Vogue Leaders

Blanka Novotná: Žijme dlouho a blaze

Po více než dvaceti letech působení ve státním a soukromém sektoru přišla v mém životě profesní změna. Zvažovala jsem kudy a jak dál. Chtěla jsem zúročit všechny dosavadní zkušenosti v dalším studiu a možná i vědeckém výzkumu. Objevila jsem doktorský obor Longevity Studies. Bylo rozhodnuto. Našla jsem téma, kde mohu nejen uplatnit vše, čím jsem se dosud zabývala a co mě zajímá, ale které se týká opravdu všech. A týká se i vás.
Pro nové vydání magazínu Vogue Leaders jsem měla možnost nejen vést rozhovor se zakladatelkou a garatkou studií dlouhověkosti na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy, doc. Ivou Holmerovou, ale také připravit o longevity krátké zamyšlení. Inspiroval mě přitom vulkánský pozdrav ze sci-fi ságy Star Trek. Žij dlouho a blaze – je totiž, alespoň podle mého názoru, tajemstvím vitální dlouhověkosti. Shrnuje vše podstatné, co si asi vzhledem ke svému budoucímu staršímu já přejeme a v co také doufáme. Vogue Leaders nabízí ve dvanácti rozhovorech, pokud jde o longevity, mnoho inspirace a ještě více jí zažijete na konferenci Vogue Live 2023. Berte proto následující desatero jako ochutnávku, na co se těšit. 
Vulkánský pozdrav – žij dlouho a blaze – je tajemstvím vitální dlouhověkosti.

Longevity desatero

  • Dlouhověkost znamená umět se přijmout se vším všudy. Zrát je možné s moudrostí, laskavostí a grácií. 
  • Stárnutí se týká všech. V tomto ohledu je čas spravedlivý a měří všem stejně. Jak ale bude stárnutí vypadat, rozhodujeme každý za sebe. Může být zábavné, zajímavé, zralé, naplněné a šťastné. 
  • Využívejme nové technologie, možnosti moderní medicíny, poznatky vědy. Držme krok s vývojem a nebojme se s rozvahou využít možnosti ke zlepšení komfortu těla, mysli i duše. K tomu patří i trvalá zvídavost a snaha se neustále něco nového učit (a v rámci možností pracovat). 
  • Proměňujme sami sebe postupně, pozvolna, ale trvale a vědomě. Buďme činorodí, aktivní, sportujme a vzdělávejme se, plňme si své sny. Bude to o to déle větší zábava.
  • Dlouhověkost není o věku, konkrétní číslo není důležité. Počítá se především to, jak kvalitní je život v každém období. 
  • Zvažujme, co má skutečnou hodnotu a může sloužit dobře a déle. Tomu uzpůsobme naše chování a návyky. V nákupech, jídle, přátelství, v myšlenkách, pohybu, tedy v tom, kolik času komu i čemu věnujeme.
  • Jsme součástí přírody, dodává nám energii a léčí nás. Pobyt v přírodě prokazatelně pomáhá zlepšovat život. I proto bychom měli nejen trávit čas na čerstvém vzduchu, mezi rostlinami a zvířaty, ale také se o přírodu a živé bytosti s respektem starat. Malé koutky zeleně mohou navíc zdobit každý domov, na venkově i ve městě.
  • Život není boj ani soutěž, není třeba se stále za něčím hnát. Zvláště ve vyšším věku nastává ten nejlepší čas si užívat malé radosti a naplno prožívat vzácné chvíle. Začít s tím je ale ideální právě dnes, teď a tady. Jen trénink totiž dělá mistry. 
  • Pozitivní naladění mysli je (víc než) polovina úspěchu. I podle zjištění mnoha výzkumů nás vnější podmínky ovlivňují jen do té míry, do jaké jim to dovolíme. 
  • Buďme velkorysí, vděční za vše dobré a laskaví k sobě i ostatním.
Foto: Petr Jandera
Blanka Novotná
Konference Vogue Live na téma dlouhověkost právem přitahuje mnoho pozornosti. Moderovat ji bude Karolína Kurková, jedna z nejslavnějších světových modelek a dnes také podnikatelka v beauty segmentu. A o své zkušenosti se podělí nejen například nutriční specialistka a terapuetka Gabriela Peacock, modelka a filantropka Tereza Maxová s manželem nebo zakladatel LongevityTech.Fund Petr Šrámek, ale také řada osobností z beauty a fashion scény. Řeč bude o udržitelnosti v módním průmyslu i finančním zajištění pro dlouhý život, o konkrétních technologiích, které pomáhají, například v podobě chytrých petbotů, ale také o péči o duši, inspiraci pro wellness a odpočinek. Každé takové propojení je obohacující pro vědu i každého člověka, protože synergie vznikající z diskuzí mohou inspirovat k novým úhlům pohledu. Těšíme se na vás na konferenci Vogue Live 2023 už příští týden v Praze. Žijme dlouho a blaze!
Blanka Novotná studuje doktorský program Studia dlouhověkosti na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy. Zaměřuje se na takzvaný social prescribing a také vliv přírody na produktivní stárnutí. Podílí se na projektu RECETAS, kde zkoumá vliv pobytu v přírodě na osamělost lidí žijících ve městech. Dlouhodobě se věnuje sociální odpovědnosti a udržitelnosti, zejména v oblasti vlivu na zdraví a kvalitu života, na které se soustředila i během dřívějšího působení ve státní správě a soukromém sektoru. Konference Vogue Live 2023 se koná pod záštitou rektorky Univerzity Karlovy a ve spolupráci s Fakultou humanitních studií. 
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.