychické“ stárnutí vlastně začíná v okamžiku, když cítíme, že jsme na začátku konce. Ztratíme rozvojové plány. Přestaneme vstupovat do rizika a zajišťujeme se na stáří. A psychika je propojena s biologií. Nastupují nemoci. Tak to ale opravdu být nemusí. Nástup většiny chronických onemocnění lze takzvaně odložit, minimálně do doby, než budou plně léčitelné. Stačí na sobě začít pracovat a objevit, jak to dělat co nejjednodušeji. 
Ale není to jen osobní záležitost. Svět stárne, dokonce i v rozvojových zemích. Porodnost se snižuje. Strašáky z minulého století o přelidněnosti země jsou již dávno překonané. Pravdou je ve skutečnosti opak – pokud s tím něco neuděláme, lidstvo vyhyne. Problém je doslova za dveřmi. Dokonce i náš zdravotní a důchodový systém se potácí na hranici udržitelnosti, a tím trpí především ti, kdo již pomoc opravdu potřebují. Co by se tedy stalo, kdybychom všem padesátiletým dodali „páru“ a chuť do života? Jen v USA to vyčíslili na ekonomický přínos 367 bilionů dolarů. Proč se tedy nezamyslet nad tím, jak se cítit lépe, žít aktivněji a radostněji, a ještě při tom vyřešit zásadní sociálně ekonomické problémy? Zjistěte si více o tématu Longevity. Inspiraci můžete mimo jiné načerpat na konferenci Vogue Live 2023
Petr Šrámek je řídícím partnerem v investičním fondu LongevityTech.fund, který podporuje nové technologie a přístupy zásadně zlepšujících zdraví. Je zakladatelem a ředitelem Healthy Longevity Clinic a Healthy Longevity Café. Pracoval pro kalifornskou Singularity University, spoluzaložil Longevity Forum a je členem představenstva několika biotechnologických firem.
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.