Vogue Leaders

Kateřina Zapletalová: Zbavme se strachu z chyb a omylů

„Všechno nakonec dobře dopadne, pokud to dobře nedopadlo, znamená to, že ještě není konec.“ Jsem přesvědčená, že tento přístup vyznávali lidé ve vedení sklárny Moser od jejího založení. V každé době a bez ohledu na vnější okolnosti se snažili dělat to, co dokonale umějí. Křišťál té nejvyšší umělecké a řemeslné kvality.
Ve své historii, která je delší než 160 let, se výrobce luxusního křišťálu musel vyrovnat s mnoha náročnými historickými situacemi. První velkou zkouškou byla hospodářská krize, která následovala po krachu na Vídeňské burze v roce 1873. Postupně přicházely další události, které ovlivňovaly nejen hospodářský život, ale veškeré dění politické, společenské a kulturní. První světová válka, Velká hospodářská krize, druhá světová válka, znárodnění, sametová revoluce, privatizace. 
Vždycky to nakonec dobře dopadlo, i když to určitě nikdy nebylo snadné a pokaždé to znamenalo změny, hledání nových řešení, jiný přístup, nový úhel pohledu. Jak to, že to sklárna Moser vždy přečkala? Jak se jí podařilo přežít a dál pokračovat? Jak dokázala najít zákazníky, sehnat objednávky pro naplnění výroby, obstarat práci pro své zaměstnance, a tím zaopatřit i jejich rodiny, zajistit zachování řemesla a kontinuitu výroby?
Oheň pálí, voda je mokrá a život je změna. To jsou jediné naše jistoty.
Myslím, že to bylo díky tomu, že v Moseru se nikdy nespoléhali na pomoc zvenčí. Sklárna Moser a lidé, kteří ji vlastnili a řídili, spoléhali hlavně sami na sebe. Věřili v hodnotu toho, co vyráběli, a byli ochotni hledat nová řešení. Uměli se zorientovat v situaci a najít nové možnosti a příležitosti. Nepostavili se do role oběti historické situace, ale do role tvůrce. 
Krásný křišťál sice není nezbytný pro zachování života, ale je to věc, která dokáže vnést krásu a pozitivní energii do běžného dne. Stejně jako krásný obraz dokáže zabydlet prázdnou místnost, tak i dokonalá, broušená váza nebo sklenice s jemnou rytinou povznesou prostor kolem sebe a dodají mu styl a výjimečnost.
Foto: Martin Matúš Tóth
Kateřina Zapletalová
Když firma Moser v roce 1857 vznikla, byly Karlovy Vary lázněmi světové třídy. Za lázeňskou péčí se sjížděla smetánka z celé Evropy a části Asie. A tito lidé si při svém pobytu kupovali křišťál Moser. Časem význam lázeňských pobytů slábl a za zákazníky bylo nutné jezdit tam, kde se právě nacházeli. Na začátku 20. století to byly mezinárodní a světové výstavy. Jejich popularita byla značná a návštěvnost veliká. Sklárna Moser se aktivně účastnila mnoha výstav a prezentací a z té doby je v archivech sklárny velká sbírka různých medailí, diplomů a ocenění. Ale i čas výstavní zeslábnul a bylo nutné navštěvovat zákazníky osobně v různých zemích. Když v roce 1935 odjížděl obchodní ředitel sklárny Egon Ritter na služební cestu, měl před sebou několik měsíců cestování. Vídeň, Sofie, Athény, Káhira, Řím, Paříž, Londýn. Jinak to tenkrát prostě nešlo. 
Doba se dále měnila a v posledních letech jsme si zvykli na svobodu a snadnost cestování. A najednou je vše zase jinak, život nabral neočekávaný směr a není jiná možnost než se mu opět přizpůsobit. Zákazníci k nám nemohou? Nevadí. Půjdeme za nimi sami. Virtuálně. Najednou je jasné, že i luxusní zboží se dá prodávat online. Samozřejmě i v digitálním prostředí musíme zajistit tu nejvyšší možnou kvalitu a perfektní servis.  
Když navštívíte sklárnu Moser, překvapí vás hned několik věcí: horko a žár ve sklářské huti; kombinace fyzické síly a jemnosti dechu při vzniku křišťálových tvarů. Hluk a vířivá energie v brusičských dílnách a další obrovské množství fyzické síly. V kontrastu s předchozím je pak ticho a soustředění v malírně, kde se jemnými štětečky nanáší 24karátové zlato. A v rytecké dílně, kde vznikají pod rukama mistrů rytců neuvěřitelně detailně propracované ornamenty a obrazy ve skle. Vše se dělá ručně, stejně jako před 160 lety. Jedna sklenice projde ve výrobě rukama 30 lidí. A ti všichni musejí spolupracovat, protože aby vznikl dokonalý výrobek, nesmí nic chybět.
Tento proces výroby je možná dalším důvodem, proč se Moser dokázal přizpůsobit v měnících se dobách. Vědomí toho, že bez spolupráce a vzájemné komunikace, bez pochopení jeden druhého a bez přizpůsobení se změnám to prostě nejde. Oheň pálí, voda je mokrá a život je změna. To jsou jediné naše jistoty.
Výrobky ve sklárně Moser vznikají díky respektu k hodnotám, které do firmy vložili její zakladatelé. Díky odvaze zkoušet nové věci, díky komunikaci a spolupráci mnoha různých profesí. Bez toho všeho by totiž nakonec nebyla krásná broušená váza, ale jen nedokonalý polotovar. A co jsou podle mě nejdůležitější kvality pro dnešní dobu? Myslím, že jsou stejné jako v době vzniku sklárny Moser. Zdravé sebevědomí, spolupráce, otevřená mysl, upřímná komunikace, snaha o porozumění a optimismus. Také zbavení se strachu z chyb a omylů. Ty jsou tady přece pro to, abychom se z nich poučili a posunuli se dál. 
Kateřina Zapletalová je členkou představenstva a spolumajitelkou sklárny Moser. Je také matkou 3 dětí, nadšenou sportovkyní a praktikující jogínkou vyznávající principy rovnováhy ve všech oblastech života. V rámci filantropie podporuje kulturu a projekty zaměřené na sebepoznání a osobní růst. Rovněž podporuje vyšší míru zapojení žen v businessu.
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.