Vogue Leaders

Jste spíše lídr, manažer, nebo odborník?

První školní den obvykle znamená také návrat pracovního tempa, na které jsme během léta trochu pozapomněli. Pomoci s kariérou mohou nejen konkrétní plány a jasné cíle, ale také strategická rozhodnutí. Poznejte své možnosti ve třech důležitých triádách a ovládněte devatero kompetencí pro úspěšnou kariéru. 
Foto: Marcin Kempski
Anja Rubik pro Vogue CS, březen, 2021

Triáda vedení

Každá z profesí nebo pracovních míst obnáší mix tří důležitých ingrediencí. Každý z nás totiž potřebuje být ve své práci lídr, manažer a odborník. Na různých pozicích, v různých oblastech a pro různé lidi se tato triáda liší unikátním poměrem a záběrem. A je velkým úkolem na cestě za sebepoznáním tyto ingredience u sebe odhadnout a zařídit se podle nich. Například učitel by měl být lídr, protože inspiruje a motivuje. Ale měl by dokázat zorganizovat také sebe i žáky a přesvědčit ve své specializaci. Vedoucí provozu uplatní především manažerské dovednosti, ale měl by znát rovněž produkty a rozumět svým podřízeným. Architekt bude především odborník, ale měl by zvládnout dotáhnout projekt či nadchnout pro ztvárnění své vize. Každý z nich přitom může působit na malém městě, nebo roztáhnout křídla a vydat se do světa – podle svých možností, vůle a sil. Řídící pozice nejsou pro všechny a ne každá kariérní cesta vede nutně jen vzhůru. Prohlubování znalostí může být stejně uspokojivé jako vedení lidí. Poměr a záběr jsou v této triádě tajným klíčem, který vám odemkne úspěšnou kariéru bez zbytečného stresu.

Triáda sdílení

Takzvaných měkkých kompetencí je v každé profesi zapotřebí celá řada a jsou různě zaměřené. Tři z nich ale uplatníte v každé práci a zároveň právě na nich můžete vždy něco vylepšit, ať už je ovládáte, nebo vám jdou spíše ztuha. Jde o týmovou práci, projektové řízení a schopnost prezentace. V nějakém společenství pracuje a s někým potřebuje vyjít úplně každý, ať už jde o sehrané týmy velkých korporací, nebo většinu času osamělého badatele v archivu. Tím, že budete pracovat na své schopnosti komunikovat a spolupracovat s jinými lidmi, nemůžete nic zkazit. Včetně komunikace v jiných jazycích a kulturách. Podobně potřebné je umět dotahovat nápady až k realizaci, protože pouze skutečně kreativní lidé dokážou nejen snít, ale také tvořit. Pokud máte nápaditého ducha, a tedy z poloviny vyhráno, zaměřte se stejnou měrou na disciplínu, termíny a úkoly. Nápady jsou fajn, ale nestačí. A do třetice je dobré umět svou práci dobře vysvětlit a prezentovat, zejména pokud je to někdo další, kdo rozhoduje o tom, nakolik se povedla, nebo komu by měla sloužit.

Triáda odměny

Poslední triáda se spíše než k profesi vztahuje ke konkrétní práci na konkrétním místě, kde právě působíte. V rovnováze by tu měla být smysluplná náplň práce, na kterou mimochodem podle průzkumů klade důraz čí dál více lidí, dále adekvátní finanční ohodnocení a zdravé pracovní vztahy. Na třech nohách udržíte rovnováhu s přehledem, na dvou ještě víceméně v klidu, ale pokud funguje pouze jedna, hrozí vám únava až vyhoření. Mohou nastat období, kdy preferujete stabilní příjem a ohledně náplně práce uděláte kompromis, kdy dýcháte za nepříliš výdělečný projekt a jste ochotni se uskromnit, ale v obou případech se do práce těšíte, nebo kdy vás baví skvěle ohodnocená práce, ale s kolegy jste si tak úplně nesedli. K zamyšlení nepotřebujete o moc víc než věnovat pozornost tomu, jak se cítíte, zrevidovat své priority, dlouhodobé cíle a zvážit, zda nenastal čas na profesní nebo kariérní změnu.
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.