Vogue Leaders

Výročí inaugurace slovenské prezidentky Zuzany Čaputové

Laskavost považuje ve své práci za přednost. O feminismu často nemluví, ale žije jej každým dnem. Je první ženou v čele Slovenska a nejmladší v nejvyšší ústavní funkci. Od inaugurace slovenské prezidentky Zuzany Čaputové zítra uplynou právě tři roky. 
Foto: Branislav Šimončík
Byť prezidentkou je verejná služba – to je pre mňa hlavná charakteristika.
Jeden z prvních rozhovorů, který poskytla po svém zvolení, byl pro československou Vogue a její tvář se objevila také na obálce. Loni jste ji mohli vidět na obálce znovu, a to na titulní straně Vogue Leaders, kde vedla rozhovor s Madeleine Albright. V rozhovoru, který Vogue CS poskytla před inaugurací, uvedla mimo jiné, že si přeje vnímat všechny stejně, respektovat jiný názor, být prezidentkou všech, nejen těch, co ji volili. To ještě netušila, že bude svou zemi provádět nejtěžší krizí v novodobé historii a celosvětovém měřítku. Přesto působí, že se nijak nezměnila, její hodnoty jsou stejné jako tehdy a za ty nejdůležitější považuje pokoru, skromnost a odvahu. Dnes říká, že dostává spoustu dopisů od mladých dívek a žen, pro které se stala vzorem. Možná díky ní budeme mít za pár let mnohem více nadějných političek nejen na Slovensku, ale také v Česku. 
Do prezidentské funkce byla uvedena 15. června 2019, předtím působila jako advokátka a občanská aktivistka. Angažovala se zejména v oblasti práva životních prostředí a ochrany ohrožených skupin obyvatel. Dlouhodobě spolupracovala se sdružením Via Iuris, které se věnuje posílení právního státu, a za uzavření skládky odpadů v Pezinku získala Goldmanovou cenu. V roce 2019 převzala v Bruselu ocenění Evropská osobnost roku, které se uděluje za mimořádné úspěchy v oblasti politiky, obchodu a inovací. V rozhovoru pro Vogue Leaders vzpomíná nejen na to, jak jí a jejím nejbližším inaugurace změnila život, ale také na Václava Havla a dětství v Československu. Možná i proto ji tak trochu za svou považují i lidé v Česku. 
Karel Čapek kdysi v podobně obtížné době prohlásil: „Člověka nepředěláš, jenom se vybarví.“ A náročné časy, které zvýraznily charakter mnohých, ukázaly, že paní prezidentka dokáže dostát svým slovům, inspirovat v krizi a být nápomocná ve složitých situacích. Podle jejích slov si tíživá atmosféra žádala citlivou komunikaci a především upřednostnit zájem lidí a ochranu jejich zdraví před vlastním egem. 
Ak ako ľudia pracujeme na svojom raste, alebo ak dozrievame, je to zároveň aj predpoklad toho, aby všetky vzťahy, vrátane vzťahov mezi národmi a štátmi, mohli prosperovať.
Zuzana Čaputová se denně objevuje na veřejnosti, o své práci pravidelně informuje na sociálních sítích, ale umí si užít i chvíle odpočinku. Poslechnout si její slova můžete také v podcastu Zjednotená krajina. Je političkou, jakou mohou Slovensku okolní země jen závidět, skutečně důstojnou a reprezentativní hlavou státu, vždy na straně občanů své země.