Vogue Leaders

Kateřina Kupková: Vážím si týmu, který stojí za úspěchem naší firmy

Mám velmi blízký vztah k módě a oblečení, které splňuje atributy udržitelnosti a odpovědnosti. Před 20 lety, když jsem začala pracovat v Biocelu Paskov, jsem netušila, že toto propojení s módou bude platit i v pracovní oblasti. 
Jen málokdo ví, že v Paskově na severní Moravě vyrábíme viskózovou buničinu, která slouží jako základní vstupní surovina pro výrobu vysoce kvalitních, udržitelných viskózových vláken, používaných především v textilním a hygienickém průmyslu. Příběhy a historie naší společnosti jsou zajímavé a inspirující. Jsem velmi ráda, že se mohu podílet na přelomových rozhodnutích, která přispívají k dalšímu rozvoji naší firmy. Začínala jsem jako manažerka controllingu a postupně jsem na kariérním žebříčku stoupala až na post generální ředitelky a předsedkyně představenstva. Řídím výrobní firmu vlastněnou rakouským majitelem, s obratem více než pět miliard korun, a zodpovídám za více než 430 zaměstnanců. 
Udržitelná móda začíná u nás.
Začátek kariéry na pozici generální ředitelky jsem si představovala úplně jinak. Vedení firmy jsem převzala na začátku roku 2020. V podstatě okamžitě jsem začala řešit situaci spojenou s tehdy neznámou nákazou COVID-19. V chemickém provozu s nepřetržitou výrobou, kde se pracuje na dvanáctihodinové směny, provozuje se vlastní energetika a čistička odpadních vod. Zařídit on-line práci z domova pro administrativní pracovníky a techniky byla vlastně hračka ve srovnání s výzvou zajistit nepřetržitý provoz a dostatek zaměstnanců na operátorských pozicích. K provozním problémům navíc přibyly potíže s prodejem a logistikou, protože textilní průmysl se v době covidu téměř zastavil.
Nejdůležitější je tým, se kterým spolupracuji.
Kromě totální nejistoty, co bude zítra a kolik nových případů covidu se potvrdí, jsem navíc řešila veškeré záležitosti telefonicky nebo on-line. Žádné osobní návštěvy nebo setkávání s kolegy z oboru, s dodavateli či zákazníky. Prostě zkouška ohněm, která, hodnoceno dnešní optikou, dopadla velmi úspěšně. V takových situacích pro sebe zpětně hodnotím, co bylo za úspěchem a zdarem. Ve většině případů jde o mnoho postupných kroků a rozhodnutí. Samozřejmě ne všechna jsou stejně důležitá a také ne všechna jsou ta správná. Nejdůležitější je však rozhodnout včas. Jakékoliv rozhodnutí je totiž lepší než žádné. 
Foto: Lenzing Biocel Paskov
Kateřina Kupková
Co je však zcela nejdůležitější a z mého pohledu zásadní, to jsou kolegyně a kolegové, tým, se kterým spolupracuji. Bez pracovitých a spolehlivých lidí je téměř nemožné dlouhodobě dosahovat úspěchů. Práci s kolegy i podřízenými beru jako jedno z mých poslání v roli generální ředitelky společnosti. Snažím se všechny členy mého týmu neustále motivovat, důvěřovat jim, podporovat je ve výkonu a směrovat tak, abychom společně dosáhli potřebných výsledků a firma byla nadále úspěšná.
V dnešní době je velmi moderní točit podcasty s manažery a ptát se na jejich přístup k řízení. Poslechla jsem si jich mnoho a ve všech případech jsem zjistila, že lidé ve firmě jsou pro každého lídra tím nejdůležitějším aktivem, o které je nutné pečovat a které je potřeba rozvíjet. Zvláště dnes, kdy nastupující generace má jiné priority a hodnoty než generace předchozí. Ve své kariéře jsem spolupracovala a v současnosti pracuji s kolegyněmi a kolegy, kterých si velmi vážím. Pevně věřím, že je to vzájemné, a to zejména díky manažerskému stylu, který uplatňuji.
Ing. Kateřina Kupková je generální ředitelkou a předsedkyní představenstva Lenzing Biocel Paskov. Do společnosti nastoupila v roce 2001 jako manažerka controllingu, od roku 2010 vykonávala funkci finanční ředitelky a členky představenstva. Před rokem 2001 pracovala na pozici senior auditora v EY. Je rovněž členkou představenstva Asociace lesnických a dřevozpracujících podniků a Asociace českého papírenského průmyslu.
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.