Vogue Leaders

Gabriela Dítětová: Pomáháme nejen udržet tradici, ale také jí dát nový život

Vede mezinárodní hotel v Praze a podniká cesty na odlehlá místa planety. Kromě toho je Gabriela Dítětová také nadšenou fotografkou a s Vogue CS sdílí jeden z unikátních snímků, které se jí povedlo zachytit.
Foto: courtesy of Gabriela Dítětová
Gabriela Dítětová

Kudy vedla vaše cesta k vedení hotelu Augustine v Praze?

Vyrostla jsem na Vinohradech a odmala jsem chodívala za svým dědečkem, který během důchodu pracoval v hotelu Adria. Ráda jsem vnímala atmosféru hotelové lobby, poslouchala cizí jazyky a vnímala jiné kultury. Tam to určitě začalo. Do Prahy jsem se vrátila po dvaceti letech kariéry v mezinárodních hotelových řetězcích. Prošla jsem hotely Intercontinental, Radisson Hotels. Před šesti lety pak Marriott International, konkrétně Sheraton Grand v Krakově. Pak přišla nabídka vést hotel Augustine, což znamenalo vrátit se domů. Ani vteřinu jsem neváhala. 

Čím je tenhle jiný hotel oproti ostatním? 

Augustine je stále aktivní klášter, není to pouze zrekonstruovaný prostor. Příběh augustiánských mnichů tu opravdu žijeme stále dál, nabízíme proto naprosto unikátní zážitek. Zažít klášterní atmosféru, ale současně si užít veškerý luxus. Samozřejmě se snažíme o ziskový podnik, ale přitom pomáháme nejen udržet tradici, ale dát jí nový život, novým způsobem navázat na dlouhou historii. Podporujeme tak lokální komunitu. Moderní duch se tu potkává s geniem loci. 
Na světě nejsme sami a měli bychom se podle toho chovat.

Vaší velkou vášní je cestování. Kam vyrážíte nejradši? 

V hotelnictví se pohybuji teď už více než třicet let, pobývám tedy hlavně ve větších městech. Ve volném čase pak dostává prostor moje další velká záliba, divoká příroda. Ráda relaxuji v odlehlých částech světa, jako jsou třeba Aljaška, Patagonie či Afrika. A také ráda fotím, takže ty dva koníčky na cestách do vzdálených končin propojuji. 

Při jedné z cest vznikla okouzlující fotografie zasněné gorilí slečny, o kterou se s nám dělíte pod textem. Prozradíte nám její příběh? 

Vznikla na cestě do Ugandy za horskými gorilami, na kterou jsem si musela pár let počkat. To byl dlouho můj sen, ale geopolitická situace v této části Afriky, v Kongu, Rwandě a Ugandě, nebyla úplně příznivá. Goril v tomto trojúhelníku žije dnes asi dva tisíce a jsou chráněné. Velmi často se totiž stávají cílem pytláků, protože jsou stále považovány za lahůdku nebo se obchoduje s jejich končetinami. Proti tomu se snaží bojovat národní parky, které poskytují nejen péči zvířatům, ale také osvětu v lokálních komunitách, aby lidé pochopili význam rovnováhy ekosystémů a respektovali živé bytosti. Když se naskytla možnost vyjet do Bwindi Impenetrable Forest National Park, okamžitě jsem se přihlásila. Parky jsou skvělý projekt a potřebují ekonomickou podporu. Nabízejí proto nahlédnutí do života mírně domestikovaných gorilích rodin. 
Foto: (osobní archiv)
Gabriela Dítětová
Fotografie zachytila moment bezprostředně poté, co se mladá gorilí samička pomilovala s mladým gorilím samcem. Tedy nikoliv s takzvaným silverbackem, vůdcem smečky, ale s dalším ze samců v rodině, což je proti pravidlům. Ve chvíli, kdy se silverback objevil, oba předstírali zcela náhodné setkání a snažili se chovat, jako by se nic nestalo. Byl to okouzlující moment, její výraz mluví za vše.

Dá se to chápat tak, že i zvířata „jsou jenom lidé”? Že prostě máme společného mnohem více, včetně emocí a pocitů, než si někteří z nás chtějí přiznat? 

Já to tak mám a vnímám určitě od dětství. Chtěla jsem vlastně studovat veterinu. Nakonec mi hotely zůstaly jako profese. Cesty za zvířaty, ale také péči o zvířata doma, protože mám psy a koně, realizuji ve volném čase. Zvláště u goril si člověk uvědomí, jak opravdu blízko k nim máme. A nejen k lidoopům, hodně společného máme i s jinými druhy. V kontaktu s přírodou si člověk uvědomí, že na světě nejsme sami a měli bychom se podle toho chovat. 
Gabriela Dítětová je od roku 2022 ředitelkou hotelu Augustine a Luxury Collection Prague. Před třiceti lety se podílela na znovuotevření hotelu Alcron v Praze a poté vedla hotely například v bulharské Sofii, maďarském Sárváru, rumunské Bukurešti, v Soči během zimní olympiády nebo polském Krakově. V roce 2023 získala ocenění Hoteliér roku v kategorii hotelových řetězců. 
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.
Foto: Gabriela Dítětová
Gorila horská, Bwindi Impenetrable Forest