Vogue Leaders

Petr a Michaela Cibulkovi: Neposlouchejte ty, kteří tvrdí, že něco nejde

Psal se rok 2005, když při hledání vinohradů pro svůj hotel a restauraci našla rodina Petra Cibulky tak trochu neplánovaně smysl života. Bez příkras a přehánění. Vzniklo vinařství, které v Mikulově drží významný post rodinného podniku, jenž prodává ta nejkvalitnější vína v bio kvalitě a revitalizuje architekturu Moravy. O tom, jaké mají vize, co by svému mladšímu já při začínání podnikání poradili a jak se dá udržet v chodu rodinný byznys během pandemie a po ní, si s Vogue CS povídali zakladatelé vinařství Petr a Michaela Cibulkovi. 
Foto: Petr Jandera

Jak byste představili svoji firmu?

Jsme rodinné bio vinařství z Mikulova, kde si své místo našli všichni členové naší rodiny. Taktovku v ruce zatím držíme my, rodiče. (Petr je vinohradník i sklepmistr v jedné osobě, Michaela zajišťuje vedení firmy, veškerou administrativu a prodej, pozn. red.) Naše děti Jan a Valerie se starají o marketing a postupně také o obchodní aktivity společnosti. Na trhu budeme letos 15 let a za tu dobu se naše bio vína stala velmi oblíbená a vyhledávaná. Nejsme jen vinařství, snažíme se zákazníkům spolu s víny nabídnout i zážitek. Vínem žijeme, stalo se pro nás každodenní součástí, náš domov je obklopený vinohrady a dům protkaný chodbami a sklepy, kde zrají naše sekty. Po probuzení se kocháme výhledem do vinice a večer se usmíváme nad sklenkou našeho vína u dobré večeře s rodinou. Víno stmeluje naši rodinu, přivádí k nám kamarády, ale také opakovaně naše zákazníky, kteří se za námi pravidelně a rádi vracejí.

Byl rok 2005, když jste začali hledat první vinohrady, protože jste toužili po vlastním víně pro svoji restauraci. Co bylo hlavním důvodem, nespokojenost s tím, co bylo na trhu?

Víno jsme si převážně chtěli dělat sami pro sebe. Začali jsme skromně, pár sudů, které byly určeny pro nás a naše přátele. Chtěli jsme si vyrobit víno podle svých představ, z čisté suroviny a s minimálním obsahem síry. V té době na trhu nebylo v tomto směru moc na výběr. Většinu produkce jsme si sami vypili, část jsme na zkoušku nabídli ostatním a okamžitě jsme byli vyprodaní. Postupně jsme se díky tomu začali rozrůstat a takto to jde již patnáctým rokem.

Tím se dostáváme k navazující otázce, proč právě bio? Hledali jste někde inspiraci?

Bio je něco, čemu u nás doma prostě věříme. Nechceme jíst ani pít něco, co se stříkalo rakovinotvornými pesticidy a hnojilo nepřirozenými nitráty. Doma jíme zdravě a k dobrému jídlu patří dobré víno. Taky máme rádi přírodu a věříme, že by veškeré zemědělství mělo být v bio režimu, je to jediný způsob, jak zachránit přírodu a ochránit ji pro budoucí generace. Máme v rodině také několik alergiků a spoustu kamarádů s různými intolerancemi. Také to nás podporuje v tom, že naše bio cesta je správná. Spoustu alergií a intolerancí člověk získá v průběhu života právě kvůli znečištěnému životnímu prostředí. Naše vína mají pro tyto lidi jeden další bonus – snížený obsah síry a minimální množství histaminu. Je to skvělý pocit, když vám někdo zavolá a oznámí, že díky nám může zase pít víno a nekýchat u toho!

Jak moc je bio provoz náročný, co vše musí splňovat a jak se liší od toho běžného?

Výroba vína začíná ve vinohradě, a právě tam je obtížnost u bio produkce značně náročnější než u běžného pěstování révy. Nepoužíváme konvenční pesticidy, herbicidy a fungicidy. Díky tomu je v našich vinicích více života, všechno roste tak nějak samo. To však pro nás znamená také například více plevele a větší podíl ručních prací. Ne nadarmo se tady na Moravě tak trochu s nadsázkou říká: „Kdo chce slopat, musí kopat!“ Také musíme mechanicky odstraňovat třeba listy napadené občas nějakým žravým parazitem, kterého ve vinohradu nechceme, zkrátka a prostě musíme udržovat hygienu pomocí metod, které jsou tisíce let staré. To vše děláme samozřejmě za důkladného státního dozoru, který nás několikrát do roka kontroluje, zda vše děláme správně a podle předpisů.
Foto: Petr Jandera
Michaela Cibulková
Foto: Petr Jandera
Petr Cibulka

Je česká klientela v tomto ohledu dostačující, nebo je větší poptávka ze zahraničí? 

Česká klientela následuje stejné trendy vývoje jako ve světě, to znamená, že vyžaduje kvalitní lokální produkty. VINO CIBULKA nabízí garanci kvality ve formě bio certifikovaných vín a není nic lokálnějšího než malá rodinná firma. Naši zákazníci jsou lidé, kteří vyhledávají kvalitu a kterým záleží na svém zdraví, ale i na přírodě okolo nás.

Když porovnáte dobu, kdy jste začínali, a současnost, šli byste do podnikání znovu? Co byste sami sobě tehdy poradili?

To, co děláme, nás baví a žijeme tím, takže si nedokážeme představit, že bychom dělali cokoliv jiného. Takže určitě bychom šli stejnou cestou. Dobrá rada pro kohokoliv je: Neposlouchat ty, kteří tvrdí, že něco nejde, důležité je zůstat pozitivně naladěný, jít si svou cestou a věřit tomu, co děláme. Ostatní pak dříve nebo později přijde samo.

V roce 2013 jste při hledání nových sklepů objevili letohrádek Portz Insel. Kdo rozhodl, že se pustíte do renovace, a jaký s ním máte záměr?

Na letohrádek Portz Insel jsme narazili náhodou, když jsme hledali další sklepy, kde by mohla zrát naše vína. Tehdy to bylo zpustlé a nálety zarostlé místo, na které jsme se museli doslova prosekat. Když jsme se však prodrali přes nepropustné křoviny a dvoumetrové kopřivy, spadla nám všem čelist. Okamžitě bylo rozhodnuto. Všichni jsme se na první pohled zamilovali a rozhodli se, že tohle místo prostě musíme mít, a tak trochu obnovit jeho původní účel. V tuto chvíli je letohrádek již zrekonstruovaný a plně funkční. Pořádáme zde degustace pro skupiny, které dokážou ocenit jedinečnost tohoto místa, chystáme také různé kulturní akce a připravujeme prohlídky historických 400 let starých sklepů, ve kterých zrají naše sekty vyrobené klasickou metodou.
Foto: Archiv firmy

Jak náročná je současná údržba chodu firmy? Jak moc se vás situace okolo pandemie dotkla?

V dnešní době již není naše firma pouze o rodinných příslušnících, součástí je i tým zaměstnanců, které je potřeba každý den smysluplně vést a úkolovat. Vínu se musíme věnovat pečlivě každý den. S jeho výrobou je spojena spousta úkonů a je to opravdu náročné. O to náročnější je to dnes v době covidové pandemie. Aktuální situace nás rozhodně ovlivnila negativně, restaurace jsou zavřené a turisté do Mikulova doteď nejezdili. Jsme nuceni dělat osobní oběti a trávit veškerý čas v práci, ale nedíváme se na to tragicky, máme pozitivní přístup a pokračujeme dál.

Pokud tedy lze hledat pozitiva, přinesla vaší rodinné firmě nelehká doba něco kladného?

Určitě nám současná situace pomohla uvědomit si, co je a co není nezbytné, co jsou marnosti, bez kterých se obejdeme. Na covid zemřel jeden náš velice blízký člověk, je to velké neštěstí. Bohužel mnohdy si až v takovou tragickou chvíli člověk uvědomí, jakých malicherností a hloupostí se dopouští. Covidová pandemie stmelila naši rodinu a dovolila nám si více vážit společně stráveného času.

Zvláště dnes je velmi důležité se na něco těšit. Co čeká v nejbližší době vás?

Díky protahovanému lockdownu jsme měli možnost strávit více času nad rekonstrukcí letohrádku, máme obrovskou radost z velkého množství odvedené práce, která je za námi konečně po sedmi letech vidět! Nesmírně velkou radost nám dělají také naše sekty, které vyrábíme klasickou metodou. Moc nás těší, že se tyto naše rodinné skvosty popíjejí díky našemu rodinnému příteli ve Francii, Anglii a Švýcarsku. To, že si našly své příznivce v kolébce vinařství – v Burgundsku, nám říká, že to, co děláme, má smysl.

Co je vaším snem a cílem do budoucna?

Vyrábět kvalitní a pěkná vína, ke kterým se budou lidé rádi vracet. Chceme se stát značkou, za kterou naši zákazníci uvidí tvrdou, poctivou práci a kvalitní produkt. Boříme mýtus o tom, že to, co je bio, musí být také za výjimečně vysokou cenu. Naším cílem je v této pro nás smysluplné činnosti pokračovat, firmu rozšiřovat a postupně více do všech činností zasvěcovat naše děti Jana a Valerii.