Novinky

Paní prezidentka

Narodila se v den letního slunovratu. Má blond vlasy. Stala se nejdůležitější ženou pro všechny Slovenky i Češky. Myslí si o sobě, že je tvrdohlavá, ale říká to hlasem, který zní spíš sebejistě než zatvrzele. Kdo je to?
Foto: Ivan Pinkava
Žijeme v době rovnosti pohlaví. Rádi veřejně deklarujeme diverzitu a rovnost všech. Muži nosí ženské šaty a ženy (občas) vydělávají víc než muži.
Myšlenky feminismu se z odborných publikací a nápisů na transparentech dostaly do textů hitů popových hvězd a na bavlněná trička nejslavnějších módních domů.
Sto let stáli v čele československého, posléze českého a slovenského státu výhradně muži. Nebylo to dáno ani zákonem, ani to nestálo v Bibli. O nejvyšší politické posty se prostě tak nějak automaticky ucházeli muži. A my jsme dlouho nic neříkaly.
Učíme dívky, aby zlehčovaly svou roli. Říkáme jim: Smíte mít ambice, ale ne moc vysoké. Měly byste se snažit něčeho dosáhnout, ale ne příliš, ať neohrozíte muže.*
Poprvé v dějinách Slovenské republiky je do prezidentského úřadu uvedena žena. Chytrá, sebevědomá, krásná, mladá – popravdě, mladšího prezidenta Slovensko nikdy nemělo.
Ano, žijeme v ženám nakloněné a příznivé době. Smíme volit, rozhodovat o životech svých i našich dětí, smíme mít vlastní bankovní účet. Žijeme možná ve vůbec nejkrásnější době v historii lidstva. Žijeme tu bez válek a teroru, spokojeně, svobodně a hlásáme toleranci. Přesto, když vyhraje prezidentské volby jedna z nás, se na maličký okamžik zastavíme. Některé si výsknou radostí, jiné zatají dech a další pozvednou obočí. Ale přiznejme si, všechny nás to trochu překvapí.

ŽENA? ŽENA!

Nepamatuji se, že by u kandidáta na prezidenta někdo zmiňoval pohlaví. Nikdy jsem nikde neviděla novinový titulek V prezidentských volbách vyhrál MUŽ pan XY.
Jsem velmi hrdá na to, že na obálce červencové Vogue Československo je paní Zuzana Čaputová. Jsem na ni snad ještě o malinko pyšnější než na naši první obálku s Olgou Havlovou.
Milá paní prezidentko, jste odvážná. Možná vůbec nejodvážnější žena, co znám. Děkuji vám, že jste akademické řeči o feminismu převedla do reálného života. Děkuji vám, že ctíte pravdu a lásku.
Děkuji vám, že vlídnost považujete za přednost.
Děkuji vám, že jste si pro jeden z prvních rozhovorů vybrala Vogue Československo.
Děkuji vám, že vedle Madonny může mít moje dcera za vzor i vás.
Děkuji vašim voličům, že umožnili, abyste vkročila do pánského klubu a otevřela ho ženám.
Děkuji, že jste nám dala naději, že jednou, až vyhrají prezidentské volby dcery našich dcer, nikdo se už nenadechne ani nezvedne obočí. Pak nastane skutečná rovnoprávnost.
* úryvek z knihy Feminismus je pro každého od Chimamandy Ngozi Adichie