Vogue Leaders

Energy management jako tajná přísada úspěchu

Po zběsilé ranní rutině, jejímž cílem je dostat se rychle do kanceláře, potom z práce na lekci pilates, vyzvednout dítě ze školky, mezitím vyřídit několik telefonátů, nakoupit, vyžehlit, uvařit večeři, v posteli ještě odepsat na urgentní emaily a ještě dokoukat poslední díl seriálu. V dnešním uspěchaném světě je velmi snadné uvíznout v nekonečném koloběhu to-do listů. Abychom předešli vyhoření, musíme umět hospodařit nejen s časem, ale především se svojí vlastní energií.  
Foto: Alexander Bel
Linda Novotná for Vogue CS
Říká se, že klíčem k úspěchům je dobrý time management. Všichni ale zároveň víme, že ani sebedokonaleji vypracované rozvrhy nestačí, když ve vyhrazeném čase nedokážeme být produktivní. „Místo fixování se na ovládání našeho času, bychom se měli zaměřit na práci se svojí pozorností,“ popisuje mezinárodně oceňovaná koučka Maura Thomas ve své knize Attention Management. Podle ní jsou metody klasického time managementu pro dnešní pracovní tempo neudržitelné. Čtenářům přitom radí, jak dojít k požadovaným výsledkům rychle a efektivně, a to pomocí nerozptýlené pozornosti: „Nenechte vnější vlivy rozhodovat za vás, ale sami si zvolte, čemu budete věnovat pozornost,“ klade autorka na srdce.

The Way We’re Working Isn’t Working

Oproti time a attention managementu jde energy management ještě o kus dál. Nezaměřuje se totiž jen na řízení času či pozornosti, ale k naší celkové pohodě využívá holistický přístup. Jde o to porozumět své vlastní energetické hladině a tyto znalosti využít k optimalizaci vlastní produktivity. A proč je vlastně hospodaření s energií tak zásadní? Energetické hladiny totiž ovlivňují celý náš život: naše vztahy, fyzické zdraví a celkovou vyrovnanost. Proaktivním přístupem k hospodaření s energií se tak budete moci naplno projevit nejen v práci, ale ve všech oblastech svého života.
Se zvládáním energy managementu dlouhodobě pomáhají americkým zaměstnavatelům vedoucí konzultační firmy Energy Projekt Catgerine McCarthy a Tony Swartz. Podle nich vyžaduje správa energie zvýšené množství úsilí, protože umět u sebe rozpoznat, jaké návyky zadělávají na naše vyčerpání, a poté převzít odpovědnost za jejich změnu, je poměrně složité. Pokud ale člověk dokáže svoji energii ovládnout, zjistí, že z času, který stráví nějakou činností, vytěží daleko víc.
„Na rozdíl od času není energie konstantní. Den každého z nás má 24 hodin, ale energetické hladiny se budou lišit od člověka k člověku a ze dne na den. To platí pro emocionální, fyzickou i mentální energii,“ popisují McCarthy a Swartz v knize The Way We’re Working Isn’t Working.

Milý deníčku ...

Jak tedy na to? Základem je znát sám sebe. Vědět, které faktory (a do jaké míry) nás ovlivňují, kolik energie máme. K tomu může, a to hlavně na začátku, pomoci obyčejný zápisník.  Do něj si během několika dní zapisujte informace ze svého pracovního i osobního života. Proměnnými může být cokoliv: kolik hodin spíte, co daný den jité, jaká je četnost vašich přestávek, fyzická aktivita, s kým trávíte čas, jaké typy úkolů máte za sebou nebo také jaké negativní emoce vás za daný den potkaly.
Díky údajům z deníku můžete o svém osobním energy managmentu zjistit hned několik poznatků: v první řadě si budete více vědomi toho, čeho můžete reálně dosáhnout, v závislosti na tom, jak vypadá váš den. Řekněme, že schůzky vám ve srovnání s prací na počítači berou více energie. A tak je pro vás výhodné si na den, kdy musíte absolvovat hned několik meetingů, naplánovat více pauz a také volný večer. Deník vás může také motivovat k tomu, abyste provedli ve svém životním stylu takové změny, které maximalizují vaši energetickou hladinu. Příklad? Pokud například zjistíte, že vám cvičení dodává energii, zkuste si na ráno naplánovat fyzickou aktivitu. Nejspíš pak vaši práci stihnete rychleji. Pokud zjistíte, že jste po dlouhém obědě spíše unavení, zkuste si naplánovat na daný den více malých přestávek.
A to nejdůležitější: deník vám pomůže pochopit, jaké hodnoty vám skutečně stojí za vaši vlastní energii.

Na vaší energii přece záleží

Jamile zjistíte, jaké věci nás v životě dobíjí, a jaké nás naopak vysávají, je na čase sestavit si svůj vlastní energy plán. Zde najdete několik tipů, které vám v tom mohou pomoci.
Stanovte si vlastní hranice. Nikdo nezná vaše energetické limity lépe než vy sami. Nastavením si hranic chráníte sami sebe před vyhořením. Návod, jak pracovat s hranicemi, přináší Greg McKeown v knize Bez námahy: „Stanovte si, kolik toho minimálně nebo maximálně chcete stihnout v závislosti na vašich prioritách.“ Když si chcete udržet tempo, ale zároveň se nenecehat přehltit, stanovte si svůj plán třeba tak, že na blog, který máte, za jeden týden napíšete minimálně jeden a maximálně čtyři články. Možná že si situace vyžádá tyto hranice časem upravit, ale pro začátek si nějaké možnosti určitě stanovte.
Aktivujte svou energii střídáním činností. Když se během pracovního dne cítíte unavení, prostě zastavte a běžte se projít. Budete překvapení, jak moc může být pouhých pár minut strávených jinou činností regenerujících.
Zahrňte odpočinek přímo do svých plánů. To, že je odpočinek (ať už aktivní, nebo pasivní) pro obnovu energie klíčový, tušíte. Zvláště velmi zaneprázdnění lidé ale mívají tendenci na něj zapomínat. Proto doporučujeme ho zařadit rovnou do vašeho plánu. Uvidíte, že káva s kamarádkou udělá pro vaši produktivitu hotové zázraky.
Vyhraďte si čas na hlubokou práci. Tím myslíme takové úkoly, které musíte bezmezně udělat a stojí vás největší množství energie. Pokud se vám například nejlépe soustředí před obědem, vyhraďte si čas od deseti do jedné výhradně na hlubokou práci. Ale pozor, více ani minutu! Pokud se budete soutředit na daný termín, budete maximálně produktivní.
Naučte se delegovat. Využít tohoto tipu můžete překvapivě i v případě, že nejste ve vedoucí pracovní pozici. Základem je diskuze s vašimi kolegy o vzájemných energetických možnostech. Možná zjistíte, že je pro vás oba výhodnější, když si ranní a odpolední schůzky mezi sebou vyměníte.
A na závěr to nejdůležitější: Myslete sami na sebe.You can’t pour from an empty cup,“ říkají Američané. A z této premisy vlastně vychází i celý koncept energy managementu. Abyste se mohli posunout v práci, ve sportu, byli lepší partneři, sourozenci nebo rodiče, musíte mít energii odkud brát. Najděte si proto každý den čas sami na sebe a pravidelně a dělejte to, co vás skutečně nabíjí.
Jen těžko si dokážeme představit pracovní a osobní život, ve kterém bychom se nesetkali s žádnými stresory. Díky existenci energy managementu je ale v našich silách zvládnout je všechny s lehkostí. To nejdůležitější je naučit se energii optimalizovat, dobíjet, a především si sami v sobě srovnat, co nám za její výdej skutečně stojí. Energy management představuje nejen účinný nástroj pro zvládnutí té nekonečné řady to-do listů, ale především investici do efektivity ve všech činností, které jsou pro nás v životě tak důležité.
Přidejte se k Vogue Leaders na LINKEDIN.