Vogue Leaders

Lucie Neumanová: Lepší než pracovat tvrdě je pracovat strategicky

Přestože je mentoring nejstarší formou učení, v Česku se na něj téměř zapomnělo. Jeho přínosy objevila Lucie Neumanová během let strávených ve Spojených státech a rozhodla se jeho principy přenést i k nám prostřednictvím mentoringové platformy Femme Palette, kterou spoluzaložila. Individuální mentoring vnímá jako vzájemně obohacující pro obě strany.
Foto: Barbora Déduchová
Lucie Neumanová

Mentór byl Odysseův přítel, který vychovával jeho syna. Homér ho popsal jako loajálního, moudrého učitele, který pomáhá svému svěřenci překonávat překážky. Platí to i o mentorech v dnešním světě?

Asi by se to tak dalo říct. Tím, že mentor sdílí své zkušenosti a poznatky, vlastně pomáhá menteemu, aby se vyvaroval chyb. A když už nastanou, aby je snadno překonal. Mentoring v našem pojetí především nasměrovává, provází a dodává sebevědomí.

Na škole mi přišlo, že nejvzdělanější člověk v oboru mi nemusí nutně předat maximum, pokud není v jádru dobrý kantor. Je to stejné i s mentoringem?

Je to určitě podobné. Mentorem může být každý, kdo má za sebou mnoho zkušeností, které chce sdílet, ale správnému mentorování se člověk musí naučit. Nejde totiž jenom o předávání poznatků, důležité je i aktivní naslouchání, efektivní komunikace, schopnost motivovat a celkově být pozitivním vzorem. Ve Femme Palette s tím našim mentorkám a mentorům samozřejmě pomáháme.
Je důležité si o příležitost zkrátka říct.

Říkají vám vaši mentoři, že je obohacuje a posouvá kontakt s jejich svěřenci?

To slyšíme opravdu často a myslím, že to je i jeden z důvodů, proč s námi mentoři zůstávají. Mentor dostane jiný pohled na věc, naučí se předávat své zkušenosti srozumitelně a může si tak zlepšit aktivní naslouchání a celkově leadershipové dovednosti. Já sama jsem se od svých mentees hodně naučila, a dokonce se z nás v několika případech staly i kamarádky.

Měl by být přístup k mentoringu pracovním benefitem?

Hodně společností už nějakou dobu využívá takzvaný interní mentoring, který funguje v rámci firmy. Ten je samozřejmě přínosný, ale jsou s ním spjaté i nevýhody. Už jsme párkrát slyšeli, že se mentees bojí s mentory sdílet, jak se opravdu cítí, aby je to v práci nepoškodilo. Proto teď ve firmách prosazujeme náš externí mentoringový program. Díky němu získávají nové know-how a mají se ve složitých situacích na koho obrátit. Mnoho průzkumů ukazuje, že mentoring může pomoci s angažovaností, retencí a produktivitou zaměstnanců. Skrz osobní přístup dostane mentee přesně tu pomoc, kterou potřebuje.

Měl by se koncept mentoringu využít v českém školství, třeba v rámci individuálního přístupu k nadaným dětem?

Myslím si, že v tomto je určitě potenciál. Měli jsme v programu už mnoho studentů jak středních, tak vysokých škol, kteří byli šikovní, ale ztracení v tom, kudy se vydat. Naši mentoři jim ukázali možnosti, pomohli zvolit správný kariérní směr a definovat další kroky. Ze zpětné vazby, kterou od nich dostáváme, vyplývá, že jim to velmi pomohlo.
Foto: Barbora Déduchová
Lucie Neumanová

Jakou radu byste si přála dostat na začátku kariéry?

Přála bych si, aby mi někdo řekl, že lepší než pracovat tvrdě je pracovat strategicky. Vycházela jsem z předpokladu, že když budu mít dobré výsledky, tak si toho ve firmě automaticky všimnou a dají mi více příležitostí. Až postupem času jsem přišla na to, že člověk musí být skutečně vidět. Osobně bych doporučila nastavit si s nadřízeným jasný plán růstu, na týmových schůzkách prezentovat svoji práci, zapojovat se do diskuzí a v neposlední řadě si o příležitost zkrátka říct.

Kam byste chtěla vývoj firmy dále směřovat?

Letos jsme se zaměřili na vývoj vlastní mentoringové platformy. To nám pomůže více škálovat náš program a růst. Plánujeme také nadále nabízet náš mentoringový program ve firmách, jak v Česku, tak v zahraničí. Spolupráce s firmami nám umožňuje vytvářet aktivity na pomoc ženám s jejich kariérním rozvojem, od udělování stipendií po organizování vzdělávacích akcí a dalších aktivit na jejich podporu.

Kariérní podporou žen se zabývá i konference Leadership and Career Conference, kterou plánujete na říjen. Co si z ní návštěvníci odnesou?

Konference proběhne 7. října v prostorách WPP na Bubenské. Tento rok se budeme zaměřovat hlavně na leadership. Probereme témata jako trendy v leadershipu, AI, skloubení vedoucí pozice a mateřství nebo strategické myšlení. Návštěvníci se mohou těšit například na Hanu Součkovou ze SAP, Ditu Formánkovou z Czechitas či Sentu Čermákovou z Deloitte. Většina řečníků jsou také mentorky a mentoři ve Femme Palette.
Lucie Neumanová je spoluzakladatelkou a CEO společnosti Femme Palette, která pomáhá nejen ženám v kariérním růstu prostřednictví mentoringu. Šest let žila v San Francisku, kde nejdříve pracovala v marketingu a později jako UX designérka v technologických start-upech. Nyní žije v Berlíně, kam Femme Palette minulý rok expandovala.
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.