Vogue Leaders

Ivana Tykač: Dostat se tam, kde dnes jsem, mne stálo hodně sil

Své děti vede k samostatnosti. Věří totiž, že je důležité umět se v životě vyrovnávat se změnami. Svůj čas dělí mezi rodinu, práci a charitativní projekty, prostřednictvím kterých pomáhá rodičům a dětem v tíživých situacích.

Co pro tebe znamená láska?

Pro mne je láska základem samotného bytí. Je pro mne energií a jsem ráda, že víru v lásku v sobě stále uchovávám, a to i se všemi zkušenostmi, které s různými druhy a proměnami lásky mám.
Třeba láska k mojí mamce – první člověk v mém životě, bez kterého si nedovedu svůj život představit. V dětství jsem na ní byla doslova závislá, stále jsem se na ni těšila a odjet někam na tábor bylo pro mne nepředstavitelné. Vyrůstala jsem s oběma rodiči a s dědou a se všemi měla láskyplný vztah, ale mamka byla pro mne v dětství vším. V její nepřítomnosti jsem si čichala k její noční košili a nemohla se dočkat, kdy přijde. A v pubertě se zase nemohla dočkat, až od té věčně kritické matky konečně odejdu. Léta jsme spolu měli vztah takzvaně nahoru a dolů. Takový ten italský – nemohou být spolu ani dlouho bez sebe. Moje mamka byla dlouhou dobu tou silnou ženou v mém životě, která je mi vzorem i oporou a jejíž věčné improvementy fakt nemůžu vystát. Před osmi lety postihlo maminku silné krvácení do mozku s velkými následnými komplikacemi, které jsme sice z velké části stabilizovali, ale vše je dnes jiné. Tou silnou musím být já a mamka mne už jen chválí a nikdy nekritizuje. Láska se nám proměnila.
Foto: Lukáš Dvořák

Všeobecně se ví, že jste se s manželem dlouhou dobu různě míjeli a potkávali. Co vás přivedlo definitivně k sobě? Proč sis vybrala právě jeho?

Znáš to úsloví, že když potkáš svou druhou půlku, tak i když se snažíš se jí zbavit či vyhnout, tak vás to stále přitahuje k sobě? My dva jsme opravdu přesně z protilehlých kvadrantů a dobře se doplňujeme. Máme dobrou chemii a vnímáme v sobě každý kousek toho druhého. Ale samozřejmě tím, že jsme každý úplně jiný, dochází k řadě střetů, takže se nenudíme a neustále máme co řešit. A proč právě jeho? No protože je geniální dobrodruh a já se chci v životě bavit. Nedávno jsme si oba s mužem dělali psychologický test, kterým musel projít náš syn, když nastupoval do svého prvního zaměstnání. Syn prošel – vyšlo mu ve zkratce, že on je typ podnikatele, můj muž typ dobrodruha a já jsem šéf volební kampaně.

Máš opravdu hodně dětí. Jako maminka jedináčka se musím zeptat, lze všechny milovat stejně, nebo je to vždy jiná láska?

Tohle je zavádějící otázka. Nemohu milovat své děti stejně, protože u každého z nich miluju některý jeho konkrétní rys a ten miluju nejvíc právě u něho, a to naprosto vášnivě a je mi tím pádem velmi blízký. Dneska už obdivuju i tu pubertální vzpurnost. Říkám si, ty jo, to je síla, to je energie, ta má odvahu či koule do něčeho takového jít. Líbí se mi to a mám ji či jeho ráda pro tu jeho odvahu, originalitu anebo třeba poklid či dogmatičnost. Myslím, že kdyby to nebyly moje děti, tak tyhle vlastnosti u jiných moc milovat nebudu, v tom je láska ke všem mým dětem stejná. A ta láska se také proměňuje v čase – z mateřské se časem stává kamarádská či parťácká.

Aktuální číslo + Vogue Leaders 12/21

149 Kč / 5.99 €
První vydání Vogue Leaders vychází společně s prosincovým číslem Vogue CS za cenu 149 Kč.

Koupit:

Ptá se
BARBARA NESVADBOVÁ
Spisovatelka a novinářka. Absolvovala Fakultu sociálních věd UK, obory žurnalistika a masová komunikace. Pracovala jako šéfredaktorka časopisů Xantypa, Playboy, sedmnáct let vedla z pozice šéfredaktorky českou edici časopisu Harper’s Bazaar. Je zakladatelkou nadačního fondu Be Charity, jehož posláním je podporovat dlouhodobě nemocné či jinak znevýhodněné osoby a jejich rodinné příslušníky, kteří se o ně starají. Vydala více než patnáct knih.
Odpovídá
IVANA TYKAČ
Podnikatelka, investorka a filantropka. Vystudovala VŠE v Praze. Podniká především v realitách a s manželem Pavlem Tykačem založila v roce 2012 organizaci Women For Women, která má několik úspěšných projektů zejména na pomoc dětem, rodinám a samoživitelům – Obědy pro děti, Bydlím, tedy jsem, Servis vztahů, Servis rodiny nebo IT pro děti.
Přidejte se k Vogue Leaders na  LinkedIn.