Vogue Leaders

Lucie Hrdá: Sexualizované a domácí násilí obestírá řada mýtů

Z práce, která na ni, jak říká, v podstatě zbyla, se postupem času stalo její poslání. Lucie Hrdá, specialistka na domácí násilí a stalking, je nejen uznávanou advokátkou, mámou dvou dětí, ale především silným hlasem v boji proti nízkým trestům, které u nás pravidelně dostávají pachatelé sexuálně motivovaných trestných činů. Na tuto problematiku má 22. září upozornit pražský pochod, který pořádá iniciativa Bez trestu, jehož je spoluzakladatelkou.

Na Twitteru o sobě s nadsázkou píšete, že jste ošklivá, zlá feministka. Je feminismus téma, které vás definuje? 

Feminismus mě definuje v rámci advokacie a veřejných projevů. Také do představenstva ČAK jsem kandidovala s velmi feministickým programem, ale tam jsem kandidaturu ze zdravotních důvodů bohužel položila. Že jsem ošklivá a zlá, o mně píšou ti, kteří mi chtějí dát najevo, že jsem podle nich oportunistická stará větev.
Statistiky ukazují, že 90 % obětí pachatele zná a ze 70 % se dokonce jedná o partnera.

Mluvit nahlas o nepříjemných věcech jste se naučila v práci?

S tím už jsem se asi narodila. Přirozenost říkat, co se vám líbí nebo nelíbí, z vás sice nedělá příliš oblíbeného člena týmu, ale je to důležité pro práci obhájce. Kdo jiný by měl také říkat ty nepříjemné věci. Od dětství mám také hluboce zakořeněný smysl pro spravedlnost, to spojuje nás trestaře. 

Na co jste ve svém profesním životě nejvíc pyšná? 

Že jsem si z ničeho vybudovala funkční advokátní kancelář a je o ní slyšet. O tom se mi před dvanácti lety ani nesnilo. Tehdy jsem úřadovala z pizzerie, měla jsem jen tři klienty a všechno to byly rozvody. 

Vnímáte českou justici, pokud jde o sexuálně motivované násilí, jako zkostnatělou? 

Nechci generalizovat, vždy jde spíše o jednotlivce, ale obecně jsme s viktimologií velmi pozadu. Zrovna nedávno jsem viděla prezentaci pro školení soudců v Irsku, kde se řeší, v jakých intervalech se dívat oběti do očí nebo jakým tónem se představit, aby to pro ni nebylo nepříjemné. Tady musím školit i o tom, že není žádoucí nutit oběť vypovídat v přítomnosti pachatele a ptát se jí třeba na to, proč nedala nohy k sobě. 
Záleží na tom, aby bylo sexualizované a domácí násilí spravedlivě trestáno.

Co vnímáte jako největší mýtus ohledně sexuálního násilí očima české veřejnosti? 

Že pachatelé jsou cizí lidé útočící v noci v parku. Statistiky přitom ukazují, že 90 % obětí pachatele zná a ze 70 % se dokonce jedná o partnera. Na to navazuje mýtus, že partnerské znásilnění nemá takové následky jako znásilnění cizím člověkem.

Ve vašem případě musí být těžké oddělit profesní a soukromý život. Berete si práci domů?

Jen v tom smyslu, že často pracuji po večerech z mobilu, ale z práce se doma nehroutím ani se jí nestresuji. Je velice důležité si od práce, jakou dělám já, zachovat odstup, jinak by vás sežrala zevnitř. 

Máte dvě dcery. Ovlivňuje práce, kterou děláte, to, jakým způsobem přemýšlíte o jejich výchově?

Rozhodně. Vidím, jak vysoká jsou procenta zneužitých dětí v populaci, i to, kdo jim nejčastěji ubližuje. Snažím se o tom s dětmi mluvit a citlivě jim to vysvětlovat. Často také rozmlouváme o feminismu a roli žen ve společnosti. 
Foto: (osobní archiv)
Lucie Hrdá

Blíží se Pochod proti bagatelizaci sexualizovaného a domácího násilí, který s iniciativou Bez trestu pořádáte. Co je jeho záměrem?

Chceme poukázat na soustavnou bagatelizaci, kterou oběti musí snášet nejen od laické společnosti, ale také odborné veřejnosti. Dáváme tím vědět, že nám záleží na tom, aby bylo sexualizované a domácí násilí spravedlivě trestáno a aby na oběti nebylo nahlíženo tak, že to co se jim stalo, není nic hrozného nebo si za to můžou samy. Symbolem pochodu jsou svázané ruce, ty mají poukázat na spoutanost přeživších obětí před trestně právním systémem.
Lucie Hrdá je obhájkyně, specialistka na domácí a sexualizované násilí. Založila a řídí advokátní kancelář v centru Prahy. Na sociálních sítích je známá především pro šíření osvěty o sexuálně motivovaném násilí. Je laureátkou Ceny Františky Plamínkové a ceny Flamma. Platforma Bez trestu, jíž je spoluzakladatelkou, se zaměřuje na poslední fázi trestního řízení. Pochod proti bagatelizaci sexualizovaného a domácího násilí se koná 22. září 2022 od 17:00 na Palackého náměstí v Praze.
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.